Henrik Stensønes er nestleder i arbeidsgruppen for marine ressurser, og ledet møtet i Hanstholm, Danmark i september 2024. I bakgrunnen ser vi Kristian Severeide fra seksjon for internasjonalt samarbeid.

Internasjonalt samarbeid gir resultater for Møre og Romsdal

Fylkestinget i Geiranger 23-4 april skal blant annet evaluere fylkeskommunens internasjonale arbeid i 2024, for så å sette seg nye mål sitt internasjonale engasjement. Her kan du lese om noen av satsingsområdene. 

Publisert Sist oppdatert

Møre og Romsdal fylkeskommune utvidet sitt internasjonale arbeid betydelig i 2024. I en årsrapport som legges fram på Fylkestinget i Geiranger 23-24 april, trekkes det frem hvordan samarbeidet med EU og ulike europeiske regioner gir tilgang til prosjektmidler, kompetanse, partnerskap og politisk påvirkning. 

Rekordtildeling fra Erasmus+ til elever og lærlinger

Fylkeskommunen og de videregående skolene mottok nær 20 millioner kroner fra Erasmus+ i 2024 – mer enn noen annen norsk aktør. Midlene ble brukt til læringsopphold i Europa for 624 elever, 150 ansatte og et økende antall lærlinger.

Skjermbilde fra Møre og Romsdal fylkeskommunes rapport om internasjonalt arbeid i 2024.

Det er prosjektet «Læretid i Europa» som står bak veksten. Lærlinger har blant annet reist til Danmark og Østerrike. Fylkeskommunen koordinerer tilbudet i tett samarbeid med opplæringskontor og lærebedrifter.

– Jeg forventer at Læretid i Europa kommer til å virke positivt inn på hvor mange som velger å bli lærling. Da er det positivt at helse- og omsorgsfagene er særlig prioriterte, fordi helsefagarbeidere er det vi har størst behov for. Det er klart at yrkesfag og læretid blir mer attraktivt når det blir kjent at lærlingene får dra på utveksling. Vi ser at de henter hjem nye opplevelser og relasjoner, personlig vekst og læring, sier Astri Sjåvik, kompetanseleder i Kristiansund kommune.

– Det var utrolig lærerikt og spennende å ta noe av læretiden i Østerrike. Jeg kommer til å huske disse ukene for resten av livet, og fikk dessuten venner og relasjoner jeg kommer til å ha i lang tid. Det har vært en «once in a lifetime»-opplevelse, sier konditorlærling Annic Kriens.

Lærere henter med seg kunnskap fra Europa

Erasmus+ har også gitt kompetanseheving for ansatte. På Spjelkavik videregående skole har lærere deltatt på KI-kurs på Malta.

– KI-kurset på Malta ga oss verktøy og kompetanse vi tok rett inn i den pedagogiske praksisen vår. [...] KI kan gi bedre læring til den enkelte eleven og samtidig gjøre fagstoff mer levende, sier lektor Stine Marinussen.

Ved Ulstein videregående skole er det etablert et testsenter for kunstig intelligens gjennom EU-prosjektet PROACTsme. Her installerer elever og lærere KI-modeller i praksis.

– Vi ønsker å produsere KI – ikke bare konsumere den – og bidra til å framtidsrette både arbeidslivet og opplæringen vår, sier prosjektleder Sveinar Kleive.

Kristiansund vertskap i internasjonalt gründerprosjekt

Prosjektet BSI_4Women er rettet mot ukrainske kvinner som ønsker å starte egen virksomhet. Kristiansund er vertskommune, og tiltaket gjennomføres i samarbeid med Vindel og Protomore.

Skjermbilde fra Møre og Romsdal fylkeskommunes rapport om internasjonalt arbeid i 2024.

– Å starte bedrift i et nytt land uten å kjenne kulturen, kunne språket og med lite nettverk? Det er et helt annet game. Gjengen på bildet er modige, sier Ingeborg Fagerlie Johannessen i Vindel.

Erfaringene fra piloten skal brukes til å utvikle regionalt entreprenørskapstilbud for flyktninger i hele Møre og Romsdal.

OECD gir fylket retning for sirkulær økonomi

Fylket deltar i EUs Circular Cities and Regions Initiative (CCRI), og ble i 2023 valgt ut til å samarbeide med OECD. Resultatet er en rapport som ble lansert i Brussel i november 2024.

– Rapporten understreker hvor viktig det er å samarbeide om å bygge kompetanse, lage klare strategier og utvikle lokale løsninger for å gjøre økonomien vår mer sirkulær. Den gir oss en klar retning for å bruke ressursene våre bedre og omdanne avfall til verdi, sier fylkesordfører Anders Riise.

OECD-rapporten utgjør sammen med Grønt industriløft Møre og Romsdal et solid kunnskapsgrunnlag for videre tiltak.

Digitale nomader skaper engasjement i Geiranger og Bjørkedalen

EDIN-prosjektet skal tiltrekke digitale nomader til distriktene i lavsesong. Målet er å bidra til helårsturisme og lokal verdiskaping.

– Stipendet fikk mye mer oppmerksomhet enn vi hadde ventet. Vi måtte stenge utlysningen flere uker før fristen etter å ha fått over 300 søknader bare for opphold i Geiranger. [...] Vi gleder oss til å ta dem imot og bli bedre kjent! Og så håper vi at noen av dem velger å bli værende, sier Katrin Blomvik i Stiftinga Geiranger Verdsarv.

– Det er ikke inntjeningen som driver meg, men ønsket om å bygge samfunn. Nomadene bidrar med liv, kompetanse og nye ideer mens de besøker oss, sier Anne Bjørkedal, vertskap for Coliving Moritsgarden i Bjørkedalen.

Maritim opplæring i europeisk samarbeid

Gjennom Erasmus+-prosjektet LeaderSHIP samarbeider fylket med 19 partnere i åtte land om framtidens maritime utdanning.

– Den maritime industrien er i stadig endring. [...] Samtidig kan vi i fellesskap arbeide for å demme opp mot asiatisk konkurranse innen den maritime industrien, sier Jan Thormodsæter, daglig leder i Maritim Foreining Søre Sunnmøre.

Politisk gjennomslag i Brussel og langs Nordsjøen

Fylkesordfører Anders Riise deltok på årsmøtet til Conference of Peripheral and Maritime Regions (CPMR) på Malta. Tema var hvordan kystregioner kan samarbeide om blå økonomi.

Skjermbilde fra Møre og Romsdal fylkeskommunes rapport om internasjonalt arbeid i 2024.

– Jeg har lært mye om hva som er viktig i øynene til EU og regionene Europa består av, men også om hvordan CPMR fungerer. Det blitt tydelig at vi har en inngang her og alle muligheter for å plassere norske og egne interesser på agendaen om vi bare griper mulighetene tidlig inn i de faglige prosessene, sier Riise.

Fylkeskommunen deltar også i Nordsjøkommisjonen. Fylkesvaraordfører Anne Marie Fiksdal deltar i gruppa for smarte regioner.

– Dette er veldig aktuelt, også for oss i Møre og Romsdal. Fra neste år blir kommunene våre pålagt å samle inn og sortere tekstilavfall, og da må vi finne ut av hvordan vi skal ta i bruk dette avfallet på gode måter, sier Fiksdal.

Henrik Stensønes leder arbeidet i den marine gruppa:

– Møre og Romsdal fylkeskommune skal nå søke et storstilt Erasmus+-prosjekt for å utvikle en ledende og mer framtidsrettet utdanning innen fiske og fangst. Det såkalte «COVE»-prosjektet ble på mange måter til gjennom arbeidsgruppen for marine ressurser, og på møtet jeg ledet i september drøftet vi prosjektet grundig. Det blir hard konkurranse, men vi har tro på partnerskapet og på at dette er noe vi skal få til sammen med skolene, innovasjonsmiljøene og næringslivet vårt, sier Stensønes.

Fylkeskommunen har skaffet seg politisk tyngde og økonomisk uttelling gjennom internasjonalt arbeid. Flere tiltak, som BSI_4Women i Kristiansund og lærlingutvekslingene i Europa, får allerede lokale ringvirkninger. Rapporten viser at internasjonalisering ikke er et tillegg, men en integrert del av utviklingen i Møre og Romsdal.

Powered by Labrador CMS