Snart kan du nyte ungarsk mat hos Eating Point Kristiansund på Rådhustorget i Kristiansund sentrum. Bak satsingen står eier og chef Norbert Antalicz.

Rådhusplassen får enda en spennende matvogn

Snart kan du nyte ungarske smaker i hjertet av Kristiansund. Eating Point åpner på Rådhustorget med en spennende meny full av tradisjonelle retter som langos, gulasj og hjemmelagde pølser.

Publisert

Lørdag 1. mars klokken 12 åpner Eating Point Kristiansund dørene på Rådhustorget i Kristiansund sentrum. Bak satsingen står eier og chef Norbert Antalicz, som etter mange års reiser verden rundt nå ønsker å dele smaken av sitt hjemland med byens innbyggere.

Samlet matinspirasjon fra hele verden

Eier og chef Norbert Antalicz tilbyr internasjonal mat lokalt midt i Kristiansund.

Antalicz har samlet inspirasjon fra ulike matkulturer, men det er de autentiske ungarske rettene som nå skal friste sultne nordmøringer. Blant de mest populære rettene i det ungarske kjøkken finner vi ulike varianter av langos, en tradisjonell ungarsk rett.

– Hva regner du med å selge mest av?

– Vi vil nok selge mest forskjellige typer langos. Dette er mest populært hos norske ganer, forteller Antalicz.

Langos er en fritert deig toppet med ulike ingredienser. Den klassiske varianten serveres med hvitløk, rømme og ost.

For de som ønsker noe mer, tilbyr menyen også langos med skinke, salami kombinert med ostekrem og soltørkede tomater, samt en spennende versjon med parmaskinke, pesto, soltørkede tomater, ost og ruccola.

– Vi selger mest forskjellige typer langos. Dette er mest populært hos kundene, forteller Antalicz.

Nasjonalretten

Fakta: Gulasj

  • Gulasj er en tradisjonell ungarsk gryterett, ofte kalt pörkölt i Ungarn, mens gulyás refererer til en suppeversjon med mer væske.
  • Retten har sitt opphav blant gjeterne på den ungarske sletta (Alföld) for flere hundre år siden.
  • Gulasj spredte seg fra Ungarn via Østerrike til Tyskland og resten av Europa på 1800-tallet, delvis på grunn av det habsburgske imperiet.
  • Ingredienser inkluderer store biter fett kjøtt (storfe, svin, får, vilt eller fjærkre), løk, paprikapulver, hvitløk og tomat/tomatpuré; vegetarversjoner bruker sopp.
  • Gulasj regnes som en ungarsk nasjonalrett og serveres ofte med nudler eller poteter som tilbehør.

Kilde: Store norske leksikon (2005-2007); Holm-Hansen, Jørn: gulasj i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 24. februar 2025 fra https://snl.no/gulasj

En annen rett som vekker interesse, er gulasjsuppen, ungarernes nasjonalrett. Denne tradisjonelle ungarske suppen lages med biff og grønnsaker, og serveres med hjemmelagde dumplings. Antalicz påpeker at deres versjon skiller seg ut med en fyldig paprikasaus, noe som gir en autentisk opplevelse.

For de som ønsker å utforske flere ungarske smaker, tilbyr Eating Point Kristiansund hjemmelagde pølser laget av svin, servert med sennep og ferskt brød. I tillegg kan man prøve den ungarske vårrullen fylt med kylling og paprikasaus, en spennende vri på en kjent klassiker.

Antalicz håper at den varierte menyen og de på autentiske smakene som tilbys hos Eating Point Kristiansund blir et naturlig valg for både lunsj og middag i byen.

– Vi ønsker å tilby noe unikt og ekte, slik at folk kan oppleve en bit av Ungarn her i Kristiansund, avslutter han.

PS!
Det begynner å dra seg til med spennede mattrailere på Rådhusplassen nå. Potetbua er et nytt tilskudd, og Smøla Salmon er klare for vår/sommersesongen. Og fra før av er selvsagt den gode, gamle traveren Svensson Chips med «fishan» (fish & chips) som spesialitet.

Powered by Labrador CMS