Daglegevaktteamet. F.v.: Heidi Soleim Skomsøy, Jeanette Hanneseth Størseth, Trine Linn Ryther, Siv Stene, Christian Vold og Gunnvor Fevang.

Hva vil den nye daglegevakten bety for innbyggerne?

Den nye daglegevaktordningen har skapt en del forvirring blant innbyggerne, og det er derfor viktig for kommunen å klargjøre hva denne ordningen innebærer.

Publisert

Christian Vold er ansatt som ny overlege ved legevakten i Kristiansund i en 40 % stilling. Sammen med teamet i Bytesteinen 3 skal han lede den nye daglegevakten, en tjeneste som skal sørge for rask respons ved akutte helsehendelser på dagtid. Nå ønsker kommunen å tydeliggjøre hva den nye ordningen innebærer – og hva den ikke er.

Christian Vold er nyansatt legevakt overlege i 40 % stilling.

Et supplement, ikke en erstatning

Daglegevakten er etablert for å styrke beredskapen for øyeblikkelig hjelp på dagtid. Den er ment som et tillegg til fastlegeordningen, ikke som en erstatning.

– Daglegevakten skal bidra når det haster, men ikke nødvendigvis krever utrykning med ambulanse. Den skal ikke brukes i stedet for fastlegen, sier overlege Christian Vold.

Tjenesten er lagt til Bytesteinen 3, hvor legevakt, ambulanse og paramedics er samlet under samme tak. Det gir nye muligheter for koordinert respons og medisinsk vurdering tett på pasienten.

Dette gjør daglegevakten

Daglegevakten har fire hovedoppgaver:

  • Den skal håndtere øyeblikkelig hjelp og utrykninger ved alvorlige og potensielt livstruende situasjoner.

  • Den skal kunne avhjelpe pasienter uten fastlege i kommunen, for eksempel pendlere som jobber i Kristiansund, når kontakt med egen fastlege ikke er mulig.

  • Den skal samarbeide tett med ambulansetjenesten for rask vurdering og prioritering (triagering) av pasienter.

  • Den skal benytte videokonsultasjoner for å vurdere skader og utslett som ikke nødvendigvis krever fysisk oppmøte.

– Dette gir oss en mer fleksibel og moderne måte å jobbe på, sier Vold.

Fastlegen har fortsatt hovedansvaret

Selv med ny daglegevakt, er det fortsatt fastlegene som skal være førstelinjehelsetjeneste for alle innbyggere.

Fastlegene skal:

  • Ta imot alle pasienter som ikke har akutt eller livstruende behov for hjelp.

  • Behandle pasienter med skader som tidligere ble vurdert ved skadepoliklinikken på sykehuset.

  • Henvise videre til spesialisthelsetjeneste eller skadepoliklinikk når det er behov for det.

  • Avlaste legevakten ved å håndtere pasienter som kan vente til neste ledige time.

– Fastlegen skal fortsatt være det første stedet man ringer hvis man har en medisinsk bekymring. Daglegevakten er der når det haster mer, men ikke er livstruende, sier Vold.

Raskere utrykning og bedre beredskap

Bakgrunnen for den nye tjenesten er at kommunen tidligere ikke fullt ut oppfylte kravene i akuttmedisinforskriften. Det manglet et dedikert team for utrykning fra fastlegekontorene. Nå er det endret.

– Nå har Kristiansund en robust løsning for akutte helsetilfeller på dagtid, mener Vold. – Vi kan rykke ut raskt og gi tidlig behandling på stedet.

Daglegevakten i Kristiansund er nå også utstyrt med egen bil for utrykning. Før måtte helsepersonellet bruke egne private biler med de forsinkelsene dette medførte.

Viktig informasjon til innbyggerne

Mange har misforstått hva daglegevakten er og hvordan den skal brukes. Derfor ønsker helsetjenesten å komme med noen presiseringer:

  • Ring før du møter opp. Opptil halvparten av alle henvendelser til legevakt kunne vært håndtert av fastlege eller ved egenomsorg.

  • Fastlegen er fortsatt primærkontakt. Har du fastlege i Kristiansund, er det dit du skal ringe først.

  • Skadepoliklinikken på sykehuset er ikke lenger åpen for alle. Tidligere kunne man møte opp direkte, men nå kreves henvisning fra lege.

  • 113 er kun for livstruende situasjoner. Misbruk av nødnummer kan forsinke hjelp til dem som virkelig trenger det.

– Vi ser at mange ringer feil eller møter opp feil sted. Det er forståelig, men det skaper belastning og forsinkelser, sier Vold.

Informasjonsutfordringer

Kommunen erkjenner at informasjonen om den nye daglegevakten ikke har nådd ut bredt nok. Foreløpig er det ikke mulig å sende målrettet informasjon via Helse Norge, noe som hadde vært ønskelig.

– Vi jobber med å nå ut via telefon, nettsider og medier. Det viktigste nå er å hindre feilbruk, sier Vold.

Gjelder kun Kristiansund

Daglegevakten er kun for innbyggere og besøkende i Kristiansund kommune. Innbyggere i samarbeidskommunene må fortsatt bruke egne fastleger eller legevakter.

– Vi har fått noen henvendelser fra folk som tror dette gjelder hele Nordmøre. Det gjør det altså ikke, sier Vold.

Må brukes riktig for å fungere

Kommunen understreker at for at ordningen skal fungere som tiltenkt, må innbyggerne forstå når og hvordan den skal brukes.

– Det er avgjørende at folk fortsatt kontakter fastlegen først, med mindre det gjelder akutte situasjoner på dagtid. Bare slik kan vi sikre at rett hjelp kommer til rett tid, sier Vold.

Powered by Labrador CMS