NY RAPPORT LAGT FREM:
Flere forslag for å redusere sykefraværet
Selv om det fortsatt er en vei å gå, viser en ny rapport at Kristiansund kommune er på rett spor når det gjelder å redusere sykefraværet blant sine ansatte. Fokus på ledelse og forebygging gir resultater. Men grep må tas for å minske det økte fraværet spesielt innen helse- og omsorgssektoren.
Kristiansund kommune har de siste årene prioritert arbeidet med å redusere sykefraværet blant sine ansatte.
Under et møte i Kontrollutvalget 22. januar 2025 la Ingrid Larsen, fagleder for forvaltningsrevisjon ved Møre og Romsdal Revisjon SA, fram en rapport som belyser de viktigste utfordringene og foreslår konkrete tiltak. Rapporten gir en grundig analyse av sykefraværsutviklingen i kommunen, med fokus på ledelsens rolle, årsaker til sykefravær og mulige forbedringsområder.
Klar sammenheng mellom arbeidsmiljø og sykefravær
Leder for Kontrollutvalget, Steinar Wiik Sørvik (H), innledet spørsmålsrunden med å spørre Larsen om de største utfordringene kommunen står overfor. Larsen bekreftet at langtidsfravær er det største problemet, særlig innen helse- og omsorgssektoren, mens korttidsfraværet ligger på linje med andre kommuner.
I 2023 lå sykefraværet i kommunen på 10,7 prosent, en nedgang på 1,1 prosentpoeng fra året før. Likevel er kostnadene fortsatt betydelige, estimert til rundt 60 millioner kroner årlig.
– Det er en klar sammenheng mellom arbeidsmiljø og sykefravær, påpekte Larsen, og understreket betydningen av gode arbeidsforhold for å redusere langtidsfraværet.
Sektorspesifikke utfordringer
Rapporten viser store variasjoner i sykefraværet mellom ulike sektorer. Helse- og omsorgssektoren og oppvekstsektoren har de høyeste fraværsnivåene. Innen hjemmetjenesten har sykefraværet steget fra 12,98 prosent i 2019 til over 14 prosent etter pandemien. Ved sykehjemmene er situasjonen enda mer alvorlig, med en økning fra 8,5 prosent før pandemien til 17 prosent i dag. Disse tallene har bekymret politikerne i Kristiansund lenge. Rapporten som ble framlagt har gitt viktige svar.
– Forebygging og tettere oppfølging er avgjørende for å håndtere disse utfordringene, sa Larsen. Hun pekte på at bedre støtte til ledere og målrettede tiltak for å redusere arbeidsbelastningen kan bidra til å snu trenden.
Ledelsens rolle under lupen
En viktig del av rapporten er ledelsens innvirkning på sykefraværet. Variasjoner i lederstil og arbeidskultur spiller en betydelig rolle i hvordan sykefravær håndteres. Skoler med inkluderende lederstil og systematiske oppfølgingssystemer har lavere sykefravær.
Sørvik spurte om det kan være nødvendig å vurdere ledernes kompetanse nærmere. Noen enheter gjør det bra over en lengre perioder, mens andre varierer til dels mye med et høyt sykefravær og har klare utfordringer.
Larsen svarte at dette er komplekst, men at det er viktig å styrke lederkompetansen gjennom systematisk opplæring.
Rapporten foreslår tiltak som strategiske kompetanseplaner for ledere, den peker flere steder på behovet for opplæring i HMS-arbeid og sykefraværsoppfølging, samt digitalisering av prosedyrer for å gi lederne bedre verktøy.
Årsaker til sykefravær
En ansattundersøkelse viser at korttidsfravær ofte skyldes forkjølelse og influensa (84,5 prosent), mens muskel- og skjelettplager (69 prosent) og psykiske helseplager som stress, angst og depresjon (46,4 prosent) er vanlige årsaker til langtidsfravær.
Høy arbeidsbelastning, ressursmangel og bruk av ufaglærte vikarer forsterker problemene.
Larsen nevnte også at enkelte ledere vegrer seg for å bruke bedriftshelsetjenesten på grunn av frykt for høye kostnader ved å involvere den, noe som kan påvirke oppfølgingen av ansatte negativt ved at de ikke får tilstrekkelig hjelp av de som sitter på helsekompetanse til å komme seg tilbake fra et sykefravær.
Tiltak og fremtidsutsikter
Rapporten anbefaler en rekke tiltak for å redusere sykefraværet, blant annet tidlig intervensjon for å kartlegge arbeidsbelastning og forbedre det psykososiale arbeidsmiljøet. Forebygging er mye mindre ressurskrevende enn alternativene.
Stein Kristiansen (R) understreket viktigheten av strukturert samarbeid og oppfølging. Vi har etablerte institusjoner for dette. HMS, arbeidesmiljøutvalg og administrasjonsutvalg.
– Essensen er bedre systemer, sa han, og viste til behovet for å utnytte eksisterende HMS- og arbeidsmiljøutvalg mer effektivt.
Ingrid Larsen avsluttet presentasjonen med en positiv tone, til tross for utfordringene.
– Selv om sykefraværet fortsatt er høyt, har innsatsen gitt resultater. Forebygging og tettere oppfølging er nøkkelen, sa hun.
Rapporten kan hjelpe Kristiansund kommune å redusere fraværskostnadene og sikre et bedre arbeidsmiljø for sine ansatte.
Forebygging og tettere oppfølging er nøkkelen – Ingrid Larsen
– Jeg er veldig fornøyd med rapporten, sa Steinar Wiik Sørvik avslutningsvis.
Rapporten ble tatt til orientering av kontrollutvalget.