Illustrasjonsbilde av prosjektet.

Milliardplanene 
– Dette vil endre Kristiansund 

En historisk investering på 2,2 milliarder kroner er vedtatt for Kristiansund. Bypakken skal gi innbyggerne en ny og forbedret hverdag, men det kommer ikke uten en betydelig kostnad.

Publisert

I dag ble det lagt frem et omfattende forslag for Stortinget, som omhandler Bypakke Kristiansund. Prosjektet, med en ramme på omtrent 2,2 milliarder kroner, skal forbedre byens infrastruktur for både bilister, syklister og gående. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård understreker at dette er et viktig skritt for å utvikle en grønnere og mer effektiv by.

– Med denne bypakka kjem det prosjekt og tiltak både på riksveg, fylkesveg og kommunal veg. Det legg til rette for grøn byutvikling og gode transportløysingar i Kristiansund, uttaler Nygård.

Bypakken omfatter en rekke tiltak, inkludert oppgradering av riksveier, fylkesveier og kommunale veier. Målet er å skape en mer pålitelig og effektiv transportkvardag, med bedre tilrettelegging for sykkel, gange og kollektivtransport.

Illustrasjonsbilde av prosjektet

Sentrale prosjekter og tiltak

Et av de største prosjektene i bypakken er oppgraderingen av rv. 70 Vikansvingen–Kontrollplassen. Dette prosjektet, som er planlagt å starte i 2027, skal bidra til å fremme miljøvennlig transport ved å frigjøre vegkapasitet til buss og tilrettelegge for gående og syklende. I tillegg vil det redusere reisetiden og øke trafikksikkerheten.

– Med forslaget til Bypakke Kristiansund får folk ein påliteleg og effektiv transportkvardag, der det er lagt godt til rette for å sykle, gå og reise kollektivt, sier Nygård.

Andre viktige tiltak inkluderer bygging av rundkjøring og undergang ved rv. 70 Trollsvingen/Røsslyngveien, samt etablering av kollektivfeltet Goma–Atlanten. Disse prosjektene skal øke trafikksikkerheten, spesielt for skolebarn, og forbedre trafikkavviklingen for kollektivtransporten.

Finansiering og bompenger

Finansieringen av bypakken er basert på en kombinasjon av bompenger, statlige midler og fylkeskommunale midler. Det er planlagt to bomstasjoner på rv. 70 i Kristiansund, og innkrevingsperioden er satt til inntil 15 år, med oppstart i løpet av 2026.

I tillegg vil staten refundere merverdiavgift til Kristiansund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune for prosjekter og tiltak i bypakken. Dette bidrar til å redusere de økonomiske byrdene for de lokale myndighetene.

Illustrasjonsbilde av prosjektet

Effekt på lokalsamfunnet

Bypakken vil ha stor effekt på lokalsamfunnet i Kristiansund, spesielt på Kirklandet, Gomalandet, Nordlandet og nordre del av Freiøya. Tiltakene er primært rettet mot myke trafikanter, og vil forbedre trafikksikkerheten og tilrettelegge for økt bruk av sykkel og kollektivtransport.

I tillegg vil flere holdeplasser og ramper for kollektivtransport bli universelt utformet, noe som vil gjøre det lettere for alle å bruke kollektivtilbudet.

Med disse tiltakene, er håpet at Kristiansund vil oppleve en positiv utvikling i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS