
– Vi trenger ikke vindkraft, vi trenger utslippsfri energi
Debatten viste stor enighet om behovet for mer kraft, men betydelig uenighet om hvordan den skal skaffes.
Det var steile fronter mellom debattantene, men grundige utvekslinger og argumenter, da spørsmålet om framtidas kraftproduksjon i Norge ble diskutert mellom representanter for industri, fagbevegelse, kommunesektor og energibransje.
Debatten foregikk på Kulturfabrikken 7. april.
På den ene sida sto Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge, med et tydelig budskap om nødvendigheten av mer kraft – også vindkraft. På den andre sida sto Hogne Hongset, vindkraftmotstander og representant for Motvind Norge, med klar tale mot videre utbygging på land.
Energieffektivisering som første steg
Åslaug Haga innledet med å fremheve at det mest realistiske tiltaket på kort sikt er energieffektivisering.
– Det er den mest miljøvennlige formen for energi vi kan drive fram», sa Haga, og la til at det finnes et stort potensial i eksisterende bygg, transportsektoren og husholdningene.
Hun pekte på en ambisjon om å spare inn 20 terawattimer (TWh) innen 2030, og advarte mot å drømme seg bort i langsiktige løsninger som kjernekraft.
– Vi må ta de lavthengende fruktene nå. Det er ikke tid til å skyve de tunge avgjørelsene foran oss.

Hogne Hongset: – Disse fruktene råtna for lenge siden
Hongset var enig i at energieffektivisering er viktig, men viste til at dette har vært kjent i over 15 år uten at nødvendige tiltak er blitt gjennomført.
– Hvis dette hadde vært epler, så hadde de råtna for lenge siden, sa han, med henvisning til Elvestad-utvalget fra 2010 som viste et potensial på 40 TWh innen 2040.
Hongset tok sterkt til orde mot videre vindkraftutbygging på land:
– Vi trenger ikke fornybar energi, vi trenger utslippsfri energi, sa han, og pekte på kjernekraft som et bedre alternativ, særlig med tanke på arealinngrep.
Kjernekraft versus vindkraft
Debatten dreide seg raskt inn på de langsiktige løsningene. Haga advarte mot å lene seg for mye på teknologier som ligger 15–20 år fram i tid.
– Hvis vi venter på kjernekraft, kan industrien ha flagget ut før vi får det på plass», sa hun, og viste til at all kraftproduksjon har konsekvenser, men at «det handler om hva vi tåler å bruke av natur.
Hongset viste til analyser som konkluderer med at det ikke nødvendigvis tar lenger tid å bygge kjernekraft enn store vindparker, og minnet om at Motvind Norge ikke er mot industri:
– Vi er for industri, men også for natur. Vi har utarbeidet en rapport som heter «Energipolitikk på naturens premisser». Det er der vi står.

Kommunalt press og realiteter på bakken
Kjell Neergaard, ordfører i Kristiansund, viste til at kommunen ikke har egen kraftproduksjon og må fokusere på tiltak som energieffektivisering, sol, fjernvarme og nærvind.
– Vi har ikke råd til å vente på løsninger som kommer i 2035. Det må skje noe nå, sa Neergaard, og la til at økonomi og støtteordninger ofte er hinderet, ikke tiltakslisten.
Kari Hoset Ansnes, fra LO i Møre og Romsdal, fremhevet behovet for felles kunnskapsgrunnlag og langsiktighet i politikken.
– Jeg ville gjerne hatt et bredt kompromiss på Stortinget, om energi og klimapolitikken. Dagens fragmenterte politikk holder oss tilbake, sa hun.
Strømkrise eller priskrise?
Hongset stilte spørsmål ved hvorvidt det faktisk foreligger en kraftkrise.
– Vi har netto eksportert kraft hittil i år. Det er ikke primært en kraftkrise, men en strømpriskrise for industrien, sa han.
Han kritiserte Statnett og deres satsing på flere utenlandskabler, og hevdet at prissmitten fra Europa undergraver norsk industris konkurransekraft.
Hva ville du gjort i morgen?
Avslutningsvis ble deltakerne utfordret på hvilket tiltak de ville gjennomført umiddelbart dersom de fikk bestemme.
Kari Hoset Ansnes: – Gode tiltak på energieffektivisering i både næring og husholdning.
Kjell Neergaard: – Jeg ville ha havvind utenfor Smøla. Det gir kraft til både byen og arbeidsplasser.
Åslaug Haga: – Jeg ønsker et bredt forlik mellom Ap og Høyre, som kan gi mer forutsigbar og effektiv politikk.
Hogne Hongset: – Myndighetene må heller bruke penger på energieffektivisering og tilgjengelige løsninger, ikke milliarder på ulønnsom havvind.
Oppsummering
Debatten viste stor enighet om behovet for mer kraft, men betydelig uenighet om hvordan den skal skaffes. Mens Haga etterlyste mer pragmatisme og raskere utbygging, advarte Hongset mot arealinngrep og satsing på løsninger uten tilstrekkelig forankring i virkeligheten. At både energieffektivisering og kraftdebatten fremover vil bli viktige tema – både lokalt og nasjonalt – var det ingen uenighet om.
Se også energikommisjonens rapport.
