
Har du en tekst av Westavik liggende?
De prøver en siste gang å henvende seg til publikum for å være sikre på at ikke en sangtekst eller dikt blir uteglemt når boken skal skrives.
En redaksjonsgruppe bestående av Per Jan Hoem, Gunnar Grimstad og Petter Ingeberg jobber med å samle inn og gi ut sanger og dikt skrevet av Per Arne Westavik (1940–2023). Med støtte fra SpareBank 1 Nordmøre planlegges en bokutgivelse i oktober.
Med Sparebankens bidrag så blir dette en rimelig og populær julegave, reklamerer Petter Ingeberg.
Per Arne Westavik var i flere tiår en sentral skikkelse i Kristiansund – kjent for sitt engasjement i reiselivet, kulturen og frivilligheten. Han hadde bakgrunn som turistsjef både i Kristiansund og for Møre og Romsdal fylkeskommune. For mange er han best kjent som konferansier, særlig gjennom sin rolle i underholdningsprogrammet «Til laks åt alle» under Desemberkonferansen. I tillegg var han med på å starte Gamle Kripos – en aktiv pensjonistforening som har satt sitt preg på byen med dugnader og tiltak som Barnas dag, nissetog og det årlige felles juletreet på Piren.
Ved siden av sitt offentlige virke, var Westavik også en produktiv skribent og tekstforfatter – og det er nettopp denne siden ved ham som nå løftes fram.
– Han skrev hele livet, men tok dårlig vare på det han lagde. Den eldste teksten vi har funnet er fra han var 13 år, forteller Petter Ingeberg.

Rundt 65 tekster funnet
Det var Gamle Kripos som nedsatte redaksjonsgruppa, som består av Per Jan Hoem, Gunnar Grimstad og Petter Ingeberg som er lokalhistoriker og skribent. Etter en etterlysning i Tidens Krav og kontakt med Westaviks familie, har de fått inn rundt 65 tekster – sanger og dikt.
– Vi tror det finnes flere der ute, og håper folk tar kontakt. Han skrev til russerevyer, jubileum, fjerde juledagsfester og lokale arrangement – og han bidro også med tekster til Braattrevyen, forteller Ingeberg.
Blant tekstene som er funnet, er en revyvise som Westavik selv fremførte – om elever ved Skipperskolen i Kristiansund som stakk av med byens fineste kvinnfolk, til stor irritasjon for lokal ungdom. Han var redd han skulle få juling, men det ble applaus, forteller Ingeberg, som forteller at de har mange slike historier som skal med i boken.
– Han hadde en egen evne til å gjøre dikt ut av hverdagsopplevelser. Noe han så på gata, kunne bli til et vers i løpet av minutter, sier Per Jan Hoem.

Sparebanken med på laget
Da ideen om å gi ut et hefte ble tatt opp i Gamle Kripos, tok gruppa kontakt med SpareBank 1 Nordmøre. Banken svarte positivt.
– Per Arne var en kjent og kjær person i byen. Han hadde alltid en god replikk. Han var en god kunde av banken, og nå er vi så heldige å ha barnebarnet Nora Westavik Madsen ansatt her hos oss. – Det var helt naturlig for oss å bidra, sier Hans Mellemsæther som er sponsoransvarlig i Sparebank 1 Nordmøre.
Sparebanken dekker trykk og produksjon. Heftet er planlagt utgitt i starten av oktober, og vil bli solgt hos bokhandlere til en rimelig pris. Eventuelt overskudd går til videre drift av Gamle Kripos sine aktiviteter.

Kreativ bestefa
På møtet med Nordmørsposten deltok også Westaviks barnebarn, Nora Westavik Madsen.
– Jeg kjenner meg veldig igjen i det som blir sagt. Han diktet jo i vei hver dag. Bare vi gikk en tur, kunne det komme et lite dikt eller rim, sier hun.
Familien til Nora har bidratt til innsamlingen, og bekrefter at mange av tekstene aldri ble systematisk arkivert – selv om de ofte ble skrevet ned.
– Nå ønsker vi å løfte fram denne siden av ham. Han var ikke bare en synlig person i byen, men også en som satte ord på både det hverdagslige og det humoristiske, sier Per Jan Hoem som er entusiast i Gamle Kripos.

Har du en tekst liggende?
Redaksjonsgruppa tror det fortsatt finnes tekster i private skuffer og arkiver.
– Har du en sang eller et dikt skrevet av Per Arne Westavik, så håper vi du vil sende det til oss. Vi ønsker å gjøre dette så komplett som mulig, sier Ingeberg.