F.v.: Knut Hansen (adm. direktør, NEAS Konsern AS), Anita Håholm (leder merkevare og bærekraft), Stein Hendnes (daglig leder, West Elektro AS) og Hilde Gustad (leder kontaktsenter).

– Vi ønsker ikke å ha for store markedsandeler

– Du må være ditt ansvar bevisst som monopolist, sier NEAS-direktøren.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2024 har vært preget av enorme endringer for Nordmøres strømleverandør nummer én.

De skiftet logo og profil: Alle selskapene i konsernet heter nå noe med NEAS, og logoen er det greske symbolet «phi», som i elektroteknikken beskriver et forhold mellom strøm og spenning.

Og ikke minst flyttet de fra 1984-bygget på Løkkemyra til byens nye stolthet, Campus. Det var slett ikke populært. Rundt 70 prosent av de ansatte uttalte seg negative til det i en spørreundersøkelse.

NEAS – Fra gass til bredbånd: En historie om energi og utvikling i Kristiansund

NEAS (tidligere Nordmøre Energiverk) har en lang og spennende historie som strekker seg helt tilbake til 1907. 

Det hele startet med at grosserer Fred G. Juell stiftet Kristiansunds Gassverk. Byens innbyggere fikk da tilgang til gass for første gang, og gassledninger ble lagt ut til alle bydeler.

Bare et år senere, i 1908, ble den første gassleveransen sendt ut. Kort tid etter kom også strømmen, levert fra en gassdrevet generator. Dette var starten på en ny æra for Kristiansund, der moderne teknologi gjorde hverdagen enklere for innbyggerne.

For å møte det økende strømbehovet kjøpte Kristiansund Skarvassdraget i 1917. Utbyggingen av et vannkraftverk ble satt i gang, og i 1919 var Kristiansund Elektrisitetsverk endelig operativt. Kun uker senere startet Skar Kraftverk produksjonen.

På 1980-tallet kom en ny teknologi som skulle revolusjonere kommunikasjonen: kabel-TV. Nordmøre Kabel TV (NKTV) ble stiftet i 1982, og i 1988 ble de første husstandene i Brunsvika tilkoblet nettet.

8. november 1990 skjedde det en viktig sammenslåing i energibransjen. Åtte energiselskap gikk sammen og stiftet Nordmøre Energiverk, som senere skiftet navn til NEAS. Selskapet begynte å tilby en rekke nye tjenester, blant annet bredbånd. I 2003 stiftet NEAS Bredbånd, og året etter kjøpte de opp NKTV.

For å sikre en stabil og moderne energiforsyning startet NEAS i 2010 et omfattende renoveringsprosjekt. Regionalnettprosjektet innebar en oppgradering av hele energinettet i Kristiansund og Frei.

I 2021 skjedde det en endring i organisasjonen. NEAS ble delt i to selskaper: NEAS Nett (senere omdøpt til Mellom AS) og NEAS AS (strømprodusenten). Begge selskapene er i dag en del av NEAS Gruppen, sammen med andre selskaper som West Elektro, Vitnett og NEAS Konsern AS. Høsten 2024 byttet alle disse navn til NEAS.

– Styret bestemte det. Så da ble det «buttom up, top down». De ansatte fikk være med å bestemme mye med selve lokalene våre. Dermed er det mange detaljer, som klippfiskfargen på deler av gulvet, kobberdetaljer og en åttekantet klippfisk-paraply som lys over kjøkkenet, forklarer NEAS-direktør Knut Hansen.

Knut Hansen, adm. direktør, NEAS Konsern AS.

Han lever godt med at NEAS av mange beskrives som monopolist.

– Noen tenker på oss som monopolist, og med nettselskapet Mellom er vi det. Men innen strøm og elektro er vi ikke det. Der kjemper vi mot de nasjonale aktørene som Bravida og Caverion. Vi er en motvekt mot de, sier Knut Hansen, inne i de flunkende fine lokalene i en av toppetasjene i det nye Campus-bygget.

Hansen hevder at NEAS ikke ønsker å ha for stor markedsandel innen strøm, og antyder at Tibber og Fjordkraft er flinke konkurrenter.

– Du må være ditt ansvar bevisst som monopolist. Derfor har vi aktiv sponsing av barn og unge. Det er viktig gi noe tilbake til samfunnet. Vi må være rause, så vi sponser derfor alt fra Operaen til KBK og mange andre ting.

– Med 84 prosent markedsandel, hvordan kan dere vokse?

– Vi har som ambisjon å vokse, men da andre områder og andre tjenester, som elektriske billadere til kommunene, solceller i boligbyggeanlegg og så videre.

Knut Hansen – opprinnelig fra Saltdal i Nordland – har anno 2024 tilbragt 22 år i Kristiansund.

– Lynnet til nordmøringene er folkelig, gjestfri og imøtekommen – det passer meg veldig godt, sier Hansen.

– Ikke noe negativt?

– Nei, de er forsiktige. Det er ikke mye skryt. Om noe er bra sier de gjerne: «Ikke så verst» eller «Ikke det crete jeg har sett». Nordmøre står ikke tilbake fra Lofoten. 50 minutt unna Oslo er Kvernberget flyplass og én time etterpå kan man være på Smøla. Det er sentralt, men like eksotisk som i Nord, men vi klarer ikke å fortelle det og er ikke flink nok til å vise det frem, sier Hansen før han snur seg og ser utover havnebygget Campus Kristiansund:

– Det er langt mellom bygg med slik utsikt!

Han har helt rett. Det er høyt opp for å være i Kristiansund, på kaia.

Det er nesten så en føler seg i slekt med måsan.

Etter 22 år i Kristiansund har nordlendingen Knut Hansen begynt å føle seg i slekt med måsan.
Powered by Labrador CMS