Ola Elvestuen (Stortingsrepresentant Venstre) peker på utgangspunktet for navnet til "Normoria" på kartet fra Olaus Magnus, laget i Venezia, 1539, Navnet "Normoria" er en latinisert versjon av "Nordmøre". Her er Elvestuen sammen med Hilde Eeg, (lokallagsleder Kristiansund Venstre)

Fra tegnebrett til stolthet

Samarbeid, integrasjon og felles ressurser – det er hemmeligheten bak suksessen, tross økomiske utfordringer fra Covid og verdensøkonomien.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 4. april fikk stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) en grundig omvisning og orientering i det som snart blir Kristiansunds nye storstue, Normoria. Det var Asgeir Bahre Hansen som presenterte prosjektet og ledet gjennomgangen av den omfattende prosessen bak kulturhuset.

Asgeir Bahre Hansen (daglig leder Nordmoria) presenterer Normoria prosjektet for Ola Elvestuen (Stortingsrepresentant Venstre).

Et nasjonalt løft for kultur

Elvestuen var tydelig på at prosjektet har betydning langt utover det lokale.

– Dette er også et nasjonalt prosjekt, sa han under besøket.

Han understreket betydningen av at kulturhuset får en statlig forankring, blant annet gjennom leietakerne Norsmørsmusea og Operaen i Kristiansund, som begge skal utvikles videre som regionale fyrtårn.

Ola Elvestuen trekker fram at både operaen og museet nå har fått en tydeligere og mer solid plass som regionale fyrtårn, og at de dermed også må forholde seg til nye forventninger og ansvar. Han sier det slik:

– Begge får utvikle seg som de regionale fyrtårnene som de er. De må tenke nytt, spesielt operaen, sa Elvestuen.

De skal nå dele både ressurser, rom og utstyr med andre aktører. Det krever mer samarbeid og tilpasning. Ved å tenke nytt, antyder Elvestuen at operaen må finne sin plass i et mer integrert kulturmiljø, og utnytte mulighetene som ligger i samlokaliseringen. Han peker på at det er en ny virkelighet med felles ansvar og felles drift, hvor tidligere skillelinjer mellom institusjoner i større grad viskes ut.

Her viser Bahre Hansen den utvendige fasaden til Normoria til Ola Elvestuen.
Fra venstre: Hilde Eeg, (lokallagsleder Kristiansund Venstre) Asgeir Bahre Hansen (daglig leder Normoria) Ola Elvestuen, (Stortingsrepresentant Venstre)

Han berømmet også Normoria byggets arkitektur og materialvalg, og sammenlignet det med Munchmuseet.

– Jeg synes det er fint hvordan lyset treffer. Ja, noen synes det ser ut som et atomkraftverk, men jeg ser ikke det. Det er veldig fint tilpasset de andre byggene i området, sa han.

Normoria er mye for pengene

Prosjektet har vært gjennom mange runder siden de første planene ble lagt på bordet. Allerede i 2019 uttalte Trine Skei Grande at bygget var for stort til å kunne realiseres i den planlagte størrelsen.

Etter forhandlinger og justeringer ble finansieringsvedtakene fattet i 2022. Totalt bygges Normoria nå for 845 millioner kroner, fordelt på 12 900 kvadratmeter. Til tross for at byggekostnader for tilsvarende bygg har økt med ca. 34% siden 2019 ifølge Statistisk Sentralbyrå, skal Normoria fullføres etter planen, både på tid og kostnader.

Normoria er et regionalt fyrtårn, konkluderer Elvestuen, tydelig fornøyd med det han ser. Han trekker fram at både operaen og museet nå har fått en tydeligere og mer solid plass som regionale fyrtårn.
Fra Venstre: Asgeir Bahre Hansen (daglig leder Normoria), Hilde Eeg (lokallagsleder Kristiansund Venstre) og Ola Elvestuen (stortingsrepresentant Venstre)

– Godt at dette bygget er kommet i havn på budsjett, sa Bahre Hansen.

Av finansieringen står Kristiansund kommune for 495 millioner kroner, Møre og Romsdal fylkeskommune for ca 200 millioner, mens staten bidrar med 150 millioner.

Forprosjekt til 50 millioner

Bare forprosjektet alene har hatt en kostnad på 35 millioner kroner. Dette arbeidet har inkludert romprogram, konseptutvikling, skisseprosjekt og detaljerte bestillingsdokumenter. I tillegg kommer de kostnadene kommune hadde i tidligere faser av prosjektet.

Bahre Hansen mener at forprosjektet har lønnet seg og redusert de totale kostnadene fordi det har gitt dem mulighet til å planlegge grundig, avdekke problemer tidlig og sikre en mer realistisk og kontrollert gjennomføring. Dette har bidratt til å unngå store endringer og uforutsette utgifter i senere faser av prosjektet.

– Det er hundrevis av sider dokumentasjon som spesifiserer hva vi skal ha, forklarte Bahre Hansen. Dette, sammen med nøye oppfølging, har gjort at vi har kommet svært godt ut av det sammenlignet med andre prosjekt.

Prosjektet har også fått økt arealet med over 2000 kvadratmeter underveis, blant annet ved å inkludere den gamle bygningen fra 1924.

Klar for overtakelse

Bygget skal overtas 17. juni, og det legges opp til en åpningsmønstring i ukene 41-43. Temaet for disse økene er «Det beste Nordmøre har å by på» og programmet blir både variert og spennende i følge Bahre Hansen.

Kulturhuset skal deles av flere aktører, og fungerer som et fellesanlegg.

– Kulturhuset er felles, det betyr at alle leietakerne deler på ressursene, rommene og utstyret, utdypet han.

Ønsker momsendring for kulturhus

Et annet tema som ble løftet var momsrefusjon for kulturbygg. Bahre Hansen uttrykte ønske om enklere og mer forutsigbare enklere ordninger.

– Museumsutstillingene har eksempelvis 12 prosent på billetten. Da får man full MVA-refusjon for inngående MVA. En generell MVA-sats for kulturopplevelser kunne være en løsning som er bedre både i drift og ved større investeringer som eksempelvis et kulturhus , forklarer han til Elvestuen.

I magasinet til Nordmørsmusea blir det nå mulig å ta vare på de unike gjenstandene som er funnet på Nordmøre pågrunn av at Normoria nå har fasiliteter både for å gjennomføre en konservering og for sikker oppbevaring av gjendstander.

Stramme rammer: En bragd

Bygget har en vedlikeholdssyklus på 60 år, moderne logistikk og delte løsninger for rom og utstyr. Elvestuen mener at Normoria representerer en ny måte å tenke kulturbygg på.

– Det er unikt, ikke bare lokalt og nasjonalt, men i internasjonal sammenheng, sa han.

Elvestuen trakk paralleller til Munchmuseet og andre større kulturbygg. Han bemerket hvordan Normoria på mange måter har løst utfordringer som andre prosjekter har strevd med.

– Det er en bragd. Dere har realisert et komplekst og stort prosjekt, innenfor en stram økonomisk ramme, uten å gå på akkord med kvaliteten, sa Elvestuen.

Han var særlig imponert over hvordan prosjektet har klart å integrere flere kulturfunksjoner i ett samlet bygg – fra museum og opera til kulturskole og bibliotek.

En av dansesalene i Normoria. Denne ligger i delen som kommer fra den gamle ungdomsskolen.

Et forbilde for andre

Til slutt pekte Bahre Hansen på betydningen av Normoria som et kulturelt nav i regionen, og hvor viktig det er at staten følger opp med driftsmidler og støtte til aktivitet.

– Vi ber ikke om mer til investering nå. De 150 millionene fra staten er brukt. Nå handler det om å fylle bygget med liv, sa han.

Elvestuen takket for omvisningen og understreket at han vil ta med seg erfaringene og innspillene fra Kristiansund tilbake til Stortinget.

– Dette viser hva man får til når lokalt initiativ møter nasjonal vilje, sa han.

Fra Venstre: Ola Elvestuen (Stortingsrepresentant Venstre) og Asgeir Bahre Hansen (daglig leder Normoria)
Powered by Labrador CMS