Sjøsikkerhet i verdensklasse – utviklet i Kristiansund
Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) har besøkt Norseye, og ble mektig imponert over bedriftens bruk av kunstig intelligens for å øke sikkerheten til sjøs. – Dette setter Kristiansund og Norge på kartet, skrøt ministeren etter besøket hos den innovative bedriften som nå sikter mot verdensmarkedet.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) besøkte Norseye i Kristiansund for å lære mer om hvordan bedriften bruker digitalisering og kunstig intelligens (AI) til å løse utfordringer i den maritime næringen.
Administrerende direktør Sidsel Sætherøy og sjefsrådgiver i Norseye, Terje Rødahl, tok imot ministeren og presenterte hvordan deres løsninger både reduserer risikoen på havet og effektiviserer sikkerhetsarbeid.
– Vi jobber hver dag for at folk skal komme trygt hjem fra jobb, understreket Sætherøy.
– Målet vårt er å forhindre hendelser før de skjer og minimere konsekvensene dersom ulykker inntreffer.
Fra lokal innovasjon til globalt marked
Norseye er en liten, men raskt voksende aktør innen digital beredskap. Selskapet, som startet med en liten stab, har nå 20 kunder og internasjonale ambisjoner. Høsten 2024 nådde de en milepæl da de fikk varemerkeregistrert sine produkter i store deler av verden, inkludert Europa, USA, Canada og deler av Sør-Amerika. Per i dag kommer 95 prosent av omsetningen fra Norge, men bedriften planlegger å ekspandere globalt, både ved å følge sine norske kunder ut i verden og ved å vinne nye markeder.
– Vi vokser, men det er krevende. Du må ha finansiering, utvikle deg kontinuerlig og tilpasse deg nye krav, sa Sætherøy.
Hun trakk også frem støtten fra Innovasjon Norge som en avgjørende faktor for at selskapet har kunnet vokse fra et lite kontor til en profesjonell aktør med egen operasjonssentral.
Rødahl legger til:
– Vi er jo veldig stolte over sentralen vår, Norseye Control. Sentralen har vært i drift siden 2019, og den er bemannet av maritimt utdannet personell, med erfaring som kaptein eller styrmann. De kjenner hverdagen til sjøs ut og inn. De vet hva dette handler om når de er wingman på land for de som er ute til sjøs. Sentralen er det eneste i Norge sitt slag, fordi den retter seg mot alle sektorer på havet, og kan bistå i alle typer hendelser. Denne forretningsmodellen er veldig enkel å skalere opp når du først har utviklet den.
AI og digital beredskap i sentrum
Begrepet «digital beredskap» står sentralt i Norseyes arbeid. Gjennom avanserte AI-baserte systemer og integrasjon av data fra satellitter, maritime sensorer og offentlige databaser, har de utviklet løsninger som gir rederier og beredskapsorganisasjoner en helt ny oversikt og reaksjonsevne.
Norseye har tatt i bruk teknologi som gjør sikkerhetsstyring enklere og mer tilgjengelig. Tidligere var slike systemer ofte designet av ingeniører, for ingeniører.
– Vi har jobbet ut fra en filosofi om at det skal være like intuitivt som et Apple-produkt – bare logg inn, og det gir mening, sa Norseye-toppene.
Norseye ønsker å knytte data mellom mange forskjellige systemer sammen til et felles system som har all informasjonen.
Teknologien brukes blant annet til flåtestyring, ulykkesforebygging og overvåking av store havområder, noe som er særlig kritisk i en tid med begrensede ressurser.
Fokus på fiskerinæringen og sikkerhet til sjøs
En av Norseyes hjertesaker er å forbedre sikkerheten i fiskerinæringen, en sektor som ifølge Sætherøy er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Gjennom et samarbeid med blant annet Norges Fiskarlag, Gjensidige og andre sjøforsikringsselskaper har selskapet iverksatt et treårig prosjekt for å digitalisere beredskapen hos fiskeflåten.
– Det handler om å snu en negativ utvikling. Antall ulykker innen fiskeri har økt de siste årene, men vi tror vi kan bidra til å redusere både frekvensen og alvorlighetsgraden av ulykker gjennom dette prosjektet, sa Sætherøy. Hun sammenlignet prosjektet med nullvisjonen i veitrafikken, som har hatt stor effekt på ulykkestallene.
Om en krisesituasjon som «Viking Sky» skjer, har vi full oversikt over ressursene som er i området. Da kan vi avlaste de som sitter og skal ta avgjørelser og koordinere ressursene til stedet.
En slik løsning finnes ikke i beredskaps-Norge i dag. Det er Norseye som har bygget dette, og systemet er utviklet av oss, fortalte Rødahl.
Fra Kristiansund til verden
Et viktig element i Norseyes løsninger er operasjonssentralen Norseye Control, som har vært i drift siden 2019. Sentralen er bemannet av maritimt utdannet personell og bistår aktører i alle sektorer på havet med overvåking og beredskap. Dette gjelder alt fra næringsfartøy og offshore-operasjoner til forskning og havbruk.
– Vi er stolte av å ha skapt en sentral som er unik i sitt slag i Nord-Europa. Den har allerede tiltrukket seg internasjonal interesse, og vi ser store muligheter for å skalere opp denne modellen, fortalte Rødahl.
Sætherøy og Rødahl la også vekt på at selskapet har en strategi for å fremme likestilling i en mannsdominert bransje. Med et mål om 50 prosent kvinner både i styret og blant de ansatte, ønsker de å bidra til et mer balansert arbeidsliv.
Ordføreren: – Tryggheten dere skaper kan ikke undervurderes
Ordfører Kjell Neergaard deler også sine personlige refleksjoner om sikkerheten til sjøs, noe som står ham nært ettersom to av hans fire barn har valgt et liv på havet.
– Man skal ikke undervurdere den tryggheten dere er med på å skape for de som er på havet, og for oss som venter igjen på land, sier han.
Ordføreren forteller at hans eldste sønn nylig har signert en ny kontrakt med Forsvaret om å tjenestegjøre om bord i en fregatt. Samtidig har hans yngste datter, en 17-åring som går på videregående skole i Ålesund på «fiske og fangst», allerede begynt å jobbe på sjøen som fisker om bord i fiskebåten «Kongsfjord».
– Hun er akkurat nå langt til havs, litt sør for Svalbard, på sin første tur i sitt andre år på videregående. Hun skal være ute på sjøen i fem uker nå. Jeg har spurt henne om hun føler seg trygg, og hun sier ja, men jeg må innrømme at vi som er på land ofte bekymrer oss litt ekstra, sier han med et smil.
Ministeren imponert
Digitaliseringsminister Tung var tydelig imponert over hva hun fikk se og høre under besøket. – Dette var utrolig spennende!
– Norseye viser hvordan små og mellomstore bedrifter kan bruke digitalisering og kunstig intelligens til å skape verdier både nasjonalt og internasjonalt, sa Tung.
Hun trakk frem selskapets arbeid med å øke sikkerheten til sjøs som spesielt viktig, og at det unike systemet til Norseye setter Kristiansund og Norge på kartet.
– Det er viktig når vi snakker om KI i slike sammenhenger at all informasjonen må være riktig. Det må være kontroll på bruken og kvaliteten på det KI gir som svar. Derfor må man kunne «leke» seg litt med oppsettet i trygge og sikrede omgivelser før man tester det ut i praksis. Det ble nevnt her at dere vant nettopp et hackaton (programmeringsseminar) innen havkategorien der dere ønsker å finne ut hva KI best kan brukes til her. Man kunne til sammenligning brukt 20 millioner kroner ekstra på eksterne konsulenter, uten nødvendigvis å oppnå det samme, avsluttet ministeren.