– Historisk lokal representasjon
– Nordmøre har fått tre representanter i sentrale posisjoner i Regjeringen, mener Arne Harald Grødahl, en fremtredende stemme i det lokale politiske landskapet.
To Arbeiderparti-representanter fra Kristiansund, Sissel Kruse Larsen og Astrid Willa Eide Hoem, sammen med Arbeiderpartiordføreren i Aure, Hanne-Berit Brekken, har fått sentrale posisjoner i regjeringen. Ifølge Arne Grødahl er dette en historisk milepæl for Kristiansund og Nordmøre.
– Det er jo historisk, med det antallet statssekretærer og rådgivere vi har fått. To fra Kristiansund har vi aldri hatt samtidig før. Det at Aureordføreren nå har sin rolle i regjeringsapparatet, så er jo det helt spesielt og egentlig voldsomt, uttaler Grødahl.
Han ser de nye utnevnelsene som en unik mulighet for regionen.
– Det er jo korte veier til regjeringen nå, vi har jo kjentfolk overalt i strategiske posisjoner, påpeker han.
Blant de viktigste utnevnelsene trekker han frem Sissel Kruse Larsen som statssekretær i Finansdepartementet, Astrid Willa Eide Hoem som statssekretær i Miljødepartementet, og Jan Christian Vestre som fortsetter i Helsedepartementet.
– Det å ha folk helt inn i finansdepartementet, det er alltid gull, sier Grødahl. Han legger til at Kruse Larsen har en klar tilknytning til Kristiansund og et nært forhold til sentrale aktører, som Jens Stoltenberg.
Ortopedisaken og lokale prioriteringer
Blant de presserende sakene for Kristiansund trekker Grødahl frem ortopedien, som han mener kan avgjøres raskt.
– Den saken som avgjøres fort er jo ortopedien som Vestre grep inn i. Han vil jo nå bli sittende som statsråd også når en ny beslutning blir tatt i saken. Det er viktig, sier han.
Miljø og nye arbeidsplasser
Utnevnelsen av Astrid Willa Eide Hoem til statssekretær i Miljødepartementet vurderer Grødahl som strategisk gunstig for Kristiansund.
– Hun er oppvokst midt i oljeindustrien og er voldsomt opptatt av miljøet. Hun vet at det å ta vare på arbeidsplasser og skape nye arbeidsplasser er veldig viktig, også når man tenker på miljø, sier han.
Han mener at forståelsen hennes for både industri og miljø kan gi en verdifull balanse i arbeidet med å utvikle nye næringer i regionen.
– Vi har behov for at det skapes andre ting enn oljeindustrien og at vi har en balanse mellom miljø og industri.
På spørsmål om Hoems utnevnelse kan påvirke oljeindustrien negativt, er Grødahl tydelig:
– Nei, det vil det ikke. Hun er en av de som har sterke meninger om miljø, samtidig som hun kan mest om forholdene innenfor oljeindustrien.
Han ser det som en unik mulighet:
– For første gang får vi noen inn i Miljøverndepartementet som forstår de utfordringene vi på oljefoten står i. Så det er bare bra.
Fremtidsutsikter og forventninger
Grødahl mener utnevnelsene kan styrke den direkte kontakten mellom Kristiansund og regjeringsapparatet.
– Vi har ikke fått prøvd det ut ennå, men det er jo klart at vi har jo telefonnummeret til flere nå enn det vi hadde i den forrige regjeringen. Så det er nok en klar fordel.
Han trekker frem at det å ha samme partitilhørighet på lokalt og nasjonalt nivå kan gjøre det enklere å få gjennomslag.
– Det er jo også en fordel at de som styrer lokalt er partifeller med de som styrer nasjonalt. Det gjør det alltid enklere.
Blant konkrete forventninger nevner han proteseprosjektet og den videre utviklingen av campus og Normoria.
– Jeg håper jo først og fremst at proteseprosjektet forblir i Kristiansund. Videre tenker jeg at vi har en voldsom utvikling nå. Med campus og Normoria gjelder det å fortsette å få en gevinst av det. Det er jo alltid litt lettere når du sitter nær de i finansdepartementet, avslutter Grødahl.