Cornelia Bæverfjord Roksvåg (19) fra Frei og Gomalandet i Kristiansund sier hun har hatt en god oppvekst: – Idretten i Kristiansund har for meg alltid vært et samlet miljø der jeg har truffet venner, sier Cornelia, som nå er lærling OKSR, salg og reiseliv , hos Kristiansund kommunale sundbåtvesen:
Cornelia Bæverfjord Roksvåg (19) fra Frei i Kristiansund sier hun har hatt en god oppvekst: – Idretten i Kristiansund har for meg alltid vært et samlet miljø der jeg har truffet venner, sier Cornelia, som nå er lærling OKSR, salg og reiseliv , hos Kristiansund kommunale sundbåtvesen:

Flere unge i Kristiansund er lykkelige

Tror du at du vil komme til å få et godt og lykkelig liv? Det er unge i Kristiansund blitt spurt om.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen Ungdata viser at færre unge i 2024, enn for ti år siden tror de får et lykkelig liv. De er med andre ord mer usikre på om fremtiden blir topp. Hvorfor kan man bare spekulere rundt.

Men med livet her og nå er det flere av dagens videregående elever som er fornøyd enn i 2014. 

Det er bare noen av funnene fra Ungdata 2024-undersøkelsen i Kristiansund kommune (som har tre deler: barne-, ungdom- og videregående skole). 

Her svarer flertallet (rundt 80 prosent) at de er tilfreds med livet sitt, og rundt 70 prosent er fornøyd med sine foreldre. 

På spørsmål om de tror de vil bli lykkelige i fremtiden, svarer 66 prosent av videregående elever dette, mens 30 prosent ikke vet og fire prosent svarer «nei». 

Kommunepsykolog Christana Gjøvikli.

Christana Gjøvikli, en av tre kommunepsykologer i Kristiansund kommune, medgir at mediebildet rundt barn og unges oppvekst ikke er lystbetont.

– Men de er fornøyd med venner og skolen sin og ser optimistisk på fremtiden sin, sier Gjøvikli, som i november 2024 har reist rundt på flere skoler og fortalt om den nye 2024-rapporten.

Økningen i selvrapporterte psykiske plager mener hun er opp grunn av «mer åpenhet og i media». 

– Det handler også om språkbruken vår. «Jeg har angst, jeg føler meg deppa». Det skremmer meg litt at unge oppsøker psykolog-kontoret for vanlige plager. God psykisk helse skapes ikke nødvendigvis på kontoret. Det skapes i skolen, på fotballtreningene og i hjemmet. Vi må passe oss for å sykeliggjøre normale utfordringer i ungdomstiden, sier psykologen. Når det er sagt, poengterer hun at man ikke skal bagatellisere at ungdom sliter. 

– Foreldre må være med å normaliser det som er normale plager og heller hjelpe dem med å holde ut den tøffe ungdomstiden, som er preget av mange endringer.

En ungdom som er lykkelig og fornøyd er Cornelia Bæverfjord Roksvåg (19) fra Frei, som nå bor på Gomalandet i Kristiansund.

Hun sier til NP.no at hun har hatt en god oppvekst: 

– Idretten i Kristiansund har for meg alltid vært et samlet miljø der jeg har truffet venner, sier Cornelia, som nå er lærling OKSR, salg og reiseliv, hos Kristiansund kommunale sundbåtvesen.

– Hvordan har det vært å vokse opp i Kristiansund?

-Jeg har alltid trivdes der jeg har bodd. Det var først på Frei, i et lite nabolag, før vi flyttet til Goma. Jeg har alltid vært interessert i idrett og har holdt på med ganske mange forskjellige typer sport. Håndball, fotball, kampsport. Det er også sosialt å holde på med sport sammen med venner, forteller Cornelia til Nordmørsposten.

Atlanten videregående skole.

Ungdata-undersøkelsen i Kristiansund kommune har fokus på lykke, alkohol-/narkotikabruk, sosiale medier og forskjeller mellom skoletrinn. Ungdata-undersøkelsen i Kristiansund gir et innblikk i ungdoms liv og trivsel. Mens de fleste har det bra, er det viktig å være oppmerksom på faktorer som ensomhet, mobbing, press og rusmiddelbruk. Forskjeller mellom skoletrinn understreker behovet for tilpassede tiltak for å støtte unge i ulike faser av livet. 

Lykke og trivsel:

  • Vennskap: De aller fleste barn og unge i Kristiansund har minst én fortrolig venn. Over 90% på barnetrinnet (5.-7. trinn) og videregående skole rapporterer dette, mens tallet er noe lavere på ungdomstrinnet (ca. 87%).
  • Ensomhet: Til tross for at de fleste har venner, opplever et mindretall ensomhet. Flere jenter enn gutter rapporterer om ensomhetsfølelse.
  • Skolemiljø: Generelt sett er det høy trivsel på skolene i Kristiansund. Et stort flertall trives og føler at de passer inn. Andelen som kjeder seg i skoletimene øker imidlertid på ungdomstrinnet og videregående skole.
  • Mobbing: Mobbing forekommer dessverre også i Kristiansund. Andelen som rapporterer om mobbing øker på ungdomstrinnet og videregående skole, spesielt på nett.
  • Press: Mange unge opplever press i hverdagen, spesielt knyttet til utseende, skoleprestasjoner og sosiale medier. På ungdomstrinnet og videregående skole har en betydelig andel opplevd så mye press at de har hatt problemer med å takle det.

Alkohol og narkotika:

  • Alkoholbruk: Alkoholbruk er utbredt blant ungdom, spesielt på videregående skole, hvor et flertall har drukket alkohol og mange har vært beruset.
  • Cannabisbruk: Cannabisbruk er mindre utbredt enn alkoholbruk, men øker i løpet av videregående skole. En betydelig andel elever på videregående har prøvd cannabis, og noen bruker det regelmessig.

Sosiale medier:

  • Sosiale medier er en faktor som bidrar til stress og press blant unge.

Forskjeller mellom skoletrinn:

  • Ensomhet: Forskjellen mellom kjønnene når det gjelder ensomhetsfølelse er tydeligst på barnetrinnet.
  • Trivsel: Andelen som kjeder seg i skoletimene øker på ungdomstrinnet og videregående skole.
  • Mobbing: Andelen som rapporterer om mobbing øker på ungdomstrinnet og videregående skole.
  • Press: Ungdomstrinnet og videregående skole er periodene hvor presset knyttet til utseende, skoleprestasjoner og sosiale medier er mest fremtredende.
  • Alkohol og Narkotika: Alkoholbruk er mest utbredt på videregående skole, og cannabisbruk øker i løpet av videregående. sjon:
Fra Ungdata 2024-undersøkelsen.

Ungdataundersøkelsen i Kristiansund kommune

Vennskap og tilhørighet

Hvor mange barn og unge i Kristiansund har en fortrolig venn?

De aller fleste barn og unge i Kristiansund rapporterer at de har minst én venn de kan stole på og betro seg til om alt mulig. I Ungdata junior svarte over 90% av elevene på 5.-7. trinn at de hadde en slik venn. På ungdomstrinnet var tallet noe lavere, med ca. 87% som svarte det samme. På videregående skole oppgir over 90% av elevene at de har en fortrolig venn.

Opplever barn og unge i Kristiansund ensomhet?

Mens de aller fleste barn og unge har venner, opplever noen ensomhet. I Ungdata junior oppgir et mindretall av elevene at de ofte eller ganske ofte føler seg ensomme. Forskjellen mellom kjønnene er tydelig: flere jenter enn gutter rapporterer om ensomhetsfølelse.

Skolemiljø

Hvordan er trivselen på skolene i Kristiansund?

Generelt sett rapporterer barn og unge i Kristiansund om høy trivsel på skolen. I Ungdata junior svarer et stort flertall av elevene at de trives på skolen og føler at de passer inn. På ungdomstrinnet og videregående skole er det også et stort flertall som er fornøyd med skolemiljøet, men andelen som kjeder seg i skoletimene øker.

Forekommer mobbing i Kristiansund skolene?

Dessverre forekommer mobbing også i Kristiansund. I Ungdata junior rapporterer et mindretall av elevene at de har blitt mobbet. På ungdomstrinnet og videregående skole øker andelen som har blitt utsatt for mobbing, spesielt på nett.

Helse og Livsstil

Hvordan er kostholdet blant barn og unge i Kristiansund?

Ungdata junior kartlegger kostholdsvaner hos barn. Resultatene viser at et stort flertall av elevene spiser frokost og lunsj/matpakke hver dag. De fleste spiser også frukt/bær og grønnsaker/salater flere ganger i uken.

Opplever unge i Kristiansund stress og press?

Mange unge i Kristiansund opplever press i hverdagen, spesielt knyttet til utseende, skoleprestasjoner og sosiale medier. På ungdomstrinnet og videregående skole rapporterer en betydelig andel av elevene at de har opplevd så mye press at de har hatt problemer med å takle det.

Rusmidler

Hvor utbredt er alkoholbruk blant unge i Kristiansund?

Alkoholbruk er utbredt blant ungdom, spesielt på videregående skole. I Ungdata viser det seg at et flertall av elevene på videregående skole har drukket alkohol, og mange har vært beruset.

Hva med bruk av andre rusmidler, som cannabis?

Bruk av cannabis er mindre utbredt enn alkoholbruk, men øker i løpet av videregående skole. Ungdata viser at en betydelig andel av elevene på videregående skole har prøvd cannabis, og noen bruker det regelmessig.

Fra Ungdata 2024-undersøkelsen.
Powered by Labrador CMS