Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus.

Kalkun på nyttårstronen

Nyttårsmiddagen er friere enn julemiddagen, og kalkun fortsetter å være nordmenns klare favoritt. 

Publisert

Nyttårsaften nærmer seg, og kalkun beholder sin posisjon som favorittrett for feiringen. Ifølge MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion, planlegger én av tre nordmenn å servere kalkun på årets siste kveld. Samtidig står mange fortsatt på bar bakke når det gjelder menyvalg – 27 % oppgir at de ennå ikke har bestemt seg.

Kalkun troner øverst

Undersøkelsen viser at 33 % velger kalkun, mens 12 % går for pinnekjøtt, 6 % for ribbe, og 5 % for biff eller helstekt indre- eller ytrefilet. Resten av de spurte hadde enten andre planer eller visste ikke hva de skulle spise.

Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat.

Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat, forklarer at nyttårsfeiringen skiller seg ut fra julen på flere måter, særlig når det gjelder matvalg:– Mens julemiddagen ofte er preget av sterke tradisjoner som går i arv, er nyttårsmiddagen langt friere. Dette henger blant annet sammen med hvem man feirer med.

Venner tar over for familien 

Zondag påpeker at nyttårsfeiringen ofte inkluderer et bredere spekter av gjester:

– På nyttårsaften er det gjerne venner eller naboer som samles, i motsetning til julaften som ofte er en feiring med nærmeste familie. Når selskapet består av personer med ulike bakgrunner og tradisjoner, blir barndommens referanser mindre viktige, og valgmulighetene større, sier hun.

Hun mener dette mangfoldet er en viktig årsak til at kalkun har blitt en så populær rett: 

– Kalkun er et samlende valg som kan tilpasses ulike smaker og tilbehør. Den passer både til tradisjonsbundne gjester og til dem som ønsker noe mer moderne på tallerkenen.

Til tross for kalkunens popularitet, understreker Zondag at det fortsatt er mange som benytter nyttårsaften til å prøve nye retter eller servere noe utenom det vanlige.

– Nyttårsmiddagen gir rom for kreativitet og fleksibilitet. Det er en fin anledning til å eksperimentere på kjøkkenet eller å gi nyttårsgjestene en uforglemmelig matopplevelse, sier hun.

Med timer igjen til nyttårsaften, er det fortsatt tid for de ubestemte 27 prosentene til å finne ut hva de vil servere – kanskje kalkunen får enda flere tilhengere i siste liten.

Powered by Labrador CMS