Irmelin Grødahl har startet egen virksomhet.

– Kvinnene fortjener et bedre og bredere tilbud

– Det er ofte små ting som kan gjøres, men som har stor effekt, sier osteopat Irmelin Grødahl, som nå har åpnet sin egen kvinnehelseklinikk.

Publisert Sist oppdatert

Kvinnehelseklinikken i Kristiansund er et nytt privat tilbud med søkelys på kvinnehelse. Klinikken ligger i Industriveien 16B, i de gamle lokalene til Fosna barnehage, ikke langt fra Alti Futura

Irmelinn Grødahl er utdannet osteopat ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Osteopater er autorisert helsepersonell og offentlig godkjente helsearbeidere.

–Det siste halvannet året har jeg jobbet i klinikk, samt videreutdannet meg innen kvinnehelse når det gjelder spesifikk behandling opp mot bekkenbunnsproblematikk, trening under graviditet og etter fødsel, sier en inspirert Irmelinn Grødahl som en innledning til vår samtale.

Irmelin Grødahl foran inngangspartiet til den nye Kvinnehelseklinikken på Løkkemyra i Kristiansund

– Hva var inspirasjonen til å starte opp med Kvinnehelseklinikken?

– Inspirasjonen til å starte Kvinnehelseklinikken kom fra det jeg så og hørte av damene som fikk behandling i klinikken jeg jobbet i før. Mange hadde helseutfordringer som det ikke finnes et godt tilbud for i Kristiansund. Det fantes ikke kortreist behandling, og heller ingen god oppfølging av disse plagene. Tilstander innen kvinnehelse fortjener mer oppmerksomhet, sier Irmelinn. 

Det er ikke til å stikke under en stol at mye av forskningen som er gjort på kroppen gjennom historien, er basert på mannlige kropper.

Hun legger til: 

– Kvinnene fortjener et bedre og bredere tilbud innenfor kvinnehelse, både i Kristiansund og i samfunnet generelt. Jeg drives og motiveres av å skape. Det ligger en gründer i meg som måtte få utløp, sier Irmelinn med et smil.

Tilbud til gravide

– Jeg brenner også for bedre oppfølging i graviditet og etter fødsel. Det er ikke noe utbredt tilbud i Kristiansund og omegn. Dette er sårbare perioder i livet, der både kvinner og menn trenger støtte.

Vi snakker litt rundt det at mange kan slite med plager over mange år, ja noen sikkert også livet ut. Det er unødvendig og ikke søke hjelp, for som Irmelinn sier: «Det er ofte små ting som kan gjøres, men som kan ha stor effekt på livskvaliteten. Det krever jo sitt fra pasientene. De må ta aktiv del av behandlingen.»

Irmelin brenner for Kvinnehelseklinikken

– Nå når du er i gang, hva med veien videre?

– Jeg ønsker å skape en tverrfaglig klinikk der vi klinikere sitter under samme tak, bruker hverandres ferdigheter og spiller på lag for pasientenes beste. En fordel det private har en bedre tid til konsultasjoner og tettere oppfølging. Bedre tid til å lytte, forstå og sette seg inn i pasientenes plager.

Irmelinn sier videre at samfunnet lever i et biomedisinsk perspektiv, der vi leter etter sykdom. Både pasienter og helsepersonell.

– Det er utrolig kostbart for samfunnet. 

Dette sier Irmelinn før hun påpeker at vi bruker mye medisiner, og ikke har fokus på forebygging og endre levevaner og livsstil. 

– Så er det jo et paradoks at muskel- og skjelett-sykdommer er den største årsaken til sykefravær i Norge. Det er komplekse plager, folk som har sykdom innenfor dette har det vært plaget med dette over mange år.

Profesjonskamp

Oppe i dette forteller Irmelinn at ikke helt skjønner profesjonskampen som foregår, det er ikke å sette pasienten i fokus når det oppstår en diskusjon om den beste behandlingen er hos en kiropraktor, fysioterapeut eller hos en osteopat.

– Vi må sette pasienten i sentrum og legge profesjonskampen til side. Det skal være grunnelementer og en viktig verdi og holdning i klinikken. Videre må grunnelementer for alle klinikere være en felles vitenskapelig og medisinsk forståelse, hvor grundig differensialdiagnostikk, tverrfaglig samarbeid og evnen til å lage helhetlige behandlingsplaner er kritisk viktig.

Det er samme hvordan utdanning du har, men du må ha noen grunnelement i deg som behandler. Vi trenger klinikere og et helsevesen som ser pasienten med plagen, og ferdigheter som innebærer kommunikasjon, relasjonskompetanse, empati, stressmestring, kognitiv terapi, treningslære, manuelle teknikker og praktisk håndlag.

– Uten å forstå pasienten, og uten å ha de riktige ferdighetene, vil all behandling være utilstrekkelig, uavhengig av profesjonstittel.

Irmelinn brenner for sin nye arbeidsplass og engasjementet er tydelig. 

– Har man de prinsippene jeg nevner fremme i pannebrasken, så skjønner man at det ikke er viktig hvilken bakgrunn du har, men at du må forstå pasienten som sitter foran deg og hvilke plager denne har. De forskjellige profesjonene kan sitte under samme tak og ønske hverandre og dermed pasientene godt. En behandler som er ydmyk, åpen og nysgjerrig og veiledende i sine råd og behandling er viktige egenskaper. Det er utrolig mye feilinformasjon som blir spredt, spesielt når det gjelder trening under svangerskapet. Det kan komme de utroligste utsagn, selv fra annet helsepersonell. Man bør være ydmyk i dette yrket, og være seg bevisst sin faglige kompetanse, begrensninger og makt ovenfor pasientene. Ikke spre frykt som gjør at folk ikke tør å bevege seg

Irmelin med en modell av et bekken

– Hvilken bakgrunn tenkte du at de du ønsker å ha her som faggrupper, skal ha?

– Jeg tenker fysioterapeuter, gynekolog, jordmor, flere osteopater eller naprapater. Et krav er at de har autorisasjon som helsepersonell. Menn er selvfølgelig også velkommen til å søke, hvis det skulle være noe tvil.

– Kanskje en psykolog?

– Ja, en psykolog eller samtaleterapeut, og ernæringsfysiolog. Jeg har nylig landet avtale med en dyktig yogalærer, noe jeg er veldig glad for å kunne tilby i klinikken, forteller Irmelinn. Hun legger til hun søker etter andre profesjoner som har lyst til å jobbe i klinikken, heltid eller deltid.

– Har du tilbud bare til kvinner?

– Nei, menn er hjertelig velkomne. Bakgrunnen for navnet på klinikken er for at kvinner skal kunne oppsøke oss for plager som er tabubelagte i samfunnet. Jeg ønsker at de skal vite at her kan de komme å få hjelp, og jeg håper å kunne danne et tverrfaglig team som er ordentlig god på tilstander relatert til kvinnehelse. Det å kunne lage arbeidsplasser, synes jeg virker utrolig givende og veldig spennende. Jeg har så lyst til å danne et team som har det kjekt på jobb sammen, dra på kurs, holde treningsgrupper og foredrag, avslutter Irmelinn.

Powered by Labrador CMS