
Fulgte ikke regnskapsfristene
Kontrollutvalget i Smøla kommune har levert sin årsmelding for 2024. Dokumentet gir et detaljert innblikk i utvalgets arbeid gjennom året og peker på flere forhold som blir viktige å følge opp i tiden framover.
Smøla, mars 2025: Kontrollutvalget i Smøla kommune har levert sin årsmelding for 2024. Utvalget har behandlet flere alvorlige avvik knyttet til regnskapsførsel og møtegodtgjørelser. Samtidig trekker de opp nye prioriteringer for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll i årene framover.
Kontrollutvalget skal overvåke kommunen på vegne av kommunestyret
Kontrollutvalget er et lovpålagt organ i alle kommuner, og fungerer som kommunestyrets forlengede arm i tilsyns- og kontrollarbeidet. Det følger opp regnskap, forvaltning og eierinteresser, og har hjemmel i kommuneloven § 23. Kontrollutvalget skal påse at kommunen reviderer regnskapene på betryggende måte, etterlever lover og vedtak, og utfører forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll.
I Smøla kommune består utvalget i 2024 av Odd Gunnar Sørøy (leder), Alf Ole Ødegård (nestleder og kommunestyremedlem), Eli Rokstad, Maren Paulsen og Arve Moe.
Fire møter og 32 saker
I løpet av året ble det avholdt fire møter, der 32 saker ble protokollert. Seks av dem ble sendt videre til kommunestyret. Kommunedirektøren møter etter innkalling og har talerett, mens ordfører og revisor alltid har møte- og talerett.
Utvalget har behandlet både kommunens og Smøla nærings- og kultursenter KF sine årsregnskaper og årsmeldinger for 2023.
Revisor fant vesentlige mangler i regnskapsførselen
Smøla kommune er revisjonsmessig tilknyttet Møre og Romsdal Revisjon SA, et interkommunalt selskap eid av 21 kommuner, med hovedkontor i Kristiansund.
I løpet av året ble tre revisjonsbrev behandlet. To av disse gjaldt alvorlige avvik i regnskapsføringen, hvor regnskapene verken var ført løpende eller levert innen lovpålagt frist.
Kontrollutvalget skriver:
– Bakgrunnen for to av brevene var at hverken kommunens eller nærings- og kultursenteret sine regnskaper var løpende ajourholdt i tråd med bokføringslovens regler. Regnskapene var også avlagt etter fristen.
Det tredje revisjonsbrevet gjaldt avvik i utregning av møtegodtgjørelse til folkevalgte, som ble avdekket gjennom den årlige etterlevelseskontrollen.
Kontrollutvalget slår fast at revisor har gitt fyllestgjørende informasjon i møtene, og at revisor har svart på spørsmål fra utvalget i alle sakene.
Likevel konkluderer utvalget med at:
– Etter kontrollutvalgets vurdering har Smøla kommunes regnskaper blitt revidert på en betryggende måte i 2024.
Planer for revisjon og eierskapskontroll
Kommuneloven stiller krav om at alle kommuner må ha både forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll. Kontrollutvalget behandlet i 2024 nye planer for perioden 2024–2027.
Kommunestyret vedtok at følgende områder skal prioriteres i kommende forvaltningsrevisjoner:
Økonomi og økonomistyring innen pleie- og omsorg, samt aktivitet og boveiledning
Tjenesteyting innen samme områder
Personalforvaltning, inkludert rekruttering og tiltak for å redusere sykefravær
På eierskapssiden skal følgende selskaper kontrolleres:
ReMidt IKS
Nasjonalt vindenergisenter
Som følge av prioriteringen har utvalget bestilt et forvaltningsrevisjonsprosjekt med tittelen «Økonomi og økonomistyring innen sykehjem og hjemmetjenester, og aktivitet og boveiledning».
– Oppfølging av prosjektet vil bli en prioritert oppgave for kontrollutvalget framover, står det i årsmeldingen.
Sekretariatet med redusert kapasitet
Kontrollutvalgets sekretariat er organisert som et interkommunalt samarbeid mellom sju kommuner på Nordmøre. Kristiansund kommune er arbeidsgiver, men sekretariatet er direkte underlagt kontrollutvalgene, ikke kommunedirektørene.
I 2024 har sekretariatet kun hatt én ansatt, konstituert sekretariatsleder Knut Evandt. En 50 % stilling har stått vakant hele året. Sekretariatet holder til i Havneterminalen i Kristiansund.

Vektlegger konstruktiv tilnærming
I årsmeldingens avslutning peker kontrollutvalget på betydningen av tillit og legitimitet i arbeidet.
– Kontrollutvalget legger vekt på å være en nyttig medspiller i å forbedre kommunens eksterne tjenesteproduksjon, myndighetsutøvelse og interne forvaltningsfunksjoner, heter det.
Utvalget understreker at målet er forbedring, ikke bare kritikk, og viser til at kommunen er avhengig av befolkningens tillit.
Avslutningsvis skriver utvalget:
– Kontrollutvalget har gjennom året påpekt forhold som, etter kontrollutvalgets oppfatning, bidrar til at kommunen blir en bedre tjenesteyter og forvalter av lovverk og fellesskapets verdier.