Pia Smeby Rønninghaug, frivillighetskoordinator i Kristiansund kommune, samler frivillige og folk i alle aldre til felles møteplasser.

Slik skaper Pia en bedre hverdag for de eldre

Ensomhet blant eldre er et stort problem. Men ikke i Kristiansund! Frivillighetskoordinator Pia Smeby Rønninghaug har tatt grep og skapt et eldorado av aktiviteter og fellesskap for byens seniorer.

Publisert Sist oppdatert

Pia Smeby Rønninghaug er frivillighetskoordinator i Kristiansund Kommune. Hun har en bakgrunn som ergoterapeut og et stort engasjement for å skape meningsfulle aktiviteter for eldre. 

Arbeidet hennes er preget av en tydelig visjon: Å bringe mennesker sammen og bygge fellesskap gjennom aktivitet og frivillighet.

Et bredt spekter av aktiviteter

– Hvordan velger dere hvilke aktiviteter som skal tilbys?

Pia Smeby Rønninghaug organiserer aktiviteter over hele Kristiansund, fra Innlandet Skole til Frei Grendahus.

–Jeg har jo et hovedfokus på hjemmeboende eldre som bor i Kristiansund kommune. Vi legger vi jo opp mye av aktivitetene der de bor. Vi har aktiviteter i omsorgsboliger og vi ønsker å være nabolagsnære så langt det er mulig. Rønninghaug forteller at et av de mest vellykkede tiltakene er treningskonseptet «Spreke Seniorer», som organiserer 14 ukentlige treningsgrupper spredt over hele kommunen. Dette gir eldre muligheten til å delta i nabolagsnære treningsaktiviteter uten å være avhengige av skyss.

– Aktivitetene strekker seg fra Innlandet barneskole til Frei grenda hus, så nær beboerne som mulig, fordi vi vet jo at skyss kan være en utfordring, sier Rønninghaug

– Er det noen spesifikke aktiviteter som deltakerne har etterspurt som ikke er tilgjengelige i dag?

I tillegg til trening legges det vekt på sosiale møteplasser i omsorgsboliger. Her arrangeres det fellesaktiviteter som sangstunder, bingo og kafeer som har blitt veldig populære. Et etterspurt tilbud som nylig er gjeninnført, er sittetrim på Barmannhaugen.

– Dette tilbudet har vært et savn, sier Rønninghaug.

Lytter til behov og evaluerer tiltak

– Hvordan evalueres effekten av aktiviteter fysisk og sosialt for deltakerne?

– For å sikre at aktivitetene oppleves som meningsfulle og nyttige, gjennomføres jevnlige evalueringer. Instruktørene for eksempelvis «Spreke Seniorer» samles to ganger i året for å utveksle erfaringer og komme med innspill til videreutvikling. Som svar på etterspørsel fra deltakerne, har gruppene «Spreke-Seniorer» nylig blitt utstyrt med trenings-strikk som gir mulighet for mer variert styrke- og bevegelighetstrening. Det er en veldig rimelig investering i forebyggende helse. Disse strikkene koster 20-25 kroner og gir muligheter for mye varierte treningsøvelser, og de kan brukes av alle.

«Spreke-Seniorer» har nylig blitt utstyrt med trenings-strikk som gir mulighet for mer variert styrke- og bevegelighetstrening.

Rønninghaug legger også vekt på samarbeid med frivillige organisasjoner og lokale aktører for å oppfylle ønsker og behov. Et eksempel er prosjektet «Når Vi Er Sammen», et samarbeid med Frivilligsentralen som kombinerte sangglede og sosiale måltider. Dette initiativet resulterte i innkjøp av sanghefter og høyttalere, som nå brukes fast på flere møteplasser.

Frivillighetens utfordringer

– Hvilke utfordringer møter dere med å rekruttere frivillige til de ulike prosjektene?

– Kristiansund er jo helt fantastisk, for deltakelsen for frivilligheten er jo veldig stor her. Vi er jo veldig heldige som har mange faste frivillige på for eksempel møteplasser, «Spreke scener instruktører» og enkelte arrangementer som sommerfester.

Rønninghaug påpeker i midlertidig at det kan være utfordrende å rekruttere frivillige til faste roller. Et konkret behov er flere frivillige til møteplassen i Dunkersundet videre etter februar i år.

– Folk ønsker gjerne å bidra, men mange er tilbakeholdne med å binde seg, forklarer hun, og oppforder de som kan bidra om å melde seg frivillig til Dunkarsundet.

I tillegg til frivillige, samarbeider hun med NAV og lokale bedrifter for å gi personer arbeidserfaring gjennom frivillig innsats. Dette er oppgaver som servering og hjelp til aktiviteter. Det gir verdifull arbeidserfaring for deltakerne og lettelse i arbeidet for organisasjonen.

Samarbeid på tvers av generasjoner og institusjoner

Rønninghaug er en forkjemper for generasjonsmøter og har etablert et godt samarbeid med skolene og menighetene i Kristiansund. Tiendeklassinger fra ungdomsskolen deltar i valgfaget "Innsats for andre", hvor de bidrar med alt fra sangstunder til vaffelsteking på helsehus og omsorgsboliger. – Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier hun, og fremhever hvordan ungdommer uten nær familie, eller som kanskje aldri har møtt sine egne besteforeldre, kan få gode samtaler og møter med eldre.

Pia Smeby ved pianoet som brukes ofte til andakter, sang og musikk på Barmanhaugen. Kristiansund Menighet har andakt her hver tredje uke.

Samarbeidet med kirken er godt. Kristiansund Menighet holder andakter og sangstunder ledet av kapellan Sylviane Jaques Denis. Hun kommer hver tredje uke på Barmanhaugen sammen med menighetsmusiker Bjørn Magne Langseth. Dette er et populært tilbud som bidrar til å skape fellesskap og trivsel.

Et blikk fremover

Selv om Rønninghaug ikke har konkrete, nye prosjekter spikret, er hun alltid på utkikk etter muligheter til å utvide tilbudet. Hun trekker frem Motiview-prosjektet, hvor det har blitt samlet inn penger til utplassering av Motiview- sykler, der eldre får mulighet til å sykle via virtuelle skjermer for å gjenoppleve kjente omgivelser og få fysisk aktivitet.

Meningsfullt arbeid

Det er tydelig at Rønninghaug finner stor glede i arbeidet som frivillighetskoordinator.

Pia Smeby Rønninghaug liker jobben godt og har et stort engasjement for frivilligheten

– Det er en veldig takknemlig jobb. Folk setter stor pris på aktivitetene, og jeg ser betydningen av det vi gjør, sier hun. Bakgrunnen som ergoterapeut gir henne den fordelen at hun har akkurat den bakgrunnen, verktøyene og erfaringen som trengs til å kunne skape meningsfulle aktiviteter tilpasset deltakernes ulike behov.

Powered by Labrador CMS