Fra venstre Silje Håvik og Per Oterholm

«Kraftunderskudd truer grønn omstilling»

– Manglende kraftproduksjon vil føre til større svingninger i prisene. Dette vil ramme både næringsliv og husholdninger, spesielt lavinntektsfamilier.

Publisert

Møre og Romsdal er i dag kun 60 % selvforsynt med strøm, og gapet mellom produksjon og forbruk forventes å øke i fremtiden. Dette kraftunderskuddet, kombinert med kapasitetsbegrensninger i kraftnettet, utgjør en betydelig barriere for næringslivet og den grønne omstillingen.

Under konferansen Energisystem i endring på Kulturfabrikken i Kristiansund 7. april la rådgivere Silje Hårberg og Per Oterholm fra seksjonen for energi og grønn omstilling i Møre og Romsdal fylkeskommune frem ikke bare dystre tall, men også mulige løsninger.

– Tilgangen på kraft og nett er den største barrieren, fastslo Hårberg, og viste til en utredning om grønn industriutvikling i fylket. Møre og Romsdal har landets nest største kraftunderskudd, og mange bedrifter står i kø for å få tilgang til strøm.

Målkonflikter og mulige løsninger

Oterholm påpekte at det er målkonflikter knyttet til energiproduksjon, da alle former har sine ulemper. Likevel er det nødvendig å finne kostnadseffektive måter å redusere gapet mellom forventet energibehov og produksjon.

Tema Consulting har utredet potensialet for energiomstilling i Møre og Romsdal og konkluderer med at fylket vil ha et kraftig underskudd i 2030. For å tette dette gapet, ser de for seg en kombinasjon av:

  • Vindkraftanlegg på land

  • Utnyttelse av ledig vannkraftpotensial

  • Småkraftverk

  • Havvind

Per Oterholm

Rådgiverne understreket at selv med en stor satsing på fornybar energi, vil det være nødvendig å energi-effektivisere, satse på småkraft og utnytte havvindressurser for å dekke behovet. Kjernekraft ble ikke ansett som en realistisk løsning innen 2040.

Konsekvenser for næringsliv og samfunn

Hårberg advarte om at manglende kraftproduksjon vil føre til større svingninger i prisene. Dette vil ramme både næringsliv og husholdninger, spesielt lavinntektsfamilier.

– Eksisterende virksomhet trenger mer kraft både til grønn omstilling og til ekspansjon, og uten det vil de miste konkurransekraft og risikere nedleggelse, sa Hårberg. Hun la til at ny virksomhet kan bli tvunget til å etablere seg andre steder, noe som vil føre til tap av arbeidsplasser og redusert verdiskaping.

Tiltak for fremtiden

Konsekvenser for samfunnet

For å unngå en slik utvikling, må det tas grep for å sikre tilstrekkelig tilgang på kraft. Hårberg og Oterholm understreket følgende tiltak:

  • Energieffektivisering i alle sektorer

  • Prioritering av utbygging av kraftnett og annen infrastruktur

  • Realisering av ny fornybar produksjon

  • Sikre en positiv samfunnsøkonomi for alle prosjekter

  • Basere valg og prioriteringer på relevant og oppdatert kunnskap

– Alle stener må snus for å løse utfordringen, avsluttet Oterholm, og oppfordret til samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og innbyggere for å sikre en bærekraftig energiforsyning i Møre og Romsdal.

Powered by Labrador CMS