Energisystem i endring

– Lokal handling må til for å nå klimamålene
– Vi må løse klima- og naturkrisen hånd i hånd, og nye energiformer skal sikre et fornuftig næringsliv og arbeidsplasser etter oljealderen.
Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge, holdt under konferansen «Energisystem i endring» på Kulturfabrikken i Kristiansund 7. mars et foredrag om den elektriske tidsalderen. Haga, som også var konferansier for dagen, understreket behovet for å handle lokalt for å nå Norges ambisiøse klimamål.
Fornybar Norge

Haga åpnet med å presentere Fornybar Norge, en organisasjon som jobber for at Norge raskest mulig skal bli et nullutslipps samfunn. Organisasjonen samler store deler av fornybar bransjen, inkludert vannkraft, landvind, havvind og solenergi.
– Fornybar energi er ikke et mål i seg selv, sa Haga. – Vi må løse klima- og naturkrisen hånd i hånd, og nye energiformer skal sikre et fornuftig næringsliv og arbeidsplasser etter oljealderen.
Til tross for politiske mål om nullutslipp i 2050 og 55 % reduksjon av CO2-utslipp innen 2030, er utviklingen for treg. Norge har kun kuttet 9,1 % av de nødvendige utslippene. Haga påpekte at kjøp av klimakvoter i utlandet ikke må føre til at man fortsetter som før hjemme.
– Hvis vi skal nå klimamålene i Norge, må vi få opp fornybar andelen betydelig, understreket hun.
Haga viste til tall som illustrerer at fossil energibruk i Norge knapt har endret seg de siste årene. Fornybar andelen må opp fra dagens 50 % til 88 % for å nå målene. Hun advarte om at Norge går mot et langt mindre kraftoverskudd i fremtiden.

Energieffektivisering er viktig, men ikke nok
Selv om energieffektivisering er viktig, vil det ikke være tilstrekkelig. Haga understreket at alt som kan gå på strøm, skal gå på strøm, noe som vil kreve mer fornybar energi og mer nett. Hun påpekte at utbyggingen av fornybar energi i Norge står stille. Hun viste til at det nesten ikke bygges ut ny fornybar energi i Norge.
Globale investeringer i fornybar energi
Globalt sett investeres det nå dobbelt så mye i fornybar energi som i fossil energi. I Norge er situasjonen annerledes, for hver krone som investeres i fornybar energi, investeres 27 kroner i olje og gass. Haga understreket at ansvaret for fornybar kraft i stor grad er lagt til lokalt nivå. Lokal forankring er viktig, men det er en utfordring hvis man ikke får opp fornybar produksjonen. Hun oppfordret kommunene til å lage energiplaner og tenke helhetlig rundt energi.

– Per nå er status i Norge at man er veldig for hytter og veldig lite for kraftutbygging, sa Haga. – Hvis vi skal se dette i et klimaperspektiv, så må vi prioritere tiltak som reduserer klimagassutslipp.
Haga avsluttet med å understreke viktigheten av lokal energiproduksjon og energieffektivisering. Hun trakk frem sol på tak, småskala vannkraft og bioenergi som viktige bidrag.
– Konklusjonen er at det er mye som er nasjonalt, men det er fantastisk mye som også kan gjøres lokalt, avsluttet Haga.
Fornybar Norge har en tydelig strategi for medlemsbedriftene
Fornybar Norge arbeider for en rask utbygging av fornybar energi, særlig gjennom elektrifisering, vindkraft til lands og til havs, samt utvikling av nye kraftkrevende næringer. Organisasjonen ønsker økt energiproduksjon for å møte framtidig kraftbehov, og har som et uttalt mål å gjøre Norge til et nullutslippssamfunn.
Kritikere mener at Fornybar Norge representerer sterke næringsinteresser (350 bedrifter) -og at strategien i liten grad tar hensyn til naturverdier, lokaldemokrati og urfolksrettigheter. Særlig har vindkraftutbygging på land ført til store konflikter, både i kommuner og i samiske områder. Motstandere anklager organisasjonen for å nedtone negative konsekvenser av arealinngrep og for å presse på for raskere konsesjonsbehandling uten tilstrekkelig lokal forankring.
Fornybar Norge har samtidig vært en pådriver for å svekke vernede områder som hinder for utbygging, og ønsker mer effektiv og sentralisert planlegging av kraftprosjekter. Dette har utløst sterk motstand fra naturvernere, reindriftsnæringa og lokale aksjonsgrupper.
I Tingvoll kommune har Fred. Olsen Renewables planlagt en utbygging av et kombinert vind- og solkraftverk på Fløystadfjellet. Selskapet har brukt to år på å forsøke å oppnå lokal aksept for prosjektet, og har justert planene etter lokale innsigelser.
Motstandere av prosjektet, inkludert organisasjonen Motvind Norge, hevder at Fred Olsen Renewables ikke gir et fullstendig bilde av konsekvensene ved utbyggingen. De uttrykker bekymring for at utbyggingen vil føre til betydelige naturinngrep og forurensning, og mener at selskapet ikke er ærlige om de negative effektene av vindkraft.
Til tross for Fornybar Norge sine ambisjoner om grønn vekst er organisasjonen omstridt i debatten om hva det grønne skiftet bør innebære – og for hvem det skal være til fordel for.