Lær om Berge-familiens historiske tilknytning til Nordmørsposten
Hvordan har det seg at John Berge anno 2024 fører en ærverdig avisarv videre?Her skal du få historien!
Aksel Hoel var redaktør i Romsdalposten i to perioder – fra 1936 til starten av andre verdenskrig. Aksel Hoel trådte inn igjen som redaktør i 1945 og styrte avisen fram til midten av 1960-årene. Aksel Hoel var gift med Anna Berge, som kom fra gården Leite på Bergsøya. Hun var tante til Bergljot Berge (senere Faksvåg), som igjen er mor til Reidar Berge, far til nåværende eier John Berge.
Hjemme hos alle Berge-familiene på Nordmøre var det selvsagt Romsdalsposten som var førstevalget som avis.
Slik var det også hos familien Berge i Teistholmveien 57 på Gomalandet, hvor John Berge vokste opp sammen med søster Evie Anita, og mor Aud Jorunn og far Reidar Berge.
Reidar var og er sjømann, mens Aud Jorunn jobbet innenfor kantinedrift, helse- og omsorg og med hjemmesalg av helseprodukter.Eplet falt nokså langt fra stammen, i og med at John ville satse på tekst, foto og musikk.
Samfunnsengasjementet fikk John inn via dyktige lærere på Gomalandet barneskole og Nordlandet ungdomskole, samt sin fars løpende kommentarer til nyhetene fra Dagsrevyen.
– Det ble hva vi i dag kan kalle et «kommentarspor». Pappa var veldig politisk engasjert. Han hadde alltid motsatt mening av det de fleste sa på Dagsrevyen, så da ble det en fin balanse av synspunkter, selv om jeg alltid forundret meg over at han var så opprørt, sier John med en lattermild stemme.
John Berge debuterte som frilansjournalist i avisen, som da fortsatt het Romsdalsposten, 14. september 1984. Da var John bare tolv år.
– Jeg hadde laget mange egne aviser, snekret sammen på gutterommet og kopiert på kopimaskinen hos Kr. Faksvåg AS, som bestemor Bergljot lot meg få lov til. Men jeg ville videre. Da var det om å gjøre å få ting på trykk i en ekte avis, forteller John.
John var frilanser der frem til sommeren 1987, da han som femtenåring meldte overgang til Tidens Krav, hvor han jobbet videre i ti år.
Flere mentorer
– Jeg har veldig gode minner om hvordan Svein Bjørnerem tok imot en skrivelysten gutt, som heldigvis også fikk låne fars Pentax-kamera. Svein tok meg på alvor, og ga meg mange gode råd og ble dermed min første mentor, forteller John Berge til NP.no.
Siden fulgte mange andre mentorer. Her fremhever John kjent journalistnavn som nå pensjonerte Kjell Harberg, Åge Olsen, Eilif Odde, Tore Dyrnes og fortsatt aktive Helge Hegerberg.
– Jeg ble lei meg da Svein sluttet i avisen og ting ble deretter ikke det samme for meg heller! Den nye redaktøren, Kjell Herskedal, var ikke like hyggelig synes jeg, og ga meg så lav lønn for en hel sommer med arbeid at jeg sluttet i protest, vel vitende om at Tidens Krav gjerne ville ha meg i staben sin. Så jeg meldte overgang!
– Men jeg ble oppriktig lei meg da avisen tapte og la ned. Det var ikke moro, selv om flere av de beste journalistene fra Nordmørsposten etterhvert fikk jobb i Tidens Krav. Jeg har alltid hatt varme følelser for Nordmørsposten, så navnet for den nye avisen sa seg selv. Det føles veldig riktig å føre arven fra Aksel Hoel og Berge-slekten videre, sammen med alt Svein Bjørnerem lærte meg om journalistikk da jeg fortsatt var ung og blåøyd! avrunder John Berge.
Han eier 90 prosent av nye Nordmørsposten AS via sitt holdingselskap JB Publishing AS. De to andre eierne er Shahzad Abid og Per Mork, med fem prosent eierandel hver.
– Du kan fjerne gutten fra Gomalandet, men ikke ta Gomalandet ut av gutten. Jeg er og blir en stolt «gomalending», selv om jeg også føler stort slektskap til «Bæsjøya», hvor ikke minst mine besteforeldre Borghild og Ivar skapte en trygg ramme for oppveksten, sier John.
Han har etter årene i Kristiansund jobbet blant annet for Norsk Telegrambyrå, Dagsavisen, Aftenposten, NRK og Nationen, samt drevet eget firma, JB FORLAG, i hele 25 år med stor suksess innenfor fagblad-segmentet.
– Men alt har dreid seg om lokalavisjournalistikk. Enten det er en spesifikk bransje eller et geografisk område, er det ikke mer hokus pokus enn at folk vil lese om seg selv og de de kjenner eller vet om, sier John.