Petropolen

Fra venstre: Prosjekingenør Ida Synnøve Bukkholm og Forretningsutvikler Ernes Cerku.

Planene inngår i en større strategi

Dette markerer et viktig skritt i den grønne omstillingen.

Publisert

Under et åpent møte på Petropolen 29. mars 2023 presenterte prosjektleder Ida Synnøve Bukkholm og forretningsutvikler Ernes Cereku fra selskapet Green H planene for etablering av et hydrogenanlegg på Vestbase. Med satsing på grønn hydrogenproduksjon og lokal forankring, tar Kristiansund del i den nasjonale og globale omstillingen til fornybar energi.

Petropolen i Kristiansund

Planene inngår i en større strategi fra Green H, som utvikler, bygger, eier og drifter hydrogenanlegg flere steder i landet. Målet er å etablere hydrogenproduksjon tett på kundene – særlig i maritim sektor.

Hydrogen der det trengs

Transport av hydrogen er krevende, både logistisk og økonomisk. Under møtet understreket Ernes Cereku viktigheten av å produsere hydrogen der det skal brukes, snarere enn å frakte det lange avstander.

– En standard 40-fots container kan bare frakte ett tonn hydrogen, men den veier hele 40 tonn. Det sier seg selv at det ikke er effektivt. Derfor velger vi strategiske lokasjoner som Bodø, Sandnessjøen, Kristiansund og Oslofjorden, sa han.

Selskapets forretningsmodell er å bygge mindre anlegg i samarbeid med kundene. På spørsmål om det finnes et marked for hydrogen i dag, svarte Cereku at dette i stor grad er i utvikling.

– Det finnes ikke et marked for hydrogen i dag. Det er ingen sluttbrukere. Vi må vokse sammen med kundene, og starte i det små – kanskje med to-tre skip. Deretter kan vi øke produksjonen etter hvert som behovet vokser.

Ida Synnøve Bukkholm

Green H er allerede i gang med bygging av et større anlegg i Bodø, med en prislapp på rundt 1,2 milliarder kroner. Erfaringene derfra vil kunne overføres til etableringen i Kristiansund.

Grønn hydrogen – med sikkerhet i høysetet

Prosjektleder Ida Synnøve Bukkholm ga de fremmøtte en faglig innføring i hydrogen og ulike produksjonsmetoder. Hun forklarte at selv om hydrogen er det vanligste grunnstoffet i universet, må det gjennom omfattende prosessering før det kan brukes som energibærer. Det kan enten komprimeres til gassform under høyt trykk eller kjøles ned til flytende form.

– Grå hydrogen produseres fra naturgass og gir CO₂-utslipp. Blå hydrogen er produsert på samme måte, men med CO₂-fangst. Det vi satser på, er grønn hydrogen – produsert med vann og elektrisitet, uten utslipp, sa hun.

Hun understreket at håndtering av hydrogen krever høy kompetanse og nøye planlegging.

– Sikkerhet har vært et fokusområde fra dag én. Vi samarbeider tett med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og mange av våre ingeniører har bakgrunn fra olje- og gassindustrien. De er vant til å jobbe med sikkerhet på et høyt nivå.

Fra venstre Prosjekingenør Ida Synnøve Bukkholm og Forretningsutvikler Ernes Cerku

Vestbase som hydrogenhub

Anlegget som planlegges på Vestbase vil være relativt beskjedent i oppstarten, med en bemanning på rundt åtte–ni personer. Green H planlegger å samarbeide med NorSea om deler av driften.

– Vi vil ha en effektiv bunkringsprosess, med kapasitet på opptil to tonn hydrogen i timen. Laste- og losseoperasjoner kan foregå samtidig med bunkring. Det er viktig for oss å bidra til at logistikken fungerer sømløst for kundene, sa Bukkholm.

Etableringen på Vestbase er del av en nasjonal strategi, men også et lokalt løft for Kristiansund. Prosjektet kan bidra til å utvikle byen som en viktig aktør innen grønn energi – med tilknytning både til havn, industri og eksisterende kompetansemiljø.

– Hydrogen blir en viktig del av fremtidens energiløsninger. Vi er glade for å ha fått Kristiansund med på laget, sa Cereku til slutt.

Powered by Labrador CMS