
«Hva må du søke om før du satser på fornybar energi?»
Solceller, vindkraft og batterilagring gir nye muligheter – men hva er egentlig søknadspliktig? På konferansen «Energisystem i endring» ble det gitt svar på hvilke tiltak som krever godkjenning, og hvilke som ikke gjør det.
Sivilingeniør Bygg i Kristiansund kommune, Henning Lystrup, holdt et innlegg om fornybar energiproduksjon og tilhørende regelverk på konferansen «Energisystem i endring» på Kulturfabrikken i Kristiansund, 7. april. Temaet og overskriften hans var «Fornybar energi – søknadspliktig?», og Lystrup tok for seg problemstillinger knyttet til solcellepanel, nærvind og andre former for lokal energiproduksjon.

Noe krever søknad, noe krever det ikke
Lystrup fortalte at han har jobbet i kommunen i snart fem år, før han åpnet med å se på lover og saksbehandlingsregler knyttet til fornybar energi. Han understreket at det er viktig å vite hva man kan gjøre selv og hva som krever en søknad.
– Hovedregelen følger av plan- og bygningslovens paragraf 21, forklarte Lystrup. Han pekte også på bokstav c, som omhandler fasadeendringer, og hvordan endringer som påvirker bygningens karakter kan utløse søknadsplikt. Dette gjelder både tak og fasader. Endringer eller reparasjoner av byggetekniske installasjoner faller også inn under denne bestemmelsen. Det finnes unntak. Byggesaksforskriftens paragraf 4-1 åpner for visse tiltak som kan utføres uten søknad, men Lystrup advarte om at det er en del vilkår man må passe på. Han anbefalte å lese både paragrafen og veiledningsteksten nøye før man starter.

Muligheter med et «men»
Et viktig unntak er knyttet til kraftproduksjon, spesielt solceller. Selv om dette i utgangspunktet er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven, finnes det muligheter her. Det er likevel et «men». Tiltaket må ikke være i strid med andre krav, som for eksempel avstand til naboer (minst 4 meter) eller bestemmelser i reguleringsplaner og kommuneplanens arealdel.
Han ga eksempler på situasjoner der tiltak kan godkjennes uten søknad, som for eksempel installasjon av solcellepanel på et bygg i planstadiet eller på en enebolig uten spesielle vernehensyn. Man må også i mange områder ta hensyn til at endringer må inn til vurdering hos fylkesmyndighet.

Er du i tvil, ta kontakt med kommunen
Lystrup gikk også kort inn på Enøk-tiltak, som ofte kan regnes som vedlikehold og dermed ikke er søknadspliktige. Han understreket viktigheten av å vurdere husets karakter og om tiltaket vil påvirke omgivelsene negativt.
Konklusjonen fra Lystrups innlegg er klar: Regelverket rundt fornybar energi er komplekst, og det er viktig å sette seg godt inn i gjeldende bestemmelser før man går i gang med et prosjekt. Kommunen er tilgjengelig for veiledning, og det kan lønne seg å ta kontakt tidlig i planleggingsfasen. Uansett – er du i tvil, ta kontakt med kommunen og spør. Det skader ikke å undersøke og planlegge tilrettelegging og oppgradering av egen eiendom.