Slik vil samarbeidspartiene gjøre bybudsjettet bedre
– Vi vil prioriterere de kommunalt ansatte og brukerne av kommunens tjenester, fastslår Stig Anders Stensvik Ohrvik, gruppeleder Nordmørslista, på vegne av de seks samarbeidspartiene.
Etter halvannen måned med forhandlinger er de seks styringspartiene i Kristiansund (Ap, Nordmørslista, Rødt, Sp, SV og MDG) klare med sine endringer til kommunedirektørens Budsjett - og handlingsprogram for 2025-2028.
Forslagene deres legges frem på bystyremøtet 12. desember 2024, hvor man skal drøfte budsjettforslaget i detalj. (Klikk på lenken for mer informasjon hos Kristiansund kommune.)
Seks uker og seks møter
Berit Tønnesen (gruppeleder Arbeiderpartiet), Stig Anders Stensvik Ohrvik (gruppeleder Nordmørslista) og Gro Santi Johnsen (Miljøpartiet de Grønne) tar seg tid til å møte NP.no til et intervju etter at de seks partiene la frem sine forslag tirsdag 10. desember. (Se oppsummering av disse i faktaboksen >>>.)
De forteller at de i løpet av de seks siste ukene har like mange møter. Samarbeidet mellom partiene beskrives som «godt».
Men innenfor rammene av et kommunebudsjett som er på nærmere 1,7 milliarder kroner er det ikke mye de kan endre på, da det meste er bundet opp i lønninger og faste utgifter, medgir de.
Til det beste for ansatte og brukere av tjenestene
– Vi har funnet en tydelig retning. Vi vil prioritere de ansatte og brukere på en fornuftig måte slik at kommunen tjener på det på sikt, sier Stig Anders Stensvik Ohrvik til NP.no.
Han sier forhandlingene ikke var vanskelige, selv om partiene har forskjellige verdier.
– Vi la en god felles retning i fjor, som alle er enige om og står bak. Nå skal vi sørge for å videreformidle retningen, sier Stig.
De to damene ved hver hans side i sofaen inne på Kristiansund rådhus nikker og er enige.
– Det er veldig lett å sitte i opposisjon, og si vil vi styrke «det og det», men vår jobb er å legge frem en helhetlig budsjett, sier Gro Santi Johnsen fra Miljøpartiet de Grønne til NP.no.
– Da må man av og til ta upopulære valg. Det er man nødt til. Vi skulle gjerne hatt penger til mye mer, men det har vi ikke. Vi kan ikke love bort penger vi ikke har, legger Gro til.
Dette er det viktigste for de seks partiene
Grunnbemanningen innenfor helsetjenestene og en vikarpool innen helse, barnehager og skole er kjerneområder for de seks styringspartiene.
De går blant annet inn for å revurdere avviklingen av leide sykehjemsplasser i f.eks Gjemnes kommune, og ber ikke minst om en umiddelbar oppstart av å få bygd et nytt sykehjem på Storhaugen, samt at de ønsker å få snarlig realisert et eller flere omsorgsboligprosjekt.
– I 2023 prioriterte vi å styrke grunnbemanningen innen helse og å få i gang en vikarpool, forteller Berit Tønnesen (gruppeleder Arbeiderpartiet).
– Vi satte vi av fem millioner kroner til å etablere en vikarpool for barnehage, skole og helse. Målet var å redusere sykefraværet og sikre stabil bemanning med kvalifisert personell. Dessverre har vi måttet kritisere kommunedirektøren for måten midlene ble fordelt på. I stedet for å følge opp vedtaket om å etablere en dedikert vikarpool, ble midlene smurt tynt utover uten å gi ønsket effekt. Dette har vært et klart brudd på intensjonene bak vårt vedtak, sier Berit til NP.no.
– Hva tenker dere om administrasjonens håndtering av saken?
– Fra Nordmørspartiet sin side opplever vi det som håpløst når administrasjonen ikke følger opp vedtakene våre. Kommunedirektøren må forstå at det er politikerne som setter retningen, og vi forventer at dette respekteres. Vi har ikke hatt tid til å diskutere opposisjonens synspunkter på dette; det viktige nå er å få tiltakene på plass, sier Stig fra Nordmørspartiet.
– Vi så for oss eldre lærere, eller de som ikke ønsket klassestyreransvar, kunne være interesserte. Men vi ser at ved sykefravær så er ofte lærervikarene uten kompetanse. Innenfor helse ønsket vi å styrke vikarpoolen for å redusere sykefravær og mindre bruk av vikarbyrå. En vikar koster like mye som to-tre ansatte per vikar, forteller Stig.
– Det er håpløst å drive med politikk når vi, som skal ta de overordnede beslutninger, merker at de ikke blir fulgt opp. Det er ikke vits å stille til valg, da, mener Stig.
– Hvordan sikrer dere at prioriteringene deres treffer bredt?
– Vi har hatt god kontakt med fagorganisasjonene underveis for å få innspill og synspunkter i forkant. For oss er det viktig å bygge brede forlik som gir tydelig retning for kommunen. Våre prioriteringer handler om å sette de ansatte og brukerne av kommunale tjenester i sentrum, samtidig som vi holder oss innenfor et forsvarlig budsjett.
– Hva er den viktigste lærdommen fra årets prosess?
– Det er avgjørende å sikre at tiltakene vi vedtar faktisk blir gjennomført som planlagt. Derfor vil vi fortsette å være tydelige og målrettede, samtidig som vi jobber for bred enighet i de sakene som er viktigst for innbyggerne i Kristiansund, sier trekløveret samstemte.