
Tre unge løste seg nesten helt til topps
Tre svært dyktige ungdomskoleelever fra Frei kom seg helt til landsfinalen i Oslo, hvor de hevdet seg i norgestoppen i matematikkferdigheter for niendeklassinger.
Det var klasse 9C ved Frei ungdomsskole som viste imponerende matematikkferdigheter i årets UngeAbel-konkurranse.
Klassen vant fylkeskonkurransen og kvalifiserte seg dermed til semifinalen i Oslo, hvor tre elever representerte klassen og kjempet mot 14 andre fylkesvinnere. Det hele endte med en bunnsolid fjerdeplass, men dessverre altså ikke helt til finalen.
Med denne prestasjonen har 9C satt Frei ungdomsskole på kartet innen matematikk. Nå håper de å inspirere neste års elever til å delta i konkurransen og kanskje nå enda lenger.

Skryter av læreren
NP.no besøkte nylig skolen for å slå av en nærmere prat med de unge mattegeniene.
– Hva tror dere var nøkkelen til at 9C gjorde det så bra i fylkesfinalen?
Ole-Martin Lid (15), Othilie Stensønes (15) og Lisell Ulfsnes (14), som var trioen som representerte klassen, svarte dette i felleskap:
– Læreren vår, Randi Sandstad, har helt klart vært nøkkelpersonen for at vi har klart å komme oss så langt som vi gjorde. Vi skrev ned det vi tenkte, og tok inn alle ideer for å få en større forståelse før vi svarte.
– Hvordan var det å representere Frei ungdomskole i norgesfinalen i Oslo?
– Det var gøy. Vi har fått erfaring og mestring i det å prestere under press og krevende forhold. Det er en fin erfaring å ha med seg. Det var litt kjipt at vi ikke kom til finalen, men jeg synes det var stort å slå blant annet de to realfagsungdomsskolene i konkurransen, svarer Othilie Stensønes.

Konkurransepresset ga mersmak
– Hva var det morsomste og mest lærerike med UngeAbel- konkurransen?
– Det var å lære om nye former, formler for utregning, regulære mangekanter og det at vi jobbet godt sammen. Vi tenkte ulikt på forskjellige områder, som ga oss en fordel. Vi spilte hverandre gode og som ett lag fant vi gode løsninger og svar på oppgavene. Vi fikk gjøre ting vi liker å gjøre, samtidig som vi lærte nye ting, svarer Lisell Ulfsnes (14).
– Hva tar dere med dere videre fra denne opplevelsen?
Ole-Martin Lid (15) forteller at han synes det er kjekt med erfaringen fra det å jobbe sammen i grupper og prestere under press i en konkurranse.
– Jeg vil anbefale andre elever til å delta i UngeAbel, spesielt for de som liker å løse ting sammen som klasse og lag. Oppgaver vi løste i semifinalen lignet de oppgavene vi hadde løst som klasse i innledende runder.

– Jobber bra sammen

Lærer Randi Sandstad forteller om omfattende runder før elevene nådde målet. Det hele starte i desember 2024, med første runde. Deretter runde to i januar 2025.
Fordypningsoppgaven gikk ut på å designe og kalkulere en ball-utstilling for en sportsbutikk, med diverse krav de måtte ta høyde for. Denne ble så til en 12-siders rapport og en 3-minutters film, som ble sendt inn til LAMIS; Landslaget for matematikk i skolen. I tillegg har elevene laget en modell, en plakat, og forberedt et fremlegg som skulle vises under semifinalen.
– Nøkkelen til at 9C gjorde det så bra i fylkesfinalen er at de jobbet bra i grupper og delte ulike tanker som gjøre at de fikk flere ideer og forståelse, mener Randi Sandstad.

– For noen elever har dette påvirket deres engasjement for matematikk. De får en ekstra forståelse for at de kan mestre og få til ting. Det gjør noe med elevene. Hele klassen var med på prosessen og det har vært litt av en heiagjeng fra de andre elevene. Det var tre klasser fra niendetrinnet som var med. Alle gjorde det greit i innledende runde., forteller læren videre.
Under selve konkuransen i hovedstaden, holdt de fremlegget sitt for publikum og dommere, før de løste seks oppgaver i løpet av halvannen time. Totalt for 9C ved Frei ungdomsskole 55,5 av 70 poeng på oppgavene som de hadde gjort på forhånd og de de gjennomførte mens de var det nede. Det holdt altså til en sterk fjerdeplass i årets konkurranse.