Torbjørn Sagen (H) la frem forslag om rullering av utdatert parkeringsplan.

Voksesmerter og utfordringer med parkering i sentrum

– Forresten, Sundbåten går, og den er koselig. Var nok dagens hyggeligste kommentar.

Publisert

Kristiansund bystyre har vedtatt å utvide parkeringssonen på Kirkelandet, en sak som utløste tydelige politiske skillelinjer. I denne artikkelen får du oversikt over vedtaket, de ulike partienes synspunkter og hva det betyr for beboere, næringsliv og sentrumstrafikk.

Vedtok utvidelse av parkeringssone på Kirkelandet

Kristiansund bystyre vedtok, etter en engasjert debatt, utvidelse av parkeringssonen på Kirkelandet. Vedtaket ble gjort med åtte stemmer mot.

Økning i parkeringspress

Bakgrunnen for forslaget er forventet økt press på parkeringsplasser i øvre bydel av Kirkelandet når det nye Campus Kristiansund åpner. Intensjonen bak innstillingen er å sikre ryddige forhold og ivareta behovene til både besøkende og beboere. Utvidelsen omfatter rundt 150 parkeringsplasser.

Fra venstre Henrik Stensønes (SP) og Torbjørn Sagen (H). Punkter i Høyres forslag ble til et tilleggsforslag som et stort flertall støttet.

Høyre ønsket helhetlig plan

Torbjørn Sagen (H) foreslo på vegne av Høyre at kommunen burde utarbeide en ny, overordnet parkeringsplan før nye tiltak innføres. Han argumenterte med at den nåværende planen er utdatert og mangler forutsigbarhet.

– Det må være praktisk mulig for folk i sentrum å eie bil, sa Sagen, og fremmet et forslag om at nye tiltak utsettes inntil en ny plan er på plass. Forslagets punkt 1 og 2 ble senere lagt til som tillegg til innstillingen.

Høyres opprinnelige forslag til vedtak:

  1. Kristiansund kommune starter umiddelbart arbeidet med å utarbeide en ny overordnet parkeringsplan for hele byområdet, med særlig fokus på sentrumssonene og bolignære områder. Planen skal erstatte eksisterende utdaterte dokumentasjon.

  2. Den nye parkeringsplanen skal sendes på offentlig høring, og innspill fra beboere, næringsliv, besøkende og interesseorganisasjoner skal aktivt brukes i det videre arbeidet.

  3. Innføring av nye tiltak eller utvidelser i parkeringssoner som ikke er akutt nødvendige, utsettes til planen er vedtatt, slik at det politiske beslutningsgrunnlaget er helhetlig, oppdatert og forankret.

  4. Planen skal legge til rette for at det skal være praktisk mulig for beboere i sentrum å eie bil, og i områder med høy boligtetthet skal det vurderes særskilte ordninger for beboerparkering og kompensasjon ved bortfall av offentlige plasser.

FrP uttrykte skepsis

Frode Sandøy (FrP) uttrykte bekymring for at å fjerne parkeringsplasser og pålegge gebyrer ikke er den riktige måten å møte økt behov for parkering. Han mente tiltakene kunne gjøre det mindre attraktivt å bruke sentrum.

Venstre, Senterpartiet og Nordmørslista støttet utvidelsen

Pål Farstad (V) støttet innstillingen og mente at utvidelsen er nødvendig for å skape ryddigere forhold for både beboere og besøkende. Han fremhevet at parkering bør brukes som virkemiddel for å fremme kollektivtransport og myke trafikanter.

Henrik Stensønes (SP).

Stig Anders Ohrvik (NML), leder av samferdselsutvalget, uttalte at tiltaket i hovedsak er ment å komme beboerne til gode. Han understreket at gratis parkering i området har ført til såkalt fremmedparkering, og at beboere kan få tilbud om gratis eller rimeligere parkering.

Henrik Stensønes (Sp) understreket at det er viktig å tilrettelegge for dem som rammes av utvidelsen, og viste til at Kristiansund har flere parkeringsplasser per innbygger enn Ålesund.

Gro Santi Johnsen (MDG) med ryggen til, ble også konfrontert av Sebastian Næss Heggelund også etter at de var tilbake på plass i salen.

MDG: Bil skal være siste prioritet

Gro Santi Johnsen (MDG) argumenterte for at trafikkveksten må snus og at gående, syklende og kollektivtrafikk må prioriteres.

– Bil skal bli siste prioritet, sa Santi, og mente at prisen på parkering ikke er for høy. Hun fikk to replikker fra FrP etter innlegget.

Rødt viste til kollektivtilbudet

Anne Berit Heggem (R) viste til eksisterende transportmuligheter og uttalte fra talerstolen:

– Forresten, Sundbåten går, og den er koselig.

Anne Berit Heggen (R) kom med møtets hyggeligste kommentar.

Avstemningen

Saken ble vedtatt mot åtte stemmer. Vedtaket, inkludert tilleggsforslagene, ble i sin helhet vedtatt mot fem stemmer.

FrP og INP stemte mot

Fremskrittspartiet og Industri- og næringspartiet (INP) stemte mot hele vedtaket. Ifølge vedtaket skal parkering i Kristiansund reguleres ut fra trafikk- og trafikksikkerhetshensyn.

Powered by Labrador CMS