F.v.: Mariann Nuncic og Oddrun Sørøy har tatt grep og laget sin egen selvfinansierte brosjyre om demens.

Smøla-kvinner tar saken i egne hender

To kvinner på Smøla har fått nok av mangelen på hjelp for demensrammede og deres pårørende. Nå starter de en ny pårørendegruppe og kjemper for en demenskoordinator.

Publisert Sist oppdatert

Mariann Nuncic og Oddrun Sørøy har begge mødre med demens og vet dessverre alt om ensomheten og frustrasjonen som følger med. 

Etter et informativt møte for pårørende 27. januar i lokalet «Møteplassen» bestemte de seg for å ta saken i egne hender.

– Vi så et stort behov for et sted hvor pårørende kunne møtes og utveksle erfaringer, sier Mariann. 

– Det er så mye man lurer på, og det er godt å vite at man ikke er alene.

Krever demenskoordinator

Et av de viktigste kravene fra de to kvinnene er en demenskoordinator for Smøla kommune.

– En demenskoordinator kunne vært til enorm hjelp for både demente og deres pårørende, forklarer Oddrun. 

– De kunne blant annet hjulpet med å kartlegge behov, gi råd og veiledning, og koordinere ulike tjenester.

Til tross for at flere har tatt opp behovet for en demenskoordinator med kommunen, har det så langt ikke blitt prioritert.

– Helsetjenesten på øya sier at dette er et kjempeflott initiativ og de savner nok også noe slikt. Vi er flere som har snakket med ordføreren og han sier alltid at det ikke er penger til dette. Om det blir lovpålagt vil de få støtte fra staten, sier Mariann til NP.no.

– Dette er ingen lovpålagt oppgave og blir derfor ikke prioritert. Men når andre små kommuner klarer å opprette demensteam, skal vi også klare det! Smølaværinger har alltid vært gode på samarbeid, og når behovet vokser, må noe gjøres snart, mener den dynamiske duoen.

De peker på at over 100.000 personer har demens i Norge, og det forventes mer enn en dobling innen år 2050 på grunn av økende antall eldre. Demens har blitt omtalt som den nye folkesykdommen de senere årene.

Brosjyre med nyttig informasjon

I mellomtiden har Mariann og Oddrun laget en enkel brosjyre med informasjon om hvilke tjenester som finnes på Smøla for personer med demens og deres pårørende.

– Vi håper denne brosjyren kan være til hjelp for andre som står i samme situasjon som oss, sier Mariann. 

– Det er mye informasjon der ute, og det kan være vanskelig å finne frem.

– Vi har begge mødre som enten er på skjermet avdeling ved sykehjemmet eller har pågående avlastning samme sted. Til å begynne med har vi laget en enkel brosjyre basert på erfaring, som viser hvor man kan henvende seg og hvilken hjelp Smøla kommune kan tilby. Dette er nyttig informasjon i en tidlig fase for de som nettopp har fått en person med demens i familien. Ingen kommer og forteller deg hvor du kan finne hjelp; alt vi har listet opp er basert på egne erfaringer og spørsmål vi har stilt.

Månedlige treff

Mariann og Oddrun planlegger å holde månedlige treff for pårørende på Smøla.

Hva gjør en demenskoordinator?

Kartlegger behov for aktuelle tjenester, tiltak og informasjon når en diagnose er stilt.

Gir oppfølging underveis i sykdomsforløpet.Kan koordinere ulike tjenester og hjelpe pårørende med å navigere i hjelpeapparatet.

– Vi ønsker å invitere gjesteforelesere, for eksempel fra helsetjenesten, for å gi oss mer kunnskap om demens og hvilke hjelpetilbud som finnes, sier Oddrun. 

– Målet er å skape et fellesskap hvor pårørende kan føle seg sett og hørt.

Oppfordrer andre kommuner til å følge etter

Mariann og Oddrun håper at deres engasjement kan inspirere andre kommuner til å prioritere demensomsorgen bedre.

– Det er viktig å huske at demens er en økende folkesykdom, og at vi må gjøre alt vi kan for å støtte de som rammes og deres pårørende, avslutter Mariann.

NP.no følger opp med kommentarer fra politisk ledelse om kort tid.

Powered by Labrador CMS