Legevakten i Løkkemyra Kristiansund.

Legene vil ikke mer

To legesentre trekker seg fra legevaktavtalen med Kristiansund kommune.

Publisert Sist oppdatert

I to likelydende brev til Kristiansund kommune har Ole Petter Taknæs, på vegne av Sentrum legesenter, og Christian Vold, på vegne av Frei legesenter, sagt opp avtalen om rotasjonsordningen mellom legesentrene på dagtid.

Kristiansund kommune står overfor betydelige utfordringer etter at både Sentrum legesenter og Frei legesenter har varslet at de trekker seg fra den kollegiale rotasjonsordningen for daglegevakt. Oppsigelsene trer i kraft fra 1. april 2025, og kommer som følge av økt arbeidsbelastning og endrede behov i kommunen.

Arne Grødahl, leder av Hovedutvalg for helse og omsorg.

Dette er en veldig alvorlig sak, sier Arne Grødahl (Ap), til Nordmørsposten. Kommunedirektøren overrasket oss da han ikke foreslo dette i busjettet for neste år, til tross for at det er enighet om dette i bystyret. Legevakt er lovpålagt, så dette må vi bare få på plass, sier Arne Grødal, som er leder av Hovedutvalg for helse og omsorg i Kristiansund kommune. Dagens ordning, der befolkningen er usikre på hvor de kan finne en legevakt på dagtid, er ikke en god løsning, sier Grødahl avslutningsvis. 

Legene i Kristiansund har klare forventninger til Kristiansund kommune: –Vi forventer at kommunen tar sitt ansvar og rigger et mye bedre system på dagtid, sier tillitsvalgt for legeforeningen; Eigil Sandvik, til Tidens Krav.

Økende press på helsetjenestene

Begge legesentrene peker på en rekke utfordringer som bakgrunn for oppsigelsen. Den økende andelen pasienter uten fastlege – inkludert turister, fremmedarbeidere, sjøfolk, asylsøkere og studenter – har lagt press på daglegevaktordningen. Samtidig har fastlegemangelen i kommunen ført til at flere innbyggere står uten fastlege.

Legesentrene trekker også frem utfordringer knyttet til utrykning og håndtering av akutte hendelser utenfor kontorene. Selv om kommunen nå har fått på plass tilrettelagte legevaktslokaler og legevaktbil, understreker legesentrene at belastningen på deres ansatte er blitt for stor.

Endringer i helsevesenet

En annen viktig faktor er flyttingen av sykehuset til Hjelset i april 2025, som forventes å medføre en betydelig økning i arbeidsmengden for daglegevakten. Allerede fra 13. januar 2025 vil kirurgisk poliklinikk i Kristiansund ikke lenger ta imot traumer direkte, men kreve vurdering fra primærhelsetjenesten først. Dette øker kravene til legetjenestene lokalt.

Prioriterer egne listepasienter

Begge legesentrene viser til fastlegeforskriften, som pålegger fastleger å prioritere egne listepasienter. De mener at deltakelse i rotasjonsordningen har gått på bekostning av dette. Sentrum legesenter og Frei legesenter understreker imidlertid at de fortsatt vil oppfylle sine lovpålagte forpliktelser knyttet til øyeblikkelig hjelp-tjenester i kontortiden, men at dette må organiseres på en annen måte av kommunen.

Kommunens utfordringer

Kristiansund kommune står nå overfor et tidspress for å finne alternative løsninger for å sikre at innbyggerne fortsatt får tilgang til akutt helsehjelp. Oppsigelsene gir kommunen et vindu frem til april 2025 for å omorganisere daglegevakttjenesten, men med økte krav fra både innbyggere og helsevesenet, er situasjonen krevende.

Kommunen har foreløpig ikke kommentert hvordan de planlegger å håndtere situasjonen. 

Powered by Labrador CMS