
Slik fordeles skolepengene på Nordmøre
– Skal elevene våre lære mer og bedre, må de være motivert. Det gjør vi ved å legge til rette for at skolene kan ha mer praktisk og variert undervisning.
Ni kommuner på Nordmøre får til sammen over 1,7 millioner kroner til å gjøre skolen mer praktisk og variert. Se hele listen her.
Regjeringen deler i år ut 160 millioner kroner i øremerkede tilskudd til skoleutstyr. Tilskuddene skal gå til blant annet utstyr til verksteder, skolekjøkken, musikkrom, friluftsaktiviteter og medielab. På Nordmøre er det Kristiansund som får mest.
– Skal elevene våre lære mer og bedre, må de være motivert. Det gjør vi ved å legge til rette for at skolene kan ha mer praktisk og variert undervisning i alle fag, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Kristiansund på topp
Slik fordeles årets tilskudd på Nordmøre:
Kristiansund: 750 342 kroner
Sunndal: 214 775 kroner
Averøy: 198 324 kroner
Surnadal: 169 535 kroner
Aukra: 164 509 kroner
Aure: 92 765 kroner
Gjemnes: 73 115 kroner
Rindal: 58 492 kroner
Smøla: 56 207 kroner
Totalt: 1 777 064 kroner.
Tingvoll kommune er ikke blant kommunene som mottar tilskudd i denne runden.
Vil styrke motivasjon og mestring
Ordningen ble innført i fjor, da 328 kommuner fikk 127 millioner kroner. I år er potten økt til 160 millioner, og 306 kommuner har fått tildelt midler. Størrelsen på tilskuddet er basert på antall elever i kommunen, med et minstebeløp til de minste.
– Tilbakemeldingene er at dette er midler som treffer veldig bra. Jeg har selv besøkt mange skoler som har kjøpt inn utstyr med midler fra regjeringen. Det er utrolig mange kreative og spennende prosjekter som er satt i gang, sier Nordtun.
Dette kan pengene brukes til
Tilskuddene kan brukes til å kjøpe inn alt fra sløydbenker og laboratorieutstyr til turutstyr, sykkelpark, skolehager og moderne medieløsninger. Målet er mer mestring og variasjon i skolehverdagen – i alle fag.
Eksempler fra andre deler av landet viser bredden: Rælingen lager skolehage for mat- og helsefaget, Skjervøy investerer i utstyr til skolebåten, og i Vinje skal en gammel prestegård bli læringsarena.
Skal gi mer praktisk skolehverdag
Regjeringen mener at mer praktisk undervisning vil gjøre skolen mer relevant for flere elever.
– Dette viser at kommunene har et ønske om å skape en mer praktisk skole. Med mer utstyr blir skoledagen mer variert slik at flere elever opplever mestring og læring. Jeg gleder meg til å se resultatene på skolene i tiden fremover, sier kunnskapsministeren.