
En deilig miljødag i strandsonen
Kysten fikk et miljøløft takket være engasjerte ildsjeler, som tilbrakte en solfylt dag med grilling, fellesskap og innsats, og sendte et tydelig budskap om viktigheten av å bevare naturen.
Brunsvika i Kristiansund var fylt med positiv energi og dugnadsånd da frivillige i alle aldre møtte opp for å rydde kysten sist helg.
Med hansker, sekker og stor innsatsvilje gikk de løs på avfallet som hadde samlet seg langs svaberg og strender. Fra plastflasker til tauverk og isopor – alt ble samlet inn og sortert for gjenvinning der det var mulig.

En del av løsningen til Reclaim-prosjektet, involverer kommunene Ålesund, Molde og Kristiansund, hvor det jobber målrettet for å redusere marin forsøpling.
Ved hjelp av ny teknologi og kartlegging ønsker de å forbedre metoder for innsamling og gjenvinning av avfall. Initiativet er en viktig del av en større innsats for å beskytte kystmiljøet i Møre og Romsdal.

Det ble servert kaffe og pølser i brød, noe som skapte en hyggelig ramme rundt innsatsen. Denne solfylte dagen var et bevis på at lokalt engasjement, kombinert med organisert innsats, kan skape positive endringer for både mennesker og miljø.
sponsorer som NEAS, SpareBank 1 Nordmøre og Remidt bidro til at ryddedagen ble en suksess.

Blant frivillige som stillte opp for å rydde kysten i Brunsvika var Grete og Per Dønheim. De oppdaget arrangementet via Facebook og følte umiddelbart at dette var en sak de ville bidra til.
‹– Vi har alltid hatt et nært forhold til naturen, spesielt her i Brunsvika, hvor vi tilbringer somrene våre. Det er viktig for oss å bidra til å holde kysten ren, og vi ser på dette som en fin mulighet til å gjøre en innsats, sier Grete til Nordmørsposten.

Forskningsleder og leder i Reclaim, Bjarte Bye Løfaldli, forklarer at prosjektet er delt i to hoveddeler:
– Den ene har umiddelbar effekt, som oppryddingen vi ser i dag, og den andre er en forskningsdel som samler bilder og data for programvare som skal støtte utviklingen av autonome roboter. Disse robotene skal håndtere avfall langs kysten, på land og under vann. Allerede i dag finnes det roboter som utfører slike oppgaver på havbunnen, forklarer han til NP.no.
– Under oppryddingen finner vi hovedsakelig ulike typer plast, tau og små glasskår, men vi oppdager også andre typer søppel som kan skade det marine livet.
Løfaldli fremhever hvor viktig det er å samles og gjøre noe godt sammen, og takker både frivillige og sponsorerene for deres deltagelse i prosjektet.
Han oppfordrer alle til å være mer bevisste på hvordan de kvitter seg med ting, og minner om at vi alle har et ansvar for å beskytte miljøet.
Prosjektleder Rosemary Aghedo uttrykker håp om at flere bedrifter vil ta mer ansvar for søppelproblematikken, ettersom industrien står for en stor del av forsøplingen. Hun ønsker også et enda bedre samarbeid med frivillige.
– Dine handlinger i dag har en effekt i morgen, sier hun, og oppfordrer folk til å tenke på fremtidige generasjoner.
Blant de som har vært med på prosjektet er Mo Zijlmans, Trainee innen bærekraft, og Rita Pedersen, kunderådgiver i Sparebank1 Nordvest.
Begge bidrar med verdifulle perspektiver på hvordan vi kan fremme bærekraftige løsninger i samfunnet.

Vi fikk forklart fra marinbiolog og forsker Trond Oskars om det merkelige som skjer under havoverflaten, og hvordan menneskeskapt søppel som plast, fiskegarn og andre avfallsprodukter påvirker miljøet.
Han forteller om hva som finnes der, og hvilke konsekvenser det har, for liv og framtid. Som gir ett større perspektiv på viktigheten i å ta vare på naturen vår.

Mo Zijlmans og Rosemary Aghedo viser stolt frem et vellykket resultat etter en fantastisk dag med læring om naturen og sosialt samvær med nye, inspirerende mennesker som virkelig utgjør en forskjell. Den strålende solen, maten, latteren og de mange historiene gjorde dagen minnerik.
– Sammen har vi ikke bare ryddet kysten, men vært med på en reise som gjør oss mer miljøbevisste på en både kjekk og meningsfull måte, sier de to.