Slår alarm for fuglebestanden
Er det tomt på fuglebrettet ditt? Du er ikke alene. En fersk rapport avslører en skremmende nedgang i antall småfugler. Nå oppfordrer den lokale fugleentusiasten Bjørn Elgsaas alle til å bidra i kartleggingen.
– Fugleinteresserte spør hvor det har blitt av alle småfuglene i den senere tiden, sier Bjørn Elgsaas, styremedlem i Birdlife Norge, avdeling Møre og Romsdal, til NP.no.
Vi møter ham i Elgsaas’ sin egen hage på Nordlandet i Kristiansund.
– Bestandene varierer fra år til år, men i de senere årene har det vist seg at flere arter har gått tilbake. Dette er noe de årlige hagefugltellingene er med på å underbygge.
Matmangel og tapte hekkeplasser
Elgsaas presiserer at nedgangen i bestanden ikke er isolert til Møre og Romsdal, men gjelder hele Norden.
– Hagefuglbestanden går ned. Mengden insekter har gått ned. Denne trenden har vært tydelig siden 2011 og gjelder hele regionen, sier han.
– Tilgang på nok mat og hekkeplasser er viktige faktorer her.
Et konkret eksempel Elgsaas trekker frem i Kristiansund er tapet av Stabeldammen, et viktig hekkeområde for flere rødlistearter.
– Det virker som det ikke er noen samordning mellom kommunene når det gjelder utbygging av areal. Det er et problem at fuglene mister hekkeplassene sine, sier han.
Langsiktig data gir verdifull innsikt
Hagefugltellingen samler inn data på samme geografiske sted hvert år, noe som gir et solid grunnlag for å spore trender over tid. Selv har Elgsaas notater som strekker seg 50 år tilbake.
– Fuglene følger terrenget når vegetasjonen vokser. Fugler som trives på fjellet flytter seg lengre opp når trær og vegetasjon vokser høyere over den tidligere tregrensa. I de senere årene ser vi at enkelte arter trekkfugler overvintrer oftere og tar sjansen på å bli igjen for å spare energi i stedet for å trekke sørover, sier han.
Oppfordrer til deltakelse
Elgsaas oppfordrer innbyggerne i Kristiansund og Nordmøre til å delta i hagefugltellingen 2025, som hovedsakelig finner sted lørdag 25. og søndag 26. januar.
– Ved disse gjentatte tellingene får vi en trend på sikt og en tendens på utviklingen i fuglebestandene. Jeg appellerer til np.no sine lesere og ber alle som kan, om å bli med og bidra til å telle. Hver telling teller, sier han.
For de som ønsker å vite mer om hvordan man kan delta, anbefales nettstedene fuglevennen.no og BirdLife.no.
Viktigheten av vintermat
Elgsaas avslutter med en oppfordring om å huske på fuglene i vinterkulden.
– Det betyr mye for de overvintrende fuglene at man har et matbrett hvor man setter ut mat. Det gir dem energi til å holde seg varme gjennom vinteren. Dette er et enkelt tiltak som kan ha stor betydning for bestanden, sier han.
Statistikken for 2024 viste bekymringsfulle tall
Hagefugltellingen 2024, gjennomført helgen 27.–28. januar, samlet inn data fra 10.400 hager over hele Norge, med over 500 000 registrerte fugler. Til tross for mildvær i store deler av landet under telleperioden, som vanligvis resulterer i færre fugler i hagene, var deltakelsen høy.
Dompap og gråsisik var spesielt dominerende i flere regioner. Dompapen hadde et rekordår, med betydelige observasjoner på mange foringsplasser.
En bekymringsfull observasjon var nedgangen i gjerdesmett-bestanden. Denne arten er sårbar for frost og snø over lengre perioder, da den sjelden utnytter foringsplasser. Tidligere strenge vintre, som i 2009/2010, førte til at halve vinterbestanden forsvant.
Når det gjelder meisearter, har tidligere tellinger indikert en gradvis tilbakegang. For eksempel har kjøttmeis gått fra over ti fugler per foringsplass til rundt sju over en periode på 13 år. Det blir interessant å se om denne trenden fortsetter i kommende tellinger.
For Møre og Romsdal viste hagefugltellingen 2024 flere interessante trender i fuglebestanden. Dompap og gråsisik var blant de mest observerte artene i fylket, noe som samsvarer med nasjonale funn. Imidlertid ble det registrert en nedgang i antall gjerdesmett, en art som er spesielt sårbar for kalde vintre. Meisearter, spesielt kjøttmeis, har også vist en gradvis tilbakegang over de siste årene.
Kilder:
https://www.birdlife.no/organisasjonen/nyheter/?id=3394&utm_source=chatgpt.com