
Kan huset reddes?
Grunnet de strenge kravene fra Brannvesenet er de tvunget til å selge eller få hjelp med det lokale næringslivet for å beholde huset. Det er ikke nok penger i kassa til å dekke kostnaden på en til halvannen million.
Nordmørsposten tok turen til Aurbakken 36 på Frei for å snakke med Rune Nordvik, leder av Ørnvika og Ånes Velforening og Jostein Sjetne, leder av dugnads komite i Ørnvika og Ånes velforening.
– Vi ønsker ikke å selge huset, det er jo vår base. Nå søker vi hjelp hos lokalt næringsliv og stiftelser for å få hjelp til utbedringene av huset, sier Rune Nordvik til NP.no da vi var på besøk.
Prosessen med salg er allerede satt i gang i samarbeid med Kristiansund Kommune.

Huset har vært
brukt som velhus og grendehus siden 1985, fra 1987 til 1995 var huset eid av
Frei kommune. Bygget i ca. 1890 og har en kjent historie som både skole og
kommune hus. I 1995 ble huset
overdratt til Ørnvika og Ånes Velforening.
Laget og huset er av stor betydning for bygda på Frei. De hadde 313 betalende medlemmer i 2024 og Facebook-siden deres har per dags dato ca. 1200 medlemmer.
Dørene ikke godkjente
Det må byttes ut dører rundt om, da disse er regnet som for smale. Brannvesenet mener det vil ta 30 minutter å evakuere bygget, noe Rune Nordvik slett ikke er enig i.
– Det er tre godt merkede nødutganger på bygget. To i første etasje med rullestolrampe, og en i andre etasje med trapp ned. Vi klarer å tømme lokalet på under fem minutter, og siden det tar minst 15 minutter for brannvesen å komme seg hit, har gjestene da stått ute i ti minutter allerede, hevder Nordvik,
Andre krav er at de også må kle alle vegger og tak i gipsplater for å hjelpe til med å stoppe brann. Dette blir krevende siden det elektriske ligger utenpå veggene.
Reglene sier at dørene og utvendig trapp må være 120 cm brede for å være godkjent. Det gjør at trappen må vendes ut og bort fra huset for å få nok plass.

Alt som må gjøres kommer på en kostnad på en til halvannen million kroner. Dette ønsker de nå å fri til lokalt næringsliv og stiftelser for å få hjelp til å dekke inn.
Fokusområder
De har en FG-godkjent brann sentral med tolv temperaturmålere som kan leses av via en app til hver en tid, årlig kontroll på brannslukkere og slanger, godt merkede rømningsveier.
Brannøvelser har de jevnlig, hevder Nordvik, da de ønsker å ha et veldig stort fokus på brannsikkerhet.
– Har ikke brannvesenet mulighet til å vise skjønn i saken? Eller er plutselig reglementet blitt så rigid og strengt etter nesten 40 år uten at laget heller skal dø ut?

Brannvesenet kommenterer
Da Nordmørsposten ser over de offentlige journalene så viser det seg at det kan ha vært litt misledende informasjon. I tilsynsrapporten fra 13.08.24 står det at det ikke har vært tatt årskontroll av brannslukkere, brannslanger og elektriske systemer.
Np.no tok en telefon til branninspektør Svein Karlsen for å få et svar på det Rune Nordvik oppga under intervjuet med NP.no. Der får vi svar som ikke er de samme som hos Nordvik.
– Det må være kontraktfestet avtale med godkjent firma for kontroll av brannslukkere, brannslanger og elektrisk anlegg. Dette må dokumenteres, noe Ørnvika og Ånes Velforening ikke hadde da, men i ettertid har laget fått kontrakt med godkjente firmaer.
I forhold til at bygget er blitt et særskilt brannobjekt er det veldig fritt frem for brannvesen å ta vurderingen om særskilt brannobjekt, i denne saken er bygget plassert i klasse 5.
– Siden det er et forsamlingshus kan de være store ansamlinger som kan føre til tap av mange liv. Dette gjelder for alle forsamlings lokaler.
Nordvik i velforeningen på sin side mener at reglene ikke burde ha ettervirkende kraft.
– Alle bygg som er fra før 1985 vil ha en ettervirkende effekt siden 2016, krav at alle bygg skal minimum følge Forskrift om brannforebygging § 8 Oppgradering av byggverk. Dette har Ørnvika og Ånes Velforening fått en tilstandsrapport fra et godkjent firma.
Frivillig arbeid
Ørnvika og Ånes Velforening har gjort et stort frivillig arbeid for i Kristiansund Kommune, montert griller i Kolvika, laget sti for rullestolbrukere og utbedret sti i Folkeparken.
Velforeningen står også for preparering og vedlikehold av lysløype og løype nett sammen med Freimarkas Venner med egen preppemaskin.
De har over 40 par med ski til gratis utlån til de som ønsker det, både medlemmer og ikke medlemmer.
– Vi driver med frivillig arbeid for å bidra til velferden i kommunen, vi har også meget godt samarbeid med Freimarkas Venner og Kristiansund Kommune.
Utleie av huset
Velforeningen leier ut huset til arrangementer, dette gjør de billig eller til og med gratis til ungdom som trenger en plass til bandøving eller diskotek.
Det er ingen ønske om å tjene masse penger på dette, de ligger i null på utleie av lokalene.
Maks antall gjester er 120, fordelt på 2 etasjer med null muligheter til overnatting, det har veldig sjeldent vært fester med alkohol der i senere år.
Laget og huset er av stor betydning for lokal samfunnet, de hadde 313 betalende medlemmer i 2024 og Facebook siden dere har per dags dato ca. 1200 medlemmer.
Det krever mye vedlikehold av et så stort hus, så her ligger det mange timer med frivillighet fra medlemmene. Det planlegges å male vest-veggen nå i år, senest i fjor malte de øst-veggen der trappen er.
– Mitt store mareritt er at huset skal bli stående tomt og råtne gradvis sånn som mange bygg har gjort oppigjennom årene, da vil det ende som et spøkelseshus.

At vi må bruke så mye ressurser på å utbedre huset istedenfor å tilby velferd er unødvendig, vi vil heller skape et godt miljø for alle.
Blir huset solgt så håper Nordvik at huset blir brukt til noe fornuftig og bra for samfunnet.
– Huset er jo perfekt til en restaurant, det kan bygges om til hybel leiligheter til skole elever.
Det sendes nå ut søknader til lokalt nærings liv og stiftelser som Sparebank1 stiftelsen hver dag, håpet er at de skal klare å næringslivet til å hjelpe til og bidra med litt sånn at huset kan bestå og være til glede for folk i mange år fremover.