En musikalsk bauta fikk sin velfortjente hyllest av vennene
Hva hadde Kristiansunds musikkliv vært uten svenske Gøsta Lindh de siste 50 årene? Mye fattigere. Vennene hans samlet seg for å hylle musikeren på hans 75 års-dag.
Gøsta Lindh ble feiret med stil på Kulturfabrikken Kristiansund. Feiringen startet med en privat middag for rundt 70 inviterte gjester på Klubbscenen, hvor det ble servert biff stroganoff og potetstappe.
Etter middagen kunne gjestene nyte et imponerende kakebord til kaffen. Alt dette hadde Kulturfabrikken stelt i stand for å hedre en av de mest sentrale skikkelsene i Kristiansunds musikermiljø gjennom flere tiår.
Hva hadde Kulturfabrikken vært uten det lokale musikkmiljøet? Driverne forsto betydningen av anledningen og slo på stortromma for Gøsta Lindhs 75-årsdag.
Under den private middagen tok Nordmørsposten en prat med flere av musikerne som var til stede. Bassisten Terje Nordberg og gitaristen Fredrik Sager, som begge har spilt med Lindh siden ungdomsårene, beskrev ham som en bauta i musikkmiljøet.
– Han har betydd veldig mye for flere generasjoner av band. Han var den som holdt orden, kjørte bandbussen «Larris» og sørget for at vi ikke fikk trøbbel når vi spilte på bygda, sier Fredrik Sager med et smil.
Terje Nordberg roste også jubilanten og trakk fram Gøstas evne til å stille opp for andre:
– Han lånte ut både utstyr og øvingslokaler til ungdommen på Håndverkeren. I tillegg er han en utrolig god trommis, med et driv som gir solid støtte til bandet, sier Nordberg.
Musikkvennene delte også minner fra turnélivet:
– Jeg husker godt turene med Stevensson, hvor vi ofte måtte forflytte oss om natten etter konserter. Gøsta kjørte alltid bussen, men når han ble trøtt, vekte han meg så jeg kunne overta. Jeg har aldri hatt busslappen, men på 70-tallet var det ikke så nøye, sier Nordberg lattermildt.
Fredrik Sager fremhevet Gøstas musikalske kompetanse:
– Da han kom til Kristiansund på 70-tallet, kunne han spille alle stilarter. Det var noe vi andre lærte mye av.
Naboen og medmusikeren Alfred Leren, som omtaler seg selv som «den jævla naboen» med et nikk til Prima Veras sang, forteller at det ikke var enkelt å få Gøsta med på en storstilt feiring.
– Han ville helst ha en liten jam med nære venner på øvingslokalet i Håndverkeren, men vi klarte å overtale ham, sier Leren.
På spørsmål om hva Gøsta har betydd for musikkmiljøet, svarer Leren:
– Det er lettere å si hva han ikke har betydd. Han ga oss ungdommer på Rundhuset (Kommunal fritidsklubb, red.mrk) muligheten til å sette opp musikkanlegg og lære hvordan vi skulle spille sammen i band. Mange av oss ville kanskje ikke drevet med musikk uten hans støtte. Og han gjør det samme for dagens unge, avslutter Leren.
Etter den private middagen samlet gjestene seg på Byscenen, hvor publikum allerede var på plass for å delta i feiringen.
Gøsta åpnet kvelden med et sett svenske låter, hvor han både sang og spilte munnspill. Deretter satte han seg bak trommene og spilte med flere av sine musikalske samarbeidspartnere fra ulike band og prosjekter, inkludert Stevensson, Talgøenga Blueslag og musikere fra Haandverkeren Musikkcafé, som han har vært en sentral del av i mange år.
Mellom settene leste perkusjonskollega Erik Blomstrøm en tekst som beskrev Gøstas musikalske og personlige reise, fra oppveksten i Umeå til hans rolle som en nøkkelfigur i musikkmiljøet på Nordmøre.
Kvelden bød på både planlagte innslag og spontane jam-sessioner, hvor musikere fra ulike generasjoner og sjangre deltok. Mange benyttet anledningen til å takke Gøsta Lindh for hans uvurderlige innsats.
– Han har vært en drivkraft for oss alle. Mange av oss hadde ikke hatt de samme mulighetene uten hans engasjement, sier gitaristen Magnus Grønseth (33), som delte scenen med sin mentor. – Jeg begynte å spille med Gøsta da jeg var 23 år, og det gjør jeg fortsatt. Han har vært som en «Miyagi» for meg, sier Grønseth og refererer til Karate Kid-karakteren.
Trommeslageren Adrian Ahtola fortalte hvordan Gøsta lærte ham å spille med visper og inspirerte ham til å utforske musikkens detaljer:
– Gøsta har ikke bare stilt opp med utstyr og lokaler, men også lært oss mye om musikk og estetikk. Han har vist meg den særegne måten å spille trommer på fra 50- til 70-tallet, sier Ahtola, som også deltok på scenen.
Feiringen varte til langt ut på kvelden og ble en hyllest til en mann som har vært en sentral drivkraft i musikkmiljøet på Nordmøre. Med bidrag fra musikere på tvers av generasjoner og sjangre, viste kvelden bredden og samholdet i miljøet han har vært med på å bygge.