Avliver myter om hva DMS-et skal inneholde
DMS? SNR? Hjelset? Forvirret? Ikke mer, vi har svarene:
– Når jeg er ute og informerer folk, så sies det de fleste stedene: «Jøss, var det så mye? Det trodde vi ikke!»
Det sier Kjell Neergaard (Ap), ordfører i Kristiansund, som også er leder av styringsgruppen Distriktsmedisinsk senter (DMS) Kristiansund, til NP.no.
Vi var der da han holdt et foredrag for medlemmene i Kristiansund og Nordmøre Næringsforening (KNN) på julelunsjen onsdag 18. desember 2024.
Det gjorde han sammen med Gudrun Johannessen Karlsen (prosjektleder for Distriktsmedisinsk senter (DMS) Kristiansund) og Ketil Landevag Gaupset (prosjektleder Sykehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) Hjelset).
En ny hverdag våren 2025
Innen 17. mai 2024 er det en ny sykehusrealitet for nordmøringer og romsdalinger, med Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) – med avdelinger på Hjelset i Molde og i Kristiansund – og Distriktsmedisinsk senter (DMS) Kristiansund som separate, men sammenhengde enheter. Alt styrt av Helse Møre og Romsdal.
Men fortsatt er informasjonsbehovet tilsynelatende svært stort blant innbyggerne i vårt distrikt.
Foredraget til de tre, som var meget grundig og detaljert, tok nærmere tre kvarter.
Hva misforstår folk?
Vi ba derfor disse tre, som kan mest om dette, om å forsøke å avklare viktige misforståelser.
– Hva er de største misforståelsene blant innbyggerne rundt begrepene SNR og DMS?
– At man går i ball på begrepene og tror at vi snakker om det samme, svarer Gudrun Johannessen Karlsen, prosjektleder for DMS Kristiansund.
– Og da går vi jo til side for mål med en gang. For SNR står for Sykehuset Nordmøre og Romsdal. Det er sykehustjenestene. Så er DMS paraplyen. Distriktsmedisinsk senter Kristiansund inneholder både kommunalt, privat og sykehustjenestene, forklarer hun videre.
– Hvis du ser for deg en vegg, så vil det stå DMS øverst, skyter leder av styringsgruppen i DMS Kristiansund, ordfører Kjell Neergaard, inn.
– Så står det SNR Kristiansund under. Så er det Kristiansund kommune, eventuelt andre kommuner på Nordmøre og kanskje private aktører og sykehusapoteket. Så DMS-en er på en måte overbyggingen, forklarer Kjell velvillig.
Slett ingen «plasterbu»
– På Kristiansund og Nordmøre Næringsforenings julelunsj ga dere nærmere 45 minutter med tettpakket informasjon om alt fra A til Å om den nye sykehushverdagen. Det virker som informasjonsbovet er umettelig om dette. Og du, Gudrun har holdt 60-70 foredrag?
– Ja, og flere, svarer Gudrun.
– Jeg også, mange, både politisk og ellers, sier Kjell.
– Det henger igjen til mange, tror jeg, den gangen vi tapte sykehuskampen i 2014, at vi skulle få «ei plasterbu», fortsetter Kjell:
– Der folk skal ta noen blodprøver og noe småtteri. Det er noe mye mer enn det. Det har vi slitt med å kommunisere godt nok utad. De tjeneste du trenger hver dag, og ofte, skal du få ved sykehuset i Kristiansund, men akuttbehandlingen skal du ha på Hjelset. Kreftbehandlinger får du her, på dagtilbud.
– Så du kjemper mot den myten ennå?
– Ja, men jo oftere vi er ut, merker jeg mindre av den, svarer Kjell.
– Hva er det du opplever når du snakker med folk, Gudrun?
– Jeg tror man lytter med de forventningene og oppfatningene man har fra før. Sånn at du stiller med på en måte med at «dette er ikke godt nok, dette er jo ikke noe sykehus.» Nei, og det er ikke et sykehus. Det skal heller ikke være det, det det skal være et distriktsmessig senter. Men jeg opplever egentlig, når man rydder litt de begrepene og snakker med folk, så er det jo ikke så ille.
– Når jeg er ute og informerer folk, så sies det de fleste stedene: «Jøss, var det så mye? Det trodde vi ikke», sier Kjell.
Helse Møre og Romsdal tar selvkritikk
– Hva opplever du da – tør du å treffe nordmøringene, prosjektleder Ketil Landevag Gaupset for SNR?
– Ja, absolutt. Det har har jo skjedd en enorm utvikling, men det er klart at det har til tider vært et vanskelig klima å kommunisere godt – også nettopp den utviklingen vi har her, fordi at man sammenligner det kanskje mot det som er i dag, med det akutte og alt det der. Og det er jo ikke bare tilbud til nordmørsspasientene, dette her hos DMS. For eksempel innenfor dagkirurgi og sånne ting, så skal vi være for hele nordfylket. Sånn at romstarlingene som skal operere kneet sitt, de kommer til Kristiansund, altså. Jeg tror også vi i Helse Møre og Romsdal må ta litt selvkritikk på at vi egentlig ikke har vært gode nok til å kommunisere totaliteten av det som faktisk kommer til å bli her, svarer Landevag Gaupset.
– Og så er det på en måte det med samhandling, sier Gudrun.
– Det er kjempeutfordrende å kommunisere det som noe som kanskje er bedre enn det vi har i dag. Og da skal vi være sånn passe samhandlingsnørd.
Folk vil forstå
– Håper og tror dere at det her bringer både Nordmøre og Romsdal sammen på en positiv måte?
– Men det har det jo gjort. Arbeidet med SNR og nytt sykehus, den diskusjonen har vi jo ikke lenger. Der har vi jo samlet oss rundt. På en måte har vi gjort et veldig godt kulturarbeid, rett og slett, sier Gudrun.
– Og så tror jeg det blir en endring den dagen sykehuset står der åpnet, sier Kjell.
– Det er akkurat som vi har opplevd med andre ting, som Campus og slike ting, sier han videre.
– Når det først åpner, tenker folk at det her har blitt bedre enn de hadde trodd.
– Men så må vi huske at Hjeltset er jo akuttsykehuset våres. Det er mitt akuttsykehus. Hvis jeg blir syk, så er det ditt jeg skal. Og det må kristiansunderen også forstå, at det er vårt akuttsykehus. Så vi må ha like opptatt av at det skal være bra, som at det her i Kristiansund skal være bra, for det henger jo sammen. Det må vi prøve å kommunisere. Den sammenhengen! sier Kjell.