Tarje Kulø fra Mellom, og dermed også Eltilsynet. Holdet et kunnskapsrikt innleggef på konferansen Energisystem i endring.

Muligheter med  fremtidens energimiks

En reise gjennom Kristiansunds energi historie, fra vedfyring via gasskraftverk til dagens fokus på fornybare energikilder.

Publisert

På konferansen Energisystem i endring om fremtidens energiløsninger, presenterte Tarjei Kulø, avdelingsleder for nettdrift i Mellom, innsikter om godkjenning av fornybare energiinstallasjoner, med særlig fokus på solcelleanlegg. 

Kulø delte verdifull informasjon om muligheter, utfordringer og sikkerhetsaspekter ved installasjon og drift av solcelleanlegg på Nordmøre. Dette sett fra Eltilsynets side, et ansvar som i dag ligger hos Mellom.

Tarje Kulø forklarer

En historisk reise

Kulø startet me en reise gjennom Kristiansunds energi historie, fra vedfyring via gasskraftverk til dagens fokus på fornybare energikilder. Helt tilbake til Fosna-kallens tid og frem til i dag. Han understreket at solenergi nå snur kraft flyten, hvor lokal produksjon kan forsyne nærområdet og bidra til en bedre balanse i nettet.

Tarje Kulø på scenen i Kulturfabrikken

Eltilsynets rolle er sikkerhet først

Det lokale Eltilsynet på Nordmøre utfører rundt 1400 tilsyn årlig og kontrollerer alt som går på strøm. Kulø fremhevet at solcelleanlegg prioriteres høyt etter en brann forårsaket av feil i et solcelleanlegg for noen år tilbake. Dette har ført til økt fokus på å kontrollere alle solcelleanlegg i regionen for å forebygge at lignende hendelser gjentar seg.

Vanlige feil og utfordringer

Kulø påpekte flere gjengangere ved tilsyn av solcelleanlegg:

· Feil type kabler eller feilaktig forlegning.

· Feil plukk av komponenter og feil dimensjonering av anlegg.

· Manglende kunnskap om produkter og raske endringer i forskrifter.

· Feil installasjon, spesielt plugg baserte utførelser som ligger an mot brennbart materiale.

Værforholdene på Nordmøre, med mye fukt, snø og vind, krever ekstra oppmerksomhet ved valg av komponenter og installasjons metoder.

Sikkerhetstiltak og anbefalinger

Kulø understreket viktigheten av høyt sikkerhetsnivå både under bygging og drift av solcelleanlegg. Med spenninger opp til 1000 volt er det avgjørende å unngå løse ender og mekaniske skader. Han anbefalte selvsagt, bruk av registrerte elektroinstallatører for korrekt utførelse og mekanisk beskyttelse.

Tarje Kulø

Fremtiden er solrik

Selv om det ikke finnes en godkjenningsordning for solcelleanlegg, tilbyr Eltilsynet gratis veiledning til både privatkunder og bedrifter. Kulø er overbevist om at solcelleanlegg vil være en viktig del av fremtidens energimiks, med forventet økning i antall anlegg og produksjon i årene som kommer. Han understreket at det er fullt mulig å levere gode og sikre anlegg på Nordmøre i fremtiden.

Beredskap og bærekraft

Kulø avsluttet med å understreke at selv om strømbrudd er sjeldne, er god beredskap viktig. Han oppfordret også til å tenke på bærekraft ved å vedlikeholde eksisterende transformatorstasjoner, som er en viktig del av infrastrukturen for å frakte strøm.

Powered by Labrador CMS