– Dette er rett og slett en festdag. Det er fantastisk å kunne tilby studentene våre disse fasilitetene. Det er viktig for oss at studentene får øve på simulatorer (dukkene) før de skal ut til ekte pasienter, sier Marita Melbye.

– Dette er rett og slett en festdag

Nye, avanserte, menneskelignende dukker gir sykepleierstudentene i Kristiansund muligheten til å lære seg å redde liv – før de møter ekte pasienter.

Publisert

Høgskolen i Molde åpnet offisielt sin nye simulerings- og øvingsenhet ved Campus Kristiansund tirsdag 25. mars 2025.

Dette beskrives av skolen som «en viktig satsing for framtidens helsearbeidere». Enheten markerer et betydelig skritt for økt kvalitet i sykepleierutdanningen, der studentene får mulighet til å trene på realistiske pasientsituasjoner i trygge omgivelser.

Det var en stolt Liv Bachmann, dekan ved Avdeling for helse- og sosialfag, som ønsket velkommen til den offisielle åpningen.

Høytidelig åpning med historisk tilbakeblikk 

Det var en stolt Liv Bachmann, dekan ved Avdeling for helse- og sosialfag, som ønsket velkommen til den offisielle åpningen.

I sin tale understreket hun hvordan ferdighetstrening og simulering har gjennomgått en rivende utvikling i profesjonsutdanningene:

– Simulering innebærer en pedagogisk strategi der vi gjenskaper autentiske situasjoner fra det virkelige livet. Studentene får dermed erfare realistiske scenarier uten risiko for pasientene, noe som gir en trygg læringsarena der de kan prøve og feile.

Det var en stolt Liv Bachmann, dekan ved Avdeling for helse- og sosialfag, som ønsket velkommen til den offisielle åpningen.

Høgteknologisk utstyr for realistisk trening 

Den nye simulerings- og øvingsenheten er utstyrt med topp moderne teknologi, med høyteknologiske pasientsimulatorer som kan etterligne ulike medisinske tilstander og reaksjoner som feber, kaldsvette, blå lepper og forskjellige typer luftveisinfeksjoner i lungene. 

Slike verktøy gir studentene en mer praksisnær opplæring og styrker forberedelsene deres til arbeidslivet.

– Vi har sett en stor utvikling i hvordan vi lærer bort praktiske ferdigheter. Der vi før brukte enkle modeller og klasseromsdemonstrasjoner, kan vi nå simulere komplekse akutte situasjoner og evaluere studentenes beslutninger i sanntid, sier Bachmann.

Samarbeid og takknemlighet

Gjennom hele prosessen har samarbeidet mellom Høgskolen i Molde og lokalt helsevesen vært avgjørende. Storhaugen Helsehus har vært en sentral partner, og Bachmann rettet en spesiell takk til ansatte som har bidratt til gjennomføringen.

– Dette prosjektet hadde ikke vært mulig uten engasjementet til våre samarbeidspartnere. Jeg vil rette en spesiell takk til arbeidsgruppen bestående av Stine, Marita, Asveg og vår tidligere kontorsjef Palme, samt alle som har stått på for å klargjøre lokalene, sa Bachmann i talen.

Etter innledningen fikk de fremmøtte mulighet til å se de nye lokalene og utstyret i bruk.

Kommunal interesse

Carina Wollan Myhre, konstituert kommunalsjef for helse og omsorg i Kristiansund kommune, var en av de fremmøtte som var og så på de nye lokalene og prøvde ut hjertekompresjoner på øvelsesdukken. 

Hun er fornøyd med fasilitetene og ser på mulighetene for et godt samarbeid med Høgskolen om også kommunal bruk av rommene:

– Kommunehelsetjenesten ønsker å se på en avtale om å leie lokalene ønsker å komme i dialog med Høgskolen om å få bruke disse rommene. Det vil spesielt være spesielt nyttig for de ufaglærte både for å trene på dukkene og ikke minst sengehygiene, sier Wollan Myhre til Nordmørsposten.

Carina Wollan Myhre (konstituert Kommunalsjef for Helse og omsorg i Kristiansund kommune) (t.v.) var en av de fremmøtte som var og så på de nye lokalene og prøvde ut hjertekompresjoner på øvelsesdukken.

Rundt omkring i rommene er det festet sensorer og kameraer som overvåker øvelsene til studentene. 

Dette gjør det mulig å gjennomføre en simulering uten at fasilitatorene som styrer øvelsene må være fysisk til stede i simulatorromene. Fasilitatorene sitter i et eget kontrollrom og lager scenarioer for simulatorene til studentene og overvåker øvelsene. De kan gi symptomer som blå lepper, svette, forskjellige lyder i lungene 

Marita Melbye foran monitorene i kontrollrommet som deler ut scenarioer til studentene. Her overvåkes også øvelsene.

En festdag

– Dette er rett og slett en festdag. Det er fantastisk å kunne tilby studentene våre disse fasilitetene. Det er viktig for oss at studentene får øve på simulatorer (dukkene) før de skal ut til ekte pasienter, sier Marita Melbye

– Studentene fra tidligere eksamener sier i tilbakemeldingene sine at de ønsket å øve mer på denne type simulatortreninger. Nå er denne muligheten kommet, fortsetter hun.

– Jeg håper også at andre aktører kan komme og bruke disse fasilitetene. Her blir det masse god kompetanse heving fremover, avslutter Melbye.

– Studentene fra tidligere eksamener sier i tilbakemeldingene sine at de ønsket å øve mer på denne type simulatortreninger. Nå er denne muligheten kommet, sier Marita Melbye. Her ser vi en simulator-dukke i en setting som er mer lik hva kommunens hjemmetjeneste kan møte hjemme hos en pasient

Kaffe og kake avsluttet markeringen, og stemningen var preget av optimisme for framtiden.

En lys framtid for sykepleierutdanningen 

Den nye enheten vil gi studentene ved Campus Kristiansund et solid fundament for å utvikle sine ferdigheter og kompetanse innen pasientbehandling. Ved å kombinere teoretisk kunnskap med avansert simuleringslæring, sikrer Høgskolen i Molde at framtidige sykepleiere er best mulig rustet for arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS