Det grønne skiftet

Kan Kristiansund få en ledende rolle i det grønne skiftet?
Teknologier som solenergi, nærvind, termisk varme og energieffektivisering kan bidra til å øke den lokale fornybare energiproduksjonen på kort sikt.
Det trengs mer lokal fornybar energiproduksjon – raskt. Det mener Elin Kamsvåg, rådgiver for energi, klima og miljø i Kristiansund kommune. 7. april inviterer kommunen og Kristiansund og Nordmøre Næringsråd (KNN) til konferansen «Energisystem i Endring» på Kulturfabrikken, hvor målet er å starte en ny lokal satsing på grønn energi.
– Norge trenger mer lokal fornybar energiproduksjon raskt, sier Kamsvåg. – Møre og Romsdal er et godt eksempel på et fylke som er særlig utsatt for utfordringene knyttet til energiforsyning, spesielt med tanke på høyt utslipp fra industri og transport, samtidig som fylket importerer store mengder elektrisk energi.
Konferansen setter søkelys på løsninger som kan realiseres lokalt og på kort sikt, som solenergi, nærvind, termisk varme og energieffektivisering (enøk). Ifølge Kamsvåg er det avgjørende å satse på teknologier som allerede er utviklet og ikke krever langvarige konsesjonsprosesser eller gir store konflikter.

Industri og transport står for utslippene
Industri og transport er hovedkildene til klimagassutslipp i Norge, påpeker Kamsvåg. I Møre og Romsdal stammer 84 prosent av utslippene fra industrien alene.
– Disse utslippene må bort. Vi må gå over fra fossile energikilder til elektrisk og hydrogenbasert drivstoff, sier hun.
Men overgangen fra fossilt brensel er ikke uten utfordringer
– Omstillingen er svært energikrevende. Møre og Romsdal er et eksportfylke, og klimagassutslippene fra transport og industri må reduseres raskt. Dette krever nok energi – noe vi ikke har i dag.
Kamsvåg viser til Kraftløftet, en rapport som ble lansert i Ålesund, som varsler om alvorlige konsekvenser dersom omstillingen stopper opp.
– Industrien risikerer å tape konkurransekraft, og vi kan miste arbeidsplasser.

Samfunnsansvar og dugnadsånd må på plass
Omleggingen til lokal og fornybar energi er ikke bare et anliggende for politikere og næringsliv, ifølge Kamsvåg. Hele samfunnet må være med.
– Overgangen er et felles samfunnsansvar. Alle deler av samfunnet, fra husholdninger og borettslag til privat og offentlig sektor, må bidra til omstillingen, sier hun. – Vi må alle bidra for å sikre at arbeidsplasser ikke flyttes ut, og at det grønne skiftet for industri og transport ikke stopper opp.
Beredskap og trusselbilde endrer premissene
Den økende geopolitiske usikkerheten og klimaendringene gjør det nødvendig å tenke nytt om energiforsyning og beredskap.
– Det har blitt stadig tydeligere at det er nødvendig med mer lokal fornybar energiproduksjon for å kunne sikre våre samfunn på flere nivåer, sier Kamsvåg.
Hun peker på at dagens energimodell, der vi i stor grad er avhengige av eksterne kilder, er under press.
– Egen beredskap i fremtiden inneholder, i tillegg til mat og vann, også egenprodusert fornybar energi.

Nærvind – en vindkraft folk kan akseptere
Et av de mer innovative temaene på konferansen er nærvind, en teknologi som utfordrer det tradisjonelle bildet av vindkraft.
– Folk blir skremt av vindmøllene, sier Kamsvåg.
– Nærvind er noe helt annet. Det er ikke så store møller. Enkelte selskaper utvikler nå turbiner med et design som minner om tulipaner, som kan integreres i bymiljøet uten å virke forstyrrende.
Slike turbiner kan plasseres på tak, fasader eller i parker, og produserer lokal energi uten å dominere landskapet.
Kristiansund har stort energipotensial
Multiconsult har gjennomført beregninger som viser at Kristiansund har et teoretisk potensial på 0,5 terawattimer (TWh) for solkraft alene. Til sammenligning var det totale strømforbruket i kommunen i 2022 0,35 TWh.
– Altså alt det her – det klarer vi ikke, sier Kamsvåg.
Hun viser til at kombinasjonen av solkraft og termisk varme kan utgjøre en vesentlig forskjell.
– Hvis du har klart deler av det og hadde termisk varme, så varme brønnen i tillegg... Kamsvåg ser for seg en fremtid der Kristiansund er selvforsynt med energi, og der lokal produksjon både sikrer arbeidsplasser og reduserer samfunnets sårbarhet.
Konferansen som startskudd
Konferansen 7. april markerer ifølge Kamsvåg starten på en ny og målrettet innsats for fornybar energi i Kristiansund.
Kommunen har allerede vedtatt planverk som åpner for ny lokal energiproduksjon, og det er bred politisk støtte for å utforske mulighetene.
– Etter den konferansen så stopper det ikke opp. Da må vi på tiltaksnivå, avslutter hun.