
«Mange er ikke klar over hvor krevende det kan være å være pårørende til noen med demens. Det er derfor vi er her for å hjelpe.»
Når demens rammer, kan veien videre føles tung for både pasienter og pårørende. Da er det viktig med noen som kan gi støtte og hjelp.
Foreningen arbeider aktivt for å spre kunnskap om demens, tilby støtte til pårørende og legge til rette for sosiale møteplasser.
Et viktig tilbud for lokalsamfunnet
Leder i Kristiansund Demensforening og Helselag, Berit Jørgenvåg, understreker viktigheten av arbeidet deres:
– Vi er en lokalforening under Nasjonalforeningen for folkehelsen, og vårt hovedfokus er å støtte personer med demens og deres pårørende. Vi arbeider med å spre kunnskap om demens, arrangere sosiale møteplasser og drive pårørendestøtte. Vi tilbyr også dag- og aktivitetstilbud i samarbeid med kommunen, slik at hjemmeboende med demens kan ha et trygt sted å komme til noen dager i uken.
Foreningen har en viktig rolle i lokalsamfunnet, spesielt for pårørende:
– Det betyr mye, spesielt for pårørende som ofte føler seg alene i situasjonen. Vi bidrar med veiledning, støtte og en følelse av fellesskap. Mange er ikke klar over hvor krevende det kan være å være pårørende til noen med demens. Det er derfor vi er her for å hjelpe.

Likepersoner gir verdifull støtte
En viktig del av foreningens arbeid er likepersoner, som er frivillige med egen erfaring som pårørende til personer med demens. Jørgenvåg forklarer:
– En likeperson har fått opplæring for å kunne støtte andre i samme situasjon. De kan dele erfaringer, gi råd og lytte til pårørende som trenger noen å snakke med. Og viktigst av alt – de har taushetsplikt, så det er en trygg og konfidensiell samtale.
For de som ønsker kontakt med en likeperson, kan dette gjøres via foreningen eller Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Planer og aktiviteter for 2025
Foreningen har flere aktiviteter på planen for 2025. En av de store kampanjene er Hopp for hjertet (5.–9. mai), der elever på 4.–7. trinn oppfordres til å være fysisk aktive gjennom hoppetaukonkurranser.
Til påsken arrangeres Stranda sør – påske på Storkaia og Futura, et sosialt arrangement for å samle innbyggerne i byen og skape en hyggelig møteplass. Foreningen fortsetter også med samtalegrupper og pårørendekurs, samt tur- og aktivitetsgrupper for å styrke både fysisk og mental helse.
Oppfordrer til frivillig innsats
Foreningen er avhengig av frivillige for å opprettholde tilbudene. Jørgenvåg oppfordrer lokalsamfunnet til å engasjere seg:
– Vi trenger alltid flere frivillige, både som likepersoner og aktivitetsvenner. Å gi litt av sin tid kan bety enormt mye for noen som står i en vanskelig situasjon. Vi oppfordrer også folk til å delta på arrangementene våre og bidra til å spre kunnskap om demens.
De som ønsker mer informasjon eller ønsker å bidra, kan kontakte Berit Jørgenvåg (leder) på 48260023 eller Aud Bodhild Løvoll på 90276369.