
Et sjeldent syn å se i havna
Noen ting hører kysten til, men blir stadig sjeldnere å se. Likevel har folk samlet seg på kaia i Kristiansund i dag. Det store spørsmålet er hvor lenge rekene varer.
Rekebåten M/K Langholm har ankommet Kristiansund 13. mars 2025.
Det er liv og røre ved kaia i Kristiansund i dag. M/K Langholm har lagt til ved Jonas Eriksen-bygget, og rekefisker Oddmund Langholm (66) er klar for å selge ferske reker direkte fra båten.
Med en literspris på 150 kroner kan folk sikre seg smakfulle reker som ble fisket i Skotsund i Åfjord. Interessen har vært stor, og Langholm er optimistisk.
Ryktet har spredt seg fort
– Ryktet om at rekebåten skulle komme har spredt seg i sosiale medier, og det ser ut til at mange har tatt turen, sier han. – Hvis vi ikke selger ut alle rekene i dag, blir det salg i morgen også. Om ikke annet, så er det fine med Facebook at nyhetene sprer seg raskt, i hvert fall når det gjelder slike ting. Folk i Kristiansund er glade i reker.

Blir aldri klok på rekenes oppførsel
Langholm har drevet som fisker i 45 år, men det var først i 2001 han satset på rekefiske. Han innrømmer at det fortsatt er mye uforutsigbarhet i yrket.
– Jeg blir aldri helt klok på rekene. Plutselig er de her i store antall, så kan havet være svart for dem. Vi gjør det samme, bruker de samme metodene og teknikkene, men det er ikke alltid vi forstår hvorfor fangsten varierer, sier han.
Langholm mimrer tilbake til en tid hvor rekebåtene var flere og sentrum var mer folksomt.
– På 80-tallet lå det 4-5 rekebåter her. Fredag betydde reker til middag for mange familier, ikke taco og pizza slik det er i dag. På 70-tallet kostet en liter reker omtrent det samme som en halvliter øl, rundt 25 kroner, forteller han.

Et sjeldent syn
Han peker også på at antallet rekefiskere har sunket drastisk.
– Det er jo nesten ingen igjen. Det er kun Kvernen og Brattvær igjen, men de nærmer seg pensjonsalderen nå, sier Langholm.
Det er kjølig og snø på bakken når Langholm har lagt til kai, men sola kikker frem og antyder et godt kundevær i dag. Journalisten foreslår at Langholm kanskje kan åpne litt salget tidligere i dag, for mulighene til gode salg er til stede. Journalisten ble første kunde i dag.
Rett etterpå kommer neste kunde. Taxisjåfør Helge Rokstad er en god og fast kunde, og benytter alltid sjansen når Langholm kommer til byen med ferske reker.
– Reker er en selvfølge når de først er tilgjengelige. Det er et sjeldent syn i disse dager, sier han.