
Videoopptak fra en kristiansundsbutikk avslørte tyveribanden
Fem menn var omreisende i tyverier, med Clas Ohlson-butikker som spesialitet. En årvåken sikkerhetssjef ved en av butikkene i Kristiansund satte politiet på sporet av dem.
Saken fikk et gjennombrudd da sikkerhetssjefen ved Alti Futura i Kristiansund slo alarm om mistenkelig atferd i Clas Ohlson-butikken. Politiet sikret videoovervåkning og knyttet de mistenkte til lignende tyverier i Molde, Trondheim og flere andre byer. Etter hvert ble en større etterforskning iverksatt, og politidistrikter over hele landet ble involvert.
Etterforskningen avdekket at de tiltalte brukte en rekke metoder for å unngå oppdagelse, blant annet spesialdesignede jakker med skjulte lommer for å skjule varene, hyppig bytte av kjøretøy og leie av hotellrom i ulike byer for å dekke sporene sine.
– Vi avdekket en systematisk fremgangsmåte hvor de tiltalte reiste fra by til by og stjal varer i stor skala. Disse tyveriene var ikke tilfeldige, men en del av en organisert kriminell virksomhet, sier politiadvokat Mathias Häber i Møre og Romsdal politidistrikt.
Dommen
Tre av de tiltalte ble funnet skyldige i grovt tyveri som en del av en organisert kriminell gruppe. Retten la vekt på at de tiltalte var sentrale aktører i en organisert operasjon som pågikk over lengre tid.
Hovedmannen ble idømt to år og elleve måneders fengsel, mens de to andre fikk henholdsvis to og et halvt år og to år og syv måneder i fengsel.
To øvrige tiltalte ble dømt for heleri, med fengselsstraffer på henholdsvis 120 og 80 dager. Begge straffene anses som utholdt gjennom varetektsfengsling. Retten slo fast at tyvegodset ble sendt ut av Norge via en adresse i Hof, der politiet fant store mengder blekkpatroner verdt over 500 000 kroner.
Organisert kriminalitet på tvers av landegrenser
Retten slo fast at tyveriene var organisert og profesjonelt utført. Etterforskningen avdekket omfattende kommunikasjon mellom de involverte via krypterte meldingsapper, hvor detaljerte planer for tyveriene ble lagt.
En pakke med tyvegods som ble sendt til Storbritannia ble stanset av tollmyndighetene, noe som bidro til ytterligere avdekking av nettverkets operasjoner i Europa. Etterforskningen viste også at hovedmannen var registrert mistenkt for lignende tyverier i Finland, Sverige og Storbritannia.
– Vi ser stadig flere tilfeller av mobile vinningskriminelle som opererer over store geografiske områder. Denne saken viser hvor viktig det er med samarbeid mellom butikkjeder og politiet. Uten den detaljerte overvåkningen fra butikkene ville det vært vanskelig å knytte disse hendelsene sammen, sier Häber.
Ingen sakskostnader
Retten dømte de tiltalte til å levere tilbake tyvegodset til Clas Ohlson, men ingen av dem ble pålagt å dekke sakskostnader. Retten la vekt på at de tiltalte allerede har sonet deler av straffen i varetekt, og at deres økonomiske situasjon ikke tilsier at de vil være i stand til å betale sakskostnader.
Samtlige dømte har to uker på seg til å anke dommen. Ifølge aktor vurderes det også ytterligere etterforskning for å kartlegge flere mulige medvirkere i det organiserte tyverinettverket.