
Dømt til fengsel etter vold mot samboer i Kristiansund
Ifølge dommen kom mannen hjem etter en tur på pub, beruset etter å ha drukket 7–8 halvlitere øl. Stemningen i hjemmet var dårlig, og det oppstod krangel. De befant seg begge på soverommet da volden fant sted.
En mann i 50-årene fra Kristiansund er dømt til 36 dagers ubetinget fengsel for å ha utøvd vold mot sin daværende samboer i parets felles bolig. Hendelsen fant sted i mars 2024 og ble behandlet i Møre og Romsdal tingrett i Kristiansund ett år senere.
Dommen ble avsagt 1. april 2025 og var enstemmig. Den inneholdt også vurdering av bevis, straffutmåling, krav om oppreisningserstatning og saksomkostninger.
Krangel utviklet seg til vold
Retten skriver at tiltalte slo samboeren i ansiktet, tok kvelertak på henne og slo henne i hodet med en ansiktssol, en lampe med glassrør. Fornærmede lå på sengen og forsøkte å beskytte seg med hendene.
Etter hendelsen kontaktet fornærmede sin mor via Messenger. Moren varslet politiet, som ankom boligen kort tid etter midnatt. Tiltalte ble pågrepet og satt i arrest. Fornærmede ble fraktet til sykehus.
Politiforklaring brukt som bevis
Fornærmede møtte ikke i retten, men hennes politiforklaring av 23. mars 2024 ble lest opp. I forklaringen beskrev hun at tiltalte kom hjem og var aggressiv, og at han anklaget henne for utroskap før han gikk fysisk til angrep. Hun forklarte at han slo henne, tok kvelertak og til slutt slo henne i hodet med lampen.
– Slagene var ikke harde. Han holdt ikke grepet rundt halsen lenge. Grepet var ikke hardt og hun fikk puste. Hun forklarte at hun likevel ble redd, står det i dommen.
Retten bemerket at fornærmedes forklaring ble ansett som troverdig, og at den ble støttet av både vitneutsagn og bildedokumentasjon.
Vitner fra politiet
To polititjenestepersoner forklarte seg i retten. Politioverbetjent Fjærli fortalte at han snakket med fornærmede utenfor boligen kort tid etter hendelsen.
– Hun hadde en hevelse i ansiktet og en fille rundt høyre hånd. Hun fremstod stresset og utilpass og var preget av situasjonen. Hun gjorde greit rede for seg og virket ikke ruset, forklarte Fjærli.
Politibetjent Hjelle hadde tidligere hatt en kort samtale med fornærmede. Han oppfattet henne som redd, men så ingen tydelige merker på henne på grunn av mørket.
Bildedokumentasjon
Retten fikk fremvist bilder fra åstedet. Disse viste glasskår fra lampen både i sengen og på gulvet, blodflekker flere steder i leiligheten samt et kutt i fornærmedes høyre pekefinger.
Journalnotat fra Kristiansund sykehus dokumenterte at kuttet ble sydd med ett sting. Retten viste til at plasseringen og omfanget av skaden samsvarte med fornærmedes forklaring om at hun holdt hendene opp for å beskytte seg mot slag.
Retten skrev at:
– Bildene viser for det første at lampen ligger et godt stykke unna nattbordet og på den andre siden av skyvedøren som falt ned. Bildene viser videre glass-skår fra det knuste lysrøret både på gulvet og i sengen, hvilket utelukker at ansiktssolen ble knust på gulvet.
Tiltaltes forklaring
Den tiltalte nektet straffskyld og forklarte at samboeren var ruset og ustabil da han kom hjem. Han hevdet at det var hun som tok initiativ til den fysiske konfrontasjonen, og at han bare forsøkte å roe henne ned. Ifølge ham ble lampen trolig knust under tumultene, uten at han selv slo med den.
I politiavhør 23. mars 2024 sa han:
– Jeg kan ikke nekte for at det har skjedd.
I retten forklarte han at han med dette mente at han kunne ha vært borti henne, men retten mente denne forklaringen ikke var troverdig.
– Tiltaltes forklaring fremstår som tilpasset. Han hadde ingen forklaring på hvordan lampen ble knust, og hans versjon stemmer ikke med de dokumenterte funnene, heter det i dommen.
Tidligere voldsdommer skjerpende
Straffen ble satt til 36 dager ubetinget fengsel, i tråd med påtalemyndighetens påstand. Det ble gitt fradrag for én dagi varetekt. Det ble også vist til at tiltalte tidligere var straffet for vold, noe retten vurderte som skjerpende.
Retten skrev at:
– Slag mot ansikt og hode har stort skadepotensial, særlig ved bruk av gjenstander. Volden er begått i hjemmet, der fornærmede skal føle seg trygg.
Samtidig vurderte retten at forholdet var noe mindre alvorlig enn i tidligere høyesterettspraksis som det ble vist til i straffeutmålingen.
Ingen oppreisningserstatning
Aktor fremmet krav om oppreisningserstatning på vegne av fornærmede, men retten viste til at det ikke var inngitt noe formelt krav. Fornærmede hadde i avhør opplyst at hun ikke hadde tatt stilling til spørsmålet.
Påtalemyndigheten opplyste at det ikke forelå noe erstatningskrav fra fornærmede i saken.
Retten konkluderte:
– Dalheim har ikke fremmet krav om oppreisningserstatning og kravet kan ikke fremmes i straffesaken, jf. straffeloven § 427.
Tiltalte ble dermed frifunnet for kravet om oppreisningserstatning.
Ingen saksomkostninger
Selv om den tiltalte ble dømt, ble han ikke pålagt å betale saksomkostninger. Retten viste til at han er uføretrygdetog har begrenset inntekt. Påtalemyndigheten hadde heller ikke bedt om dette.
Dommen kan ankes. Fristen for anke er to uker etter at dommen er forkynt.