
Vanndamman har fått status som kulturminner
Mot slutten av 1800-tallet ble Kristiansund rammet av alvorlige problemer med vannforsyningen, ettersom befolkningen økte raskt og behovene ble større.
Vanndamman er nå offisielt anerkjent som tekniske kulturminner med nasjonal verdi, etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har besluttet å inkludere de fire dammene i Kristiansund på sin oppdaterte liste over statlig listeførte kulturminner.
Dette innebærerat Svanedammen, Mellemdammen, Vesterdammen og Gravemdammen er vurdert til å ha høy historisk verdi, i likhet med rundt 230 andre vassdragstekniske anlegg over hele landet.
Et eget delprosjekt i NVE
Arbeidet med å revidere og supplere listen over statlig listeførte anlegg innen vassdrags- og energisektoren har pågått siden 2024, som et eget delprosjekt i NVE. Det er gjennom dette arbeidet at Vanndamman nå er kommet inn på listen.
Siri Slettvåg, seksjonssjef i NVE, opplyser i et brev sendt til Kristiansund kommune:
– Vanndamman var blant de nye forslagene som vi og kulturmiljøforvaltningen har vurdert til å ha nasjonal kulturminneverdi.
Hun utdyper at det handler om å synliggjøre og ivareta kulturminner knyttet til dammer, kanaler og andre vassdragstekniske anlegg, og nevner at dette er en viktig del av Norges teknologiske og samfunnsmessige utviklingshistorie.
Fra vannforsyning til turområde
Vanndamman utgjør en gruppe dammer i det øvre terrenget på Kirkelandet i Kristiansund. I dag er området kjent som et populært friluftsområde, men det har en fortid som byens viktigste kilde til drikkevann.
Mot slutten av 1800-tallet ble Kristiansund rammet av alvorlige problemer med vannforsyningen, ettersom befolkningen økte raskt og behovene ble større. Byens første større vannverk ble etablert etter initiativ fra brann- og veiinspektør Peder Rosentræder, som lot bygge en dam like ovenfor Roligheten. Vannet fra denne dammen ble ledet nedover til byen gjennom uthulte trestokker, og munnet ut i en vannpost i nærheten av der Øverparken senere ble anlagt. Anlegget fikk imidlertid en dramatisk skjebne da demningen ga etter, og vannet flommet ukontrollert nedover Langveien.
Den videre utviklingen av vannforsyningen ble først ledet av ingeniør Hagbart Brinchmann, og senere overtatt av stadsingeniør Carl G. Bäckstrøm, som bidro til å systematisere og forbedre anleggene.
I området rundt Vardefjellet ble det etablert et omfattende oppsamlingssystem der regnvann ble samlet opp i renner som fulgte landskapets formasjoner. Dette såkalte «takrenneanlegget» ble satt ut av drift i 1908 og omformet til turområde. Den tidligere vanninfrastrukturen ble da gjort om til gangveier, og området fikk navnet Kringsjå. I dette landskapet finnes fortsatt de tre store dammene som utgjør kjernen i Vanndamman-området.
Den eldste av dem, Svanedammen, fungerer i dag som et tilholdssted for et rikt fugleliv, og er spesielt kjent for sin rolle som habitat for både trekkfugler og lokale arter.
Ikke et juridisk vern
Selv om anleggene nå har fått status som listeførte kulturminner, innebærer dette ikke juridisk vern. NVE presiserer at listeføringen først og fremst har som formål å gi forutsigbarhet og bevissthet rundt anleggenes kulturminneverdier.
– Listeføringen betyr at de har høy verdi som kulturminner, og at NVE skal ta hensyn til anleggenes verdier i vår saksbehandling, skriver Slettvåg og Unn Yilmaz Eide, seniorrådgiver i NVE.
De understreker at direktoratets virkemidler er knyttet til konsesjonslovverket, og at det i praksis handler om vilkår for dokumentasjon og tilpasninger av tiltak. I noen tilfeller kan det være aktuelt å stille krav om fysisk bevaring, men bare dersom det ikke er urimelig kostnadskrevende.
Viktig kulturhistorisk landskap
Vanndamman ligger samlet i et landskap som også har stor biologisk verdi og brukes flittig av både turgåere og skoleklasser.
At området nå får status som statlig listeført kulturminne, betyr at det også inngår i NVEs og Riksantikvarensnasjonale systemer for kulturminneforvaltning. Informasjon om anleggene vil bli lagt inn i fagdatabaser, nettsider og kartverktøy, samt presentert i Askeladden, Riksantikvarens database for kulturminner.
– Hensikten med listeføringen er å sikre forutsigbarhet i saksbehandlingen, ved at både eierne, NVE og kulturmiljøforvaltningen er kjent med verdiene til anleggene, heter det i brevet.
Kristiansund kommune er informert
Kommunen mottok informasjon om den forestående listeføringen allerede i september 2024, og har nå fått endelig beskjed om beslutningen. NVE varsler at det vil bli sendt ut en offisiell pressemelding i løpet av våren.
I tida framover vil NVE oppdatere sine veiledere og informasjonssider, og det blir også mulig for allmennheten å finne beskrivelser, bilder og kart som dokumenterer verdien av Vanndamman.
Del av en større nasjonal sammenheng
Listeføringen av Vanndamman inngår i en nasjonal satsing på å dokumentere og synliggjøre vassdragsteknisk kulturarv. Sammen med Riksantikvaren har NVE gjennom flere år valgt ut anlegg med særlig høy verdi – hovedsakelig kraftverk, overføringsanlegg og dammer. Den oppdaterte listen og informasjon om anleggene er tilgjengelig via www.nve.no.
Brevet fra NVE er signert seksjonssjef Siri Slettvåg og seniorrådgiver Unn Yilmaz Eide, og er sendt både til Kristiansund kommune, Riksantikvaren og Møre og Romsdal fylkeskommune.