Heidi Antonsen Lura, biblioteksjef og friivilligkoordinator.

Et samlingspunkt for alle: – Dette vil vi ha mer av!

Et nyoppusset lokale har blitt sentrum for aktiviteter og samfunnsinnsats på Smøla.

Publisert

Smøla Frivilligsentral har nemlig gjenoppstått i nye rammer og med nytt engasjement. 

Etter en omorganisering er sentralen nå underlagt publikumssenteret på Smøla, og med et nye personer på plass, samt et flott nyoppusset lokale, «Møteplassen», er målet å styrke frivilligheten og få flere med på laget.

fv: Margit Tysnes, (konsulent i Smøla Kommune) og Heidi Lura, (biblioteksjef og frivillighetskoordinator) foran den nyåpnede frivilligsentralen

Ny start for frivilligsentralen

Frivilligsentralen har vært i drift i et års tid, men ble nylig revitalisert i forbindelse med omorganisering av tjenesten. åpningen av det nye lokalet «Møteplassen». Mandag 3. mars 2025 ble gjenåpningen markert med en åpen dag på Møteplassen, hvor mange frivillige meldte seg. 

Heidi Lura og Margit Tysnes, som begge jobber 40 % i frivilligsentralen, forteller til NP.no at behovet for en frivilligsentral er tydelig i lokalsamfunnet.

– Vi snakker med folk, og vi ser at det er et klart behov for frivilligheten. Det finnes mange flotte frivillige organisasjoner på Smøla, og vår rolle er å bistå med koordinering og tilrettelegging, sier Lura.

Kommunal støtte og samarbeid

Frivilligsentralen vil framover samarbeide både med kommunen og frivilligheten på øya. De formidler kontakt mellom frivillige og personer som har behov for hjelp. Foreløpig låner de ikke ut utstyr slik enkelte andre frivilligsentraler gjør, men ifølge Lura og Tysnes er dette noe som kan komme etter hvert.

Tilbud og aktiviteter

Frivilligsentralen skal sende ut en brosjyre til alle husstandene på Smøla for å informere innbyggerne om tilbudet. Der finner man kontaktinformasjon og informasjon om formålet til sentralen. Målet er å skape et lavterskeltilbud der folk kan møtes og bidra ut fra egen kapasitet og ønsker.

– Frivillighet handler om å gjøre noe man har lyst til. Det kan være alt fra å ta en kaffekopp med noen som trenger selskap, gå turer sammen, eller hjelpe til med praktiske oppgaver, sier Tysnes.

Frivilligsentralen har også fått midler fra Sparebankstiftelsen på 140.000 kroner årlig i tre år som skal brukes til aktiviteter i regi frivilligsentralen.

– Vi setter stor pris på midler som vi skal bruke til å skape ny aktivitet i Smølasamfunnet, sier Margit Tysnes og Heidi Lura

– Frivillighet handler om å gjøre noe man har lyst til. Det kan være alt fra å ta en kaffekopp med noen som trenger selskap, gå turer sammen, eller hjelpe til med praktiske oppgaver, sier Margit Tysnes (konsulent i Smøla Kommune)

Gaming og VR for seniorer

Et av de mest spennende prosjektene fremover er et initiativ for å samle ulike generasjoner gjennom gaming. Nordenfjeldske Bykreditts Stiftelse har tildelt hver hver frivilligsentral på Nordmøre og i Romsdal på 150.000 kroner og lydutstyr til aktivitetstilbud for seniorer 60+. Smøla Frivilligsentral ønsker blant annet å bruke dette til å invitere seniorer over 60 år til å prøve VR-briller og spill som bowling, tennis og bilkjøring.

– Ungdomsklubben ligger vegg i vegg med "Møteplassen" og kan bidra med gamingkunnskap. Dette er både sosialt og aktiviserende, og vi har stor tro på at det kan bli en ny farsott på Smøla, sier Lura.

Oppfordrer flere til å bli med

Frivilligsentralen er fortsatt under utvikling på Smøla, og Tysnes og Lura oppfordrer flere til å ta kontakt for å finne ut hvordan de kan bidra.

– Det er ingen forpliktelser, og alle bidrag teller. Vi håper folk blir med og ser hvordan de kan være en del av fellesskapet, avslutter de.

Powered by Labrador CMS