Det har vært mange kamper om å få beholde sykehuset i Kristiansund. 23. april 2025 var det over. Fotografiet er tatt under en demostrasjon i 2016.

Kristiansund uten akuttmottak: Sykehusnedleggelsen vekker sterke reaksjoner i sosiale medier

– En trist dag for Kristiansund by! Vårt kjære sykehus er ikke lenger, og med klump i halsen og tårer i øynene må jeg si: Nærhet redder liv (sies det). Vi på Nordmøre er glemt.

Publisert Sist oppdatert

KRISTIANSUND, 23. april 2025: Etter 126 år med sykehustilbud stenger Kristiansund sitt akuttmottak. Samtidig åpner det nye fellessykehuset på Hjelset. I sosiale medier beskrives dagen som historisk – men ikke til det bedre. Reaksjonene spenner fra politisk kritikk til dypt personlige refleksjoner.

«En sorgens dag»

– I dag er det en sorgens dag. Vi burde flagge på halv stang for sykehuset, skriver Rita Rydningen Høgset i gruppa «For oss som er fra Kristiansund».

– Nærhet redder liv

Gunn Iren Aarøe formulerer en personlig sorg:

– En trist dag for Kristiansund by! Vårt kjære sykehus er ikke lenger, og med klump i halsen og tårer i øynene må jeg si: Nærhet redder liv (sies det). Vi på Nordmøre er glemt.

Pasientflytting med uvanlig omfang

Jan Kenneth Glomstad beskriver det som en tung dag:

– En trist dag for Nordmøre. Var lite hyggelig når jeg møtte mellom 15 og 20 ambulanser, biler fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Syketransporten mellom Molde og byen med pasienter som skulle overflyttes i dag.

En som er glad for å bytte ut firemannsrommet på Lunavang med enerom på Hjelseth.

Takk for reisen gjennom akuttmottaket

Cindy Ohrvik Bøe Golmen, som har jobbet i akuttmottaket i nesten ti år, skriver:

– Her står jeg da før min siste vakt på Kristiansund sykehus, på vei ut dørene etter nesten et tiår i kaosets episenter – akuttmottaket. Jeg kom inn her i starten av 2016 med ett mål: å ikke ta livet av noen. Og det gikk faktisk overraskende bra. Såpass bra at jeg plutselig skulle begynne å redde folk i stedet.

Hun avslutter med:

– Nå står jeg her, klar for min aller siste nattevakt. Det blir brutalt å pakke ut skapet – det som har fungert som både kontor, matbod og kriselager – og å slukke lyset for aller siste gang uten å sjekke én siste gang om det ligger en pasient bak gardina.

– Men mest av alt blir det rart å gå fra denne sprø, herlige, slitne, latterfulle, kaotiske og kjærlige gjengen. Så, tusen takk. For tilliten. For latteren. For fellesskapet. For vennskapet. For familien. Jeg vet at uansett hvor jeg havner – så vil jeg alltid være litt akuttmottaket i KSU i hjertet. Kanskje ikke i lukta, men i sjela. Takk for alt, flokken min. Jeg kommer til å savne dere (nesten) hver dag.

Sykehuset som politisk symbolsak

Anja Cecilie Solvik, frontfigur i Bunadsgeriljaen, trekker de lange linjene:

– Ved tjernet ved det snart nedlagte sykehuset på Dikemark, endte filmen om Bunadsgeriljaen. Men historien fortsetter. Med kampen skrev vi oss inn i kvinnehistorien, og satte fødselsomsorg og Kristiansund på kartet.

Tidligere leder av Bunadsgeriljaen; Anja Cecilie Solvik. Fotografi tatt i 2019.

Hun peker på konsekvensene av vedtakene:

– Dårlige politiske avgjørelser, mangel på respekt for stortingsvedtak, kreftsyke leger og kvinnehelse ble skjebnesvangert for vår kamp for å redde føden. Det var en lang vond prosess preget av løgn, skitten kamp, triksing med tall og maktbruk jeg ikke har sett maken til.

– Min tanker går til alle ansatte som måtte jobbe under mye stress og usikkerhet i årevis. Og til folket. Sykehus representerer trygghet. Når den blir tatt vekk, er det lov å føle på tristhet. Bunadsgeriljaen har lagt blomster ved grunnsteinen.

Bunadsgeriljaen er også kommet på museum. Her er bilde fra Norsk kvinnehistorisk museum på Kongsvinger.

– Hvem gidder å bli erklært død i Molde?

Eskil Hagen formulerer sin frustrasjon med et ironisk spørsmål:

– Får man et hjertestans på Nordmøre. Må man kjøre i opp til 2 timer. Hvem gidder å bli erklært død i Molde kommune?

Politisk kritikk og varsler om rettssak

Ingrid Uthaug retter ansvaret mot regjeringen:

– I dag stenges akutt-tilbudet i Kristiansund. Høyre og Arbeiderpartiet – er dere fornøyd nå?

– Ethvert dødsfall og dårligere utkomme for pasienter som følge av lengre reisevei må dere stå til ansvar for. Så får vi se om det blir rettssaker der styret og styremedlemmer i Helse Møre og Romsdal må stå til ansvar. Til høsten er det valg. Dere valgte bort Nordmøre. Vi velger bort dere.

En kostbar løsning

Gunnar Gunnarsson minner om de opprinnelige målene:

– En av årsakene til at det skulle bygges et fellessykehus til 3,5 milliarder var at HMR skulle spare 100 millioner per år.

– Nå er prislappen for SNR Hjelset kommet opp i 6,7 milliarder, og enda gjenstår det flere uløste oppgaver slik at prislappen til slutt blir på vel 7 milliarder.

Et verdig farvel blant kolleger

Åge Austheim, lege ved medisinsk avdeling, deler bildet av sine kolleger og skriver:

Fra Facebook

– Takk for mange gode minner, spennende og lærerike år, og meningsgivende arbeid for og med mennesker. Fra i dag er det Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) med felles akuttsykehus på Hjelset og elektivt senter i Kristiansund (poliklinikk og dagbehandling) som gjelder – jeg skal jobbe begge steder.

Et hjertesukk til ettertanke

Hans Kristian Hansen peker på det politiske ansvaret:

– Det er sjefen sjøl, nemlig Regjeringen, som til enhver tid sitter. Noen tror det er Helseforetaksmodellen med sine byråkrater – noen tror det er direktørene. Noen tror det er klinikksjefene. Nei, det er nok ikke.

Symbolverdien av sykehuset

Et ikonisk bygg for byen

Blant de mange visuelle markeringene i sosiale medier, er det ett bilde som går igjen: et oversiktsbilde av Kristiansund sykehus sett fra lufta, omgitt av byen, sundet og havet.

– Fine sykehuset vårt ❤️, skriver Sisilie Lyngstad Vatn, i det som har blitt et av de mest delte innleggene på dagen.

Fra Facebook

Bildet, som først ble lagt ut av Kristin Heggemsnes som forsidebilde, er blitt et slags digitalt minnesmerke for sykehuset – og for epoken som nå er over.

Wenche Bjerkestrand Strand sier:

– En rar, tom og trist dag i Kristiansund i dag.

Ann Marit Totto Sunde deler en lenke til filmen «The heart of a city» og skriver:

– En trist dag for Kristiansund og omegn som nå mister nærhet til sykehus.

Mari Lisbet Olsen oppsummerer hva sykehuset har betydd:

– Det gjør vondt i sjela at sykehuset oss nå er lagt ned, og vi sitter igjen med et distriktsmedisinsk senter. Her har jeg, mitt barn og mine barnebarn kommet til verden, og sykehuset har vært vår trygghet gjennom generasjoner.

Sitatene er hentet fra offentlige profiler på Facebook. Ikke alle er gjengitt i helhet.

Powered by Labrador CMS