Solosjef Ida Davidsen.

Vi spiser og drikker oss gjennom påsken

Appelsiner, Kvikk Lunsj og grillmat – nye tall viser hva nordmenn faktisk spiser i påsken 2025.

Publisert

Norske påsketradisjoner handler ikke bare om ski og solvegg. Påsketida er også høytid for mat og drikke. Nye undersøkelser viser at nordmenn i løpet av påskeuka spiser over 23 millioner sitrusfrukter, millioner av sjokolader og fyrer opp grillen tidligere enn før. Samtidig drikkes det mer Solo enn noen annen uke i året.

23 millioner appelsiner i påska

Sitrus er fortsatt selve symbolet på norske påsketradisjoner. Ifølge BAMA Gruppen ventes det at nordmenn spiser over 23 millioner appelsiner og klementiner i løpet av påsken 2025.

Nordmenn får ikke nok av sitrusfrukt i påsken.

– Påsken er definitivt høysesong. Og det er ikke rart, for på denne tiden av året er frukten på sitt aller beste, sier Cathrine Skogland, sitrussjef i BAMA, i en pressemelding 11. april 2025.

Solo selges i millionlitersklassen

Brusen som forbindes med påske er fortsatt populær: I følge Ringnes drikkes det mer enn 7 millioner liter Solo i løpet av påska – tilsvarende omtrent fire bokser per innbygger.

– Vi forventer at det drikkes mer enn 7 millioner liter Solo i og rundt påske. Det tilsvarer over 20 prosent av det årlige totalvolumet, sier Ida Davidsen, merkevaresjef for Solo i Ringnes (pressemelding 11. april 2025).

Hun peker på at sukkerfri brus nå utgjør hoveddelen av volumet:

– Vi selger nå mer Solo Super enn originalvarianten. Vi forventer at mellom 60 og 70 prosent av Solos totalvolum i år vil være uten tilsatt sukker.

Kan det bli for mye egg? I påsken spiser vi dobbelt så mye som ellers i året.

Eggdobling i påskeuka

I Norge spises det i gjennomsnitt tre egg i uka, men i påska dobles forbruket. Ifølge UiO – Det medisinske fakultet ble det i 2023 spist 73 millioner kilo egg i Norge.

– Egg er en næringstett matvare med høyt innhold av proteiner, vitamin D, B12, fosfor og kolin, skriver fagfolkene bak Medisinbloggen, publisert av Universitetet i Oslo 11. april 2025.

Samtidig minner de om at egg inneholder kolesterol, og at enkelte bør følge med på inntaket:

– Personer som begynner å spise mange egg hver dag, bør ta blodprøver for å holde øye med kolesterolverdiene. De er viktige, selv om man er ung og trener mye.

Fire av elleve Kvikk Lunsj spises i påsken

Kvikk Lunsj har en spesiell status i påsken. Ifølge tall fra Freia, omtalt i en artikkel på kiwi.no, skjer 40 prosent av årskonsumet av sjokoladen i påska. Totalt produseres det rundt 60 millioner Kvikk Lunsj i året – hvorav ca. 24 millioner selges i løpet av påskeuka.

– Det betyr at hver nordmann i snitt spiser rundt 11 Kvikk Lunsj i året, og nesten fem av dem i påska, skriver Kiwi i en presentasjon av sjokoladens historie.

Kvikk Lunsj

Påskeegget deles ut på riktig dag

En uformell undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viste at 74 prosent av respondentene gir barna påskeegget på påskeaften. Kun 13 prosent starter i første helg.

– Det kan være lurt å vente litt med selve egget. Tradisjonelt lette barna etter egget på påskeaften – og det kan fortsatt være en fin tradisjon å holde på, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i OFG (pressemelding 11. april 2025).

Ferske tall fra REMA 1000s grillundersøkelse viser at nordmenn er tidligere ute enn før med å finne frem grillen.

Sagen påpeker også at priskriger gjør det lettere å kjøpe mer enn planlagt:

– Mange føler nok at de gjør en god deal når sjokolade er på tilbud, men ender opp med å kjøpe og spise fem ganger så mye som de hadde tenkt.

Grillen er i gang – særlig i Midt-Norge

Nordmenn starter grillsesongen tidligere enn før, viser en nasjonal undersøkelse utført av YouGov for REMA 1000våren 2025. Tallene viser at 30 prosent av befolkningen vanligvis starter grillingen i april. I Midt-Norge er andelen 38 prosent.

– Vi ser en tydelig trend: Nordmenn vil i gang med grillingen så fort sola titter frem, og i år er det ekstra mange som starter allerede i påsken, sier Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør i REMA 1000 (pressemelding 11. april 2025).

På Sørlandet er grillfrekvensen høyest – 54 prosent griller ukentlig i sommerhalvåret. I Nord-Norge griller 6 prosent gjennom hele året.

Mer frukt og grønt i påskekosen

OFG oppfordrer til å balansere det søte med mer frukt og grønt. Blant forslagene er appelsinsalat med mørk sjokolade, gulrot i vaffelrøra og smoothie med sitrus og bær.

– Vi lever i et samfunn som stadig legger opp til at vi skal unne oss noe. Det handler ikke om å fjerne kos, men om å finne en balanse, sier Sagen.

Påske med tradisjoner

Tallene fra 2025 viser at norske påsketradisjoner står sterkt, men justeres i takt med nye vaner: Egg spises fortsatt i store mengder, appelsiner dominerer fruktfatet, og Kvikk Lunsj er fortsatt på tur. Samtidig drikkes det mer sukkerfritt enn før, grillen kommer tidligere frem, og påskeegget deles oftest ut på én bestemt dag. Påsken 2025 har endret seg – uten å miste smaken.

Powered by Labrador CMS