E-postene desperate fattige folk sender til Elin får henne til å gråte
Et langt liv i tjeneste for andre mennesker gjør slett ikke at man er herdet når man hører om medmenneskers vansker. Frelsesarmeen-soldaten Elin fra Kristiansund har fått e-poster i denne førjulstiden som skjærer inn i benmargen.
Det var under et kveldsmøte i Kirkelandet kirke, i regi av
møteplassen «Det handler om å leve», at ekteparet Elin og Odd Arne Brandvik fra
Frelsesarmeen fortalte om ståa på bakken i nordmørsbyen.
Elin leste opp utdrag fra flere anonymiserte e-poster. Hun holdt et utprintet ark i hendene og leste ordrett hva folk hadde skrevet til Frelsesarmeen Kristiansund.
En skrev: «Jeg har det økonomisk vanskelig. Jeg har også to ungdommer som bor hos meg halvparten av tiden. Jeg trodde aldri jeg skulle trenge å be om hjelp, men jeg lurer på om dere deler ut mat eller har andre ordninger som kan hjelpe i en vanskelig økonomisk tid.»
Neste person skrev: «Hei! Julen kommer, også for meg og familien min. Det meste er dyrt, og vi får ikke så store inntekter, så julen blir et mareritt for oss, dessverre. Håper å høre fra deg.»
En annen person skrev: «Det er en lang vei å gå for å be om hjelp. Økonomien er trang, jeg får ingen hjelp fra barnas far, og
jeg er desperat. Jeg har bedt om hjelp fra NAV, men behandlingstiden kan
forlenges. Vi trenger hjelp med mat og hygieneprodukter, for nå er kontoen min
tom. Jeg er veldig bekymret for julen, og for å ikke få kjøpt julegaver til mine
barn».
På gråten
Elin sier til NP.no at de får lignende henvendelser nesten hver dag:
– Og det gjør noe med meg, det gjør det, sier hun gråtkvalt.
En annen episode skjedde nylig da en ung mann og ringte på døra til Frelsesarmeen. Han sa at han skulle ha ungene i helgen, og ikke hadde fem flate øren og at kjøleskapet helt tomt.
— Har du vært på NAV? spurte jeg. Han sa det tar fire dager, og ungene kommer i morgen! Er ansvaret egentlig vårt, når NAV henviser til oss! Det ikke bare å skyve det til oss, mener Elin.
– Vi gir ikke bort store summene. I år er det 500 kroner til enslige og 1.000 kroner til familier. Jeg handlet bittelitt, det ble 350 kroner, på butikken på innlandet. Hva er 500 kroner? Det er ingenting! mener Elin.
Under samtalene i Kirkelandet kirke henviste ekteparet til et landsomfattende fattigdoms barometer, hvor tallene for tredje kvartal 2024 viser at 18 prosent av landets befolkning oppfatter seg selv som fattige.
I Kristiansund skal det dreie seg om nærmere 400 personer. I 2023 delte Frelsesarmeen ut nærmere 250 matkort til jul – et kunstig høyt tall, grunnet ukrainske flyktninger. I snitt deles ca. 40 til 100 matkort ut hver måned året gjennom.
– Vi fikk inn 450.000 i julegryta i fjor, mens de fikk inn 850.000 kroner i Molde. Er det noen næringslivsfolk her? sa Elin til forsamlingen.
Alt til lokalt arbeid
Hun forsikret om at hver eneste krone i gryta går til Frelsesarmeen i Kristiansund sine aktiviterer. Også når man vippser, går pengene til den lokale avdelingen hvor personens mobilnummer er registrert.
– Julen blir et forstørrelsesglass på det som gjør vondt. Det treffer meg i hjertet. Mange har det tøft
Elin (68) og Odd Arne Brandvik (71) vendte tilbake til hjembyen for tre år siden, etter 30 gode år i Oslo.
– Vi er vokst opp i Frelsesarmeen, som soldat-musikanter. Vi hadde ikke tenkt å
bli så involvert igjen, men når vi ser at er nøden så stor, ønsket vi å gjøre
noe, forteller de til NP.no.
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 14 prosent av
befolkningen gruer seg til jul og henholdsvis 48 og 43 prosent peker på
utilstrekkelig økonomi og forventningspress.
Trenger du hjelp eller kjenner noen som trenger hjelp? Eller vil hjelpe? Kontakt Frelsesarmeen i Kristiansund her.