Her er representanter for de tre regionale fyrtårn; F.v: Henning Betten (mediesjef, KBK), Eirik Hoseth (sportslig leder, KBK), Kjetil Thorsen (daglig leder, KBK), Atle Jacobsen (daglig leder, Vindel), Ole J. Rugset (daglig leder, KNN), Line Lønning Andresen (operasjef, Operaen i Kristiansund) og Eigunn Stav Sætre (direktør Nordmørsmusea).

Gir 60 millioner kroner tilbake til samfunnet:
– Uten en sterk regionby, ingen sterk region

De neste tre årene får Campus Kristiansund, Normoria og Kristiansund ballklubb (KBK) ti millioner kroner hver fra Sparebankstiftelsen Nordvest.

Publisert Sist oppdatert

Pressekonferansen – som ble avholdt torsdag 9. januar – i de nye flotte lokalene til Vindel ble ledet av styreleder Ottar Brage Guttelvik, som innledet med å fremheve stiftelsens rolle i å sikre vekst og utvikling i regionen.

Styreleder Ottar Brage Guttelvik presenterte målene, prioriteringene og prinsippene for tildelingene.

– Vi skal levere på verdiskaping. Vi må sette kapitalen i arbeid og fokusere på sterke institusjoner som kan bygge regionen, sa Guttelvik.

Han la også vekt på at stiftelsen har en historisk forpliktelse til å videreføre sparebanktradisjonene og sikre at midler blir brukt til beste for lokalsamfunnet. 

– Timingen er riktig, og vi har et ansvar for å bidra til bærekraftig utvikling i regionen, tilføyde han.

Pressemeldingen: Tildeling av midler

– Sparebankstiftelsen Nordvest vil investere 60 millioner kroner over de neste tre årene. Midlene skal styrke samfunnsstrukturer og bidra til utvikling av regionen gjennom støtte til tre regionale fyrtårn, sju kommunale prosjekter, frivillighetsarbeid og tiltak for sosial inkludering, sier daglig leder i Sparebankstiftelsen Nordvest Odd Einar Folland.

– Uten en sterkt regionby, ingen - ingen sterk region, påpeker Folland.

De tre regionale fyrtårnene som skal motta støtte er Campus Kristiansund, Normoria og Kristiansund ballklubb (KBK). Hvert prosjekt får inntil 10 millioner kroner i perioden 2025–2027.

I tillegg vil stiftelsen samarbeide med kommunene Aure, Averøy, Gjemnes, Heim, Hustadvika, Smøla og Tingvoll for å identifisere og støtte ett kommunalt fyrtårn i hver kommune. Disse prosjektene skal bidra til å styrke det lokale samfunnslivet og skape varige verdier. Utvelgelsen av de kommunale fyrtårnene vil bli offentliggjort på SpareBank 1 Nordmøres Verdiskaperkonferanse 23. januar.

Frivillighet og sosial inkludering

En betydelig del av midlene skal gå til frivilligheten og arbeid om inkludering og bekjempelse av utenforskap. Hver av disse kategoriene er tildelt inntil fem millioner kroner over tre år.

Tiltakene skal støtte opp under samfunnsnyttige initiativer som fremmer inkludering og bygger fellesskap, særlig rettet mot barn og unge. Stiftelsen vil også fortsette å gi gaver til lag og foreninger i regionen, med en total ramme på 15 millioner kroner i samme periode.

Resultater så langt

Siden oppstarten i 2022 har Sparebankstiftelsen Nordvest allerede delt ut 27 millioner kroner til ulike prosjekter. Dette inkluderer blant annet 5,2 millioner kroner til tiltak i Kristiansund og 2,16 millioner kroner til prosjekter på Averøy. Guttelvik understreket viktigheten av å tenke stort og ta egne initiativ:

– Vi er stolte av det vi har oppnådd, men for å lykkes fremover må vi tenke større og utvikle egne prosjekter. Vi må bygge Nordmøre gjennom sterke institusjoner som kan bidra til vekst, sier Guttelvik.

Her er representanter for de tre regionale fyrtårn sammen med representanter for Sparebankstiftelsen Nordmøre: F.v: Vegard Nekstad, Styreleder KNN, Odd Einar Folland, daglig leder i Sparebankstiftelsen Nordvest, Ole J. Rugset, daglig leder, KNN, Line Lønning Andresen operasjef, Operaen i Kristiansund, Eirik Hoseth, sportslig leder, KBK. Atle Jacobsen, daglig leder i Vindel, Kjetil Thorsen, daglig leder i KBK, Eigunn Stav Sætre, direktør i Nordmørsmusea og Henning Betten, mediesjef KBK.

Habilitet og styringsgrupper

Spørsmålet om habilitet ble også tatt opp under pressekonferansen. Guttelvik påpekte at styremedlemmer som er inhabile, enten på grunn av tidligere eller nåværende roller, ikke deltar i forberedelser eller beslutningsprosesser for de aktuelle prosjektene. For å sikre transparens og profesjonalitet i bruken av midlene opprettes det styringsgrupper for hvert fyrtårn.

– Vi har klare rutiner for å håndtere habilitet. De som er inhabile trer alltid til side, både i forberedende og endelige beslutninger, sa Guttelvik.

Fra pressekonferansen.
Powered by Labrador CMS