
Vi trenger flere medlemmer og mer åpenhet
Vi vil være en pådriver for et mer demensvennlig lokalsamfunn, med mer åpenhet, forståelse og bedre livskvalitet for dem som rammes og deres pårørende
På Alti Storkaia kjøpesenter møter vi Britt Stokke og Aud Bodil Løvoll, to engasjerte representanter for Kristiansund demensforening og helselag, som nå står på stand i tre dager for å verve nye medlemmer og informere om arbeidet sitt. Neste uke fortsetter de på Alti Futura.
– Vi håper flere stopper opp og slår av en prat. I dag tror vi faktisk at vi fikk med oss én ny; hun tok med seg informasjon og virket interessert, sier Britt Stokke, som er styremedlem i foreningen.

Påskelotteriet støtter viktig forskning
Under standen informerer Britt Stokke også om Nasjonalforeningen for folkehelsens årlige Påskelotteri, som nå er i gang.
– Lotteriet er en viktig inntektskilde for vårt arbeid med å finansiere forskning på hjerte- og karsykdommer samt demens. Vi oppfordrer alle til å støtte opp ved å kjøpe lodd, sier Stokke.
Vil ha flere med i laget
Kristiansund demensforening og helselag har i dag rundt 60 medlemmer, men ønsker flere.
– Vi vil være en pådriver for et mer demensvennlig lokalsamfunn, med mer åpenhet, forståelse og bedre livskvalitet for dem som rammes og deres pårørende, sier Stokke.
Aktiv forening med arrangementer
Aud Bodil Løvoll, som er sekretær og nestleder, forteller at lokallaget er i full aktivitet med flere arrangementer på gang denne våren.
– I mai skal vi ha et åpent møte om Hjertesaken på Campus Kristiansund, forteller Løvoll.
Hun trekker også frem «Hopp for hjertet», en landsomfattende aksjon i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen, rettet mot elever i grunnskolen.
– Det er 20-årsjubileum for aksjonen i år, og vi har fått med oss fem skoler i Kristiansund. Her får elevene bevege seg og knytte fysisk aktivitet til skolefagene, sier Løvoll.
En landsomfattende humanitær organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig og humanitær organisasjon med rundt 430 helselag og demensforeninger i hele landet. Organisasjonen arbeider for å fremme folkehelsen og fungerer som interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Det meste av arbeidet er finansiert gjennom gaver og innsamlinger.
Et viktig tilbud fra organisasjonen er Demenslinjen, en rådgivningstjeneste der man kan snakke med spesialsykepleiere med taushetsplikt. Tjenesten er åpen mandag til fredag fra kl. 09 til 15, og kan nås på telefon 23 12 00 40 eller e-post demenslinjen@nasjonalforeningen.no.
Økt kunnskap og forebygging
Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen lever rundt 100 000 personer i Norge med demens. De vanligste formene er Alzheimers sykdom og vaskulær demens. Risikoen øker med alderen, men sykdommen kan også ramme yngre.
Det finnes ingen kur, men symptomene kan lindres og utviklingen bremses. Forebygging spiller en viktig rolle, med vekt på sunt kosthold, fysisk aktivitet, sosialt engasjement og mental stimulans.
– Det er viktig å snakke mer om demens. Jo mer vi vet, jo mer forståelse får vi. Det er fortsatt mange som ikke tør å være åpne om sykdommen, sier Aud Bodil Løvoll.
De to damene på stand håper at samtalene de har i dag, og i dagene som kommer, kan bidra til å senke terskelen og skape engasjement.
– Bare det å være synlig og tilgjengelig, det kan gjøre en forskjell, sier Britt Stokke.