
Suksess med åpne søknader – har redusert overtiden og fått bedre bemanning
Aure kommune har den siste tiden opplevd stor suksess med sin rekrutteringsstrategi for helsepersonell, og har klart å øke grunnbemanningen betydelig.
Dette har ført til redusert overtid og økt stabilitet i tjenestene, melder Sykepleien.no
I stedet for en tradisjonell utlysning av stillinger, valgte Aure kommune å gå for en åpen søknadsprosess. Dette innebar at søkere kunne spesifisere ønsket stillingsprosent, arbeidssted og arbeidstidsordning.
«Vi ønsket en mer åpen søknad,» forteller enhetsleder Åse Kalvik til Sykepleien.no. Dette har vist seg å være en effektiv strategi.
«At vi nå lykkes med å få flere søkere på sykehjem, er enestående. Dette er overraskende og gledelig,» sier Kalvik til fagbladet.
Fra vikarer til faste ansatte
Etter en grundig kartlegging fikk kommunen åtte nye årsverk, fordelt på fem i hjemmetjenesten og tre på sykehjemmet.
Denne økningen har hatt en merkbar effekt.
«Overtiden er merkbart lavere, og vi antar sykefraværet er redusert,» sier Kalvik til fagbladet.
I tillegg har kommunen klart å eliminere all bruk av vikarbyrå ved Hjemmetjenesten Nord, en av kommunens to pilotavdelinger. Dette har ført til besparelser på 2,5 millioner kroner fra 2023 til 2024.

Samarbeid gir gode resultater
Enhetsleder Åse Kalvik understreker viktigheten av samarbeid med de tillitsvalgte.
«En AKS-sykepleier er på plass sammen med en egen palliasjonssykepleier. Det er et resultat av veldig godt samarbeid med tillitsvalgte. Vi får til mye sammen,» forteller Kalvik.
Hun mener også at hennes bakgrunn som sykepleier er en fordel, da det gir innsikt i hvordan man skaper attraktive arbeidsplasser.
Politisk støtte er avgjørende
Kalvik forteller til Sykepleien.no at god politisk forankring er nødvendig for å få forståelse for hvilke behov omsorgstjenesten har.
Dette understrekes også av hovedtillitsvalgt Aase Todal fra Norsk Sykepleierforbund (NSF), som sier at de har lagt grunnlaget for vedtaket gjennom å ha skapt en gjensidig forståelse for at de er samarbeidspartnere og ikke motparter.
«Alle ønsket å bruke pengene på egne ansatte i stedet for på vikarbyrå,» sier Todal.
Fremtidsutsikter
Aure kommune har vist at det er mulig å snu en negativ trend med mangel på helsepersonell. Ved å satse på økt grunnbemanning og åpen dialog med ansatte og tillitsvalgte, har kommunen oppnådd gode resultater.
«Vi får til mye sammen,» sier Kalvik. Sykepleien.no skriver at fylkesledelsen i NSF i Møre og Romsdal har som mål å øke grunnbemanningen i flere kommuner, og Aure er et eksempel på at dette arbeidet gir resultater. Kommunens fokus på å skape attraktive arbeidsplasser og et godt arbeidsmiljø ser ut til å være nøkkelen til suksess.