
Trendy skatter får nytt liv
Bak en anonym fasade i Kristiansund foregår det et arbeid som skaper engasjement langt utenfor byens grenser. Her møtes mennesker hver uke med en felles drivkraft.
I Rørgata 8–10 ligger NLM Gjenbruk, en av 35 gjenbruksbutikker i Norge tilknyttet Misjonssambandet. Butikken, som åpnet dørene i 2018, drives av rundt 30 frivillige og har utviklet seg til å bli et samlingspunkt for både giverglede og sosialt fellesskap – i tillegg til å bidra med betydelige midler til hjelpearbeid i utviklingsland.
Bak disken og blant varene møtes kunder av et bredt utvalg brukte klær, møbler, nips og bøker, og ikke minst – en kopp kaffe og vafler i butikkens sittegruppe.

Motivert av ønsket om å hjelpe
Under et besøk i butikken møter Nordmørsposten Birger Saltbones, som gjerne viser rundt. Han peker på hvordan butikken er mer enn et lokalt tilbud – den er en viktig brikke i et større globalt bilde.
– Målet med butikken er å bidra positivt til mennesker i utviklingsland gjennom Misjonssambandets prosjekter innen skole, helse og vann, sier han.
Saltbones forteller at det er Bernhard Lillevik som har ledet driften siden starten i 2018. I dag er det hovedsakelig pensjonister som utgjør den frivillige staben – mennesker som legger ned mange arbeidstimer i uka for å holde butikken i gang.
Gjenbruk og bærekraft i praksis
Saltbones går bort til et stativ med herreklær. Han forklarer at selv om det er mest dameklær som kommer inn, finnes det også gode funn for menn. Og det er ikke bare eldre som handler brukt.
– Ungdommer er spesielt bevisste på gjenbruk og bærekraft. De går gjerne i brukte klær og ser verdien i det, sier han.
Han trekker frem at butikken også gir folk mulighet til å finne ting som ikke lenger finnes i vanlige butikker. Enkelte gjenstander kan vise seg å være svært verdifulle.
– Vi har eksempler på at vaser solgt i bruktbutikker har hatt en verdi på flere hundre tusen kroner, sier han.

Tirsdagene – ryggraden i driften
Hver tirsdag stenger butikken for kunder og åpner dørene for dugnad. Da samles de frivillige for å sortere nye varer, reparere, vaske og klargjøre til salgs. Disse samlingene er viktige – ikke bare for driften, men også for det sosiale miljøet.
– De frivillige setter stor pris på tirsdagene. Det gir fellesskap, mening og glede. For mange fungerer dette som medisin – det gir dem noe å stå opp til, forteller Saltbones.
Butikken arrangerer også julebord og sommerfester for de frivillige. Det er tydelig at samholdet står sterkt i denne gruppa.
Fra Kristiansund til Polen – og videre ut i verden
Gjenbruksbutikken driver også med tekstilinnsamling. Hele 19 grønne klescontainere er plassert rundt i byen. Noe av det som samles inn selges i butikken, men store mengder går videre til sorteringsfabrikker i Polen.
– Totalt selger vi rundt 60 tonn klær til Polen hvert år, sier Saltbones.
Men hovedmålet er ikke salg i seg selv. Overskuddet fra butikkdriften går uavkortet til Misjonssambandets prosjekter i Afrika, Sør-Amerika og Asia. I 2022 ble det sendt rundt 1,7 millioner kroner videre – midler som brukes til å forbedre livskvaliteten for mennesker i noen av verdens fattigste områder.
– Pengene bidrar til konkrete og livsviktige forbedringer som rent vann, utdanning og helsehjelp, sier Saltbones.

Et fellesskap med rom for flere
Butikken har stadig behov for flere frivillige. Det kan være alt fra å ta imot varer og rydde, til å stå i kassen eller bidra på dugnadsdager. Nye frivillige ønskes velkommen gjennom kontakt via telefon, e-post eller Facebook.
– Å være frivillig gir ikke bare en mulighet til å gjøre en forskjell for andre, men også til å være en del av et positivt og inkluderende fellesskap, avslutter Saltbones.