
Smøla etablerer forhandlingsutvalg før ny vindkraftutbygging
Statkraft vil rive og bygge nytt – kommunen krever plass ved forhandlingsbordet.
Smøla kommune forbereder seg nå på omfattende forhandlinger med Statkraft, som planlegger å erstatte dagens vindkraftverk med et nytt og mer moderne anlegg. Et politisk forhandlingsutvalg skal ivareta kommunens og lokalsamfunnets interesser i prosessen.
Saken ble behandlet i formannskapet 1. april, og skal videre til kommunestyret 23. april.
Nytt vindkraftverk skal erstatte dagens anlegg
Statkraft har varslet at de vil bygge et nytt vindkraftverk på samme område som dagens Smøla 1 og Smøla 2, som ble satt i drift i henholdsvis 2002 og 2005. Det eksisterende anlegget består i dag av totalt 68 vindturbiner med effekt på mellom 2 og 2,3 MW.
Planen er å rive de gamle turbinene og erstatte dem med et nytt vindkraftverk. Planinitiativ ble sendt til Smøla kommune 4. mars 2025, og oppstartsmøte ble holdt 24. mars.
Etablerer politisk utvalg for forhandlinger
Kommunedirektøren foreslår å opprette et politisk forhandlingsutvalg bestående av tre medlemmer. Utvalget skal forhandle fram en utbyggingsavtale med Statkraft.
– Smøla kommune etablerer et politisk forhandlingsutvalg for å ivareta kommunens og lokalsamfunnets interesser i forbindelse med utbygging og etablering av nye Smøla Vindkraftverk, heter det i innstillingen.
Navnene på medlemmene i utvalget er foreløpig ikke foreslått i saksframlegget. Kommunedirektøren får ansvaret for å utpeke en administrativ ressurs som skal støtte utvalgets arbeid.
Utbyggingsavtale skal forankres politisk
Mandatet til forhandlingsutvalget er å fremforhandle forslag til utbyggingsavtale mellom Smøla kommune og Statkraft AS, i forbindelse med regulering og bygging av det nye vindkraftverket. Avtalen skal deretter legges fram for kommunestyret for endelig vedtak.
Utbyggingsavtaler reguleres av plan- og bygningsloven kapittel 17, og er frivillige avtaler mellom kommunen og utbygger. De brukes for å sikre at utviklingsprosjekter gjennomføres i tråd med vedtatte arealplaner, og skal være åpne for offentlig innsyn og medvirkning.
Skal ikke ivareta private grunneieres interesser
Ifølge saksframlegget er formålet med forhandlingsutvalget å ivareta kommunens og lokalsamfunnets interesser i utbyggingssaken. Utvalget skal ikke ivareta interesser for private grunneiere.
Kommunedirektøren vurderer at et politisk sammensatt utvalg vil være best egnet.
– Et politisk forhandlingsutvalg kan i større grad enn et administrativt utvalg sikre demokratisk forankring, skriver saksbehandler Birgit Iversen Eckhoff.
Innholdet i utbyggingsavtalen
I saksframlegget vises det til at en utbyggingsavtale kan inneholde bestemmelser om følgende tema:
Teknisk infrastruktur, som veier, vann- og avløpssystemer og energiforsyning
Miljøtiltak, for å redusere påvirkning på natur og økosystem
Kompensasjonstiltak, for eksempel etablering av parker, turstier eller støtte til lokalt næringsliv
Utbyggingstakt, med bestemmelser om rekkefølge og tidsplan
Kostnadsfordeling mellom utbygger og kommune
Spesifikke krav til bygninger og anlegg, for eksempel estetikk og energikrav
Tiltak for lokalsamfunnet, som bedre bredbåndsdekning eller kollektivtilbud
Utbyggingsavtalen er et sentralt virkemiddel for kommunen i større reguleringssaker, og skal sikre balanse mellom utbyggers interesser, miljøhensyn og lokalsamfunnets behov.
Skal være åpen prosess
Det presiseres i saken at arbeidet med utbyggingsavtale bør være godt forankret både faglig, administrativt og politisk, og at kommunen skal legge til rette for medvirkning fra berørte grupper.
Et politisk forhandlingsutvalg vil ha tilgang på faglige og administrative ressurser etter behov. Kommunedirektøren skal koordinere dette, inkludert møteplanlegging og sekretærfunksjon.
Veien videre
Neste steg i prosessen blir at kommunestyret 23. april 2025 tar stilling til om forhandlingsutvalget skal etableres og hvordan det skal settes sammen. Deretter skal forhandlingene med Statkraft om en utbyggingsavtale starte.
Saken om det nye vindkraftverket vil bli en viktig del av kommunens politiske agenda i tiden framover, og kan få stor betydning både for lokal næringsutvikling, arealbruk og naturmiljø på Smøla.