Fra venstre Håkon Visnes (39 år, maskinsjef), Edvin Waagø (54 år, skipsfører), Tommy Sætervik (48 år, styrmann).

Nå kan de snart redde liv og eiendeler enda raskere enn tidligere

Redningsselskapet i Kristiansund forbereder seg på en stor endring. På sensommeren ankommer et splitter nytt fartøy, som lover raskere og mer effektive redningsaksjoner. 

Publisert Sist oppdatert

Nordmørsposten tok turen til Vågen på gomalandet for å ta en prat med guttene på RS114 Bergen Kreds, Redningsselskapet sin skøyte i Kristiansund.

Her treffer vi Edvin Waagø (54) skipsfører av Bergens Kred som tar imot oss med et smil med et smil som kunne konkurrere med sola, de andre på skøyta holdt på med sine gitte oppgaver da vi kom så Edvin sto for praten.

RS114 Bergens Kred en firemanns båt med base i Vågen på Gomalandet i Kristiansund. Her har de alt de trenger for kunne har vakt, 24 timer i døgnet i en 28 dager i måneden vaktrotasjon, så her blir du kjent på godt og vondt.

Redningsselskapet har også land ase med soveplasser og alt de trenger hvor de på vakt kan oppholde seg. – En veldig givende jobb, det å redde liv og eiendeler er drivkraften, sier Waagø til np.nos utsendte.

Redningsselskapet er underlagt HRS (Hoved Redningssentralen Sør) som ligger i Sola og samarbeider med lokalt politi, brannvesen, AMK og NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) med frakt, brannslukking og opprydning av oljesøl. De har ofte øvelser sammen med NOFO, dette gjøres med supply båter og oljebransjen.

Fra venstre Tommy Sætervik (48 år, Styrman) og Håkon Visnes (39 år, Maskinsjef) nyter solen i et rolig øyeblikk.

Arbeidsområder og oppdrag

Arbeidsområdet strekker seg fra Smøla i nord til Bud i sør. Her har de forskjellige oppdrag, men normalen er sleping av båter som har fått problemer med fremdrift eller styring.

Så langt i år har de hatt 13 oppdrag, noe som ligger på normen til rundt 100 oppdrag i året. I 2023 hadde de 64 oppdrag, dette grunnet at de hadde båter som lå inne til reparasjoner store deler av året, i 2024 hadde de en økning til 104 oppdrag.

Edvin Waagø (54 år, Skipsfører) på broen på RS114 Bergens Kreds.

En viktig del av jobben er forebyggende tiltak for å redusere drukningsulykker. I 2024 reddet redningsskøytenes mannskaper 30 liv fra drukning i Norge, selv om ingen av redningene skjedde i Møre og Romsdal. 

Totalt druknet 95 personer i Norge i løpet av året, hvor fem av disse ulykkene inntraff i Møre og Romsdal. Flest oppdrag i Norge skjedde faktisk sør i Møre og Romsdal, nærmere bestemt i Fosnavåg. Der ligger den redningsskøyta som i 2024 utmerket seg som den mest aktive. Den hadde 134 oppdrag i fjor. Av disse var 21 SAR-oppdrag (Search and Rescue), knyttet til søk etter personer og båter, branner og alvorlige grunnstøtinger. I 2023 hadde denne redningsskøyta til opplysning 144 oppdrag.

Oppdragene er veldig sesong betont, størst aktivitet er på vår, sommer og høst, da er fritidsfiskere ute, vinteren i Kristiansund er rolig grunnet langt mindre fiske ute på sjøen.

Dykkere

Redningsselskapets menn utfører også dykker oppdrag fra båten, fjerning av tau og utstyr fra propeller og thrustere er hovedoppgaven.

– Vi har litt for lite dykkere i Redningsselskapet nå, de må sendes til forskjellige baser, så vi kan nok dessverre ha perioder uten dykkere.

For får år siden kom det nye regler og krav til yrkesdykkere som gjør det vanskeligere å få dykkere til Redningsselskapet. 

Dykkerutstyr på Bergens Kreds.

RS168 Hans Herman Horn

Edvin kom med en liten nyhet før vi avsluttet samtalen, det er lagt opp en plan at det skal komme ny skøyte til Kristiansund i august 2025, da kommer RS168 Hans Herman Horn til byen, en nyere og mer moderne tre manns båt med høyere marsjfart på 28 knop, mens dagens RS114 Bergen Kreds har en maks fart på 20 knop, så her vil de komme frem til oppdrag litt raskere. 

– Det blir fint med nyere båt, men vi vil savne den lille båten i hekken, en Gazelle Flying Fish G 500 som er perfekt til å komme seg til ute i skjærene på Smøla.

Edvin Waagø (54 år, Skipsfører) hiver av vannslangen på RS114 Bergens Kreds.
Powered by Labrador CMS